Bus atsisakyta elektros kainų reguliavimo: gyventojai patys rinksis savo tiekėją | Kas vyksta Kaune

Bus atsisakyta elektros kainų reguliavimo: gyventojai patys rinksis savo tiekėją

Energetikos ministerijos nuotr.

Įsigaliojus gegužės 7 d. Seimo priimtoms Elektros energetikos įstatymo pataisoms, Lietuva prisijungia prie daugumos Europos Sąjungos šalių, kurių vartotojai gali patys pasirinkti jiems tinkamiausią elektros energijos tiekėją. Iki šiol elektrą pirkome iš visuomeninio tiekėjo, o jos kainą nustatė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT).

Nuosekliai, nuo 2020 sausio 1 d. iki 2023 sausio 1 d. metų bus atsisakoma monopolinių visuomeninio tiekėjo paslaugų ir kuriamos sąlygos aktyviai veikti elektros tiekėjams, rašoma Energetikos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

„Pagrindinis tikslas – šis pokytis turi teikti naudą visiems gyventojams, net ir mažiausiai suvartojantiems. Pasitelkdami gerąją kitų šalių patirtį, siekiame sudaryti sąlygas formuotis aktyviai ir konkurencingai mažmeninės elektros energijos tiekimo rinkai, atsirasti naujoms ir kokybiškoms paslaugoms“, – sako energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Estija yra laikoma viena iš efektyviausiai monopolinių sąlygų elektros tiekimo sektoriuje atsisakiusių valstybių. Estai jau nuo pirmųjų metų aktyviai rinkosi tiekėjus, o didelis gyventojų įsitraukimas į konkurencingą rinką užtikrino, kad elektra prekiaujančioms įmonėms buvo dėl ko varžytis, taigi, jų kiekis šalyje taip pat išaugo.

„Kitų sektorių, pavyzdžiui, telekomunikacijos, bankų patirtis rodo, kad atsisakius monopolijos ir susiformavus konkurencingoms sąlygoms, klientams pasiūloma daugybė naujų sprendimų. Lietuvos gyventojai aiškiai pajuto mobiliojo ryšio operatorių konkurenciją, jų paslaugų kokybės ir kainų pokytį. Kaip numatyta įstatyme, ESO informuos visuomenę, teiks būtiną informaciją, kad visi gyventojai sužinotų apie pokyčius ir laiku pasirinktų tinkamiausią elektros tiekėją“, – teigia ESO generalinis direktorius Mindaugas Keizeris.

Toks virsmas Lietuvoje jau įvyko verslo klientams. VERT nuo 2010-ųjų jiems nebenustato elektros kainos – visos verslo įmonės gali elektrą pirkti sau naudingomis sąlygomis ir pačios sprendžia iš kurio elektros tiekėjo ją pirkti. Pirmąjį šių metų ketvirtį 92 proc. elektros energijos buvo nuperkama iš elektros tiekėjų, kita – perkama iš garantinio tiekimo. VERT duomenimis, 2019 m. antrąjį pusmetį Lietuvoje aktyviai veikė 27 elektros energijos tiekėjai.

Iš ko susideda elektros kaina

Dabar visiems buitiniams elektros energijos vartotojams kasmet elektros kainą perskaičiuoja ir nustato VERT. Vartotojams patiems pasirenkant elektros energijos tiekėją, VERT reguliuos tik apie pusę kainos už elektros energijos kilovatvalandę (infrastruktūros ir sisteminių paslaugų, kurias teikia bendrovės „Litgrid“ bei ESO, kainos dedamąsias). Kitą pusę kainos lems „Nord Pool“ elektros biržos kaina ir tiekėjų konkurencija, sukurianti gyventojams galimybę rinktis.

„VERT reguliuos tik monopolinių elektros tinklų išlaikymo kainos dedamąsias. Visą kitą kainos dalį nustatys konkurencinga elektros tiekėjų rinka. Vartotojai galės laisvai planuoti savo išlaidas, pasirinkdami jų poreikius atitinkančias tiekėjų paslaugas. Stebėsime, kad nuoseklus perėjimas nuo monopolinių sąlygų, pradedant daugiausiai elektros suvartojančiais gyventojais, nekeltų rūpesčių socialiai jautrioms visuomenės grupėms.

VERT didesnį dėmesį turės nukreipti į tiekimo rinką – ar vartotojams paslaugos teikiamos skaidriais, nediskriminaciniais pagrindais, ar tiekėjai nepiktnaudžiauja savo padėtimi rinkoje ir pan. Ir, žinoma, visame šiame kontekste nebus pamirštos ir socialiai pažeidžiamų vartotojų grupės – VERT nustatys garantinio tiekimo pažeidžiamiems vartotojams paslaugos kainą “, – sako VERT pirmininkė Inga Žilienė.

Ką turėtų žinoti buitiniai elektros vartotojai – svarbiausios datos

Monopolinių visuomeninio tiekimo paslaugų bus atsisakoma trimis etapais, nors tiekėją gyventojai gali pasirinkti jau dabar:

Perėjimas prie atviros rinkos vyks nuosekliai. Šiemet į pirmąjį etapą pateks tie gyventojai, kurie sunaudoja daugiausiai elektros (žr. informacinį grafiką aukščiau):

1. 2020 m. liepą gyventojai, vartojantys daugiau nei 5000 kWh per metus, gaus visuomeninio tiekėjo laišką apie nuo 2021 m. sausio 1-osios pasibaigsiančią elektros tiekimo sutartį ir informaciją apie galimybę pasirinkti elektros tiekėją.

2. Nuo rugsėjo pradžios, vartotojui nepareiškus nesutikimo, ESO perduos jo kontaktinius ir elektros suvartojimo duomenis tiekėjams, o šie teiks savo pasiūlymus klientams.

Į pirmąjį etapą patenkantys vartotojai iki gruodžio 10 d. turės pasirinkti jiems tinkamiausią elektros tiekėją ir pasirašyti naują elektros tiekimo sutartį. Elektros tiekėjų sąrašus galima rasti čia.

Apsauga buitiniams elektros vartotojams – garantinis elektros energijos tiekimas

Nespėjus per 2020 m. pasirinkti elektros tiekėjo, kiekvienam gyventojui, patekusiam į pirmąjį etapą, elektros tiekimas bus užtikrintas teikiant garantinio tiekimo paslaugą. Ji numatyta Elektros energetikos įstatyme. Kol naudosis garantiniu tiekimu, gyventojai už paslaugas atsiskaitys ESO pagal įstatyme nustatytą kainą, kurią sudarys elektros biržos „Nord Pool“ kaina, pridedant 25 proc. priedą (kainodara numatyta Elektros energetikos įstatyme).

Todėl gyventojai raginami pasinaudoti elektros tiekėjų pasiūlymais ir teikiama galimybe rinktis tiekėją prieš patenkant į garantinį tiekimą.

Socialiai jautrių vartotojų apsauga

Siekiant apsaugoti socialiai jautrią vartotojų grupę, įstatyme įtvirtinta, kad visuomeninis elektros energijos tiekimas jiems pasibaigs paskutiniuoju etapu, nepriklausomai nuo elektros suvartojimo kiekio. Visgi, svarbu pažymėti, kad kaip ir visi kiti vartotojai, pažeidžiami vartotojai, nepriklausomai nuo siūlomų etapų galės savo nuožiūra ir bet kada anksčiau pasirinkti nepriklausomą tiekėją.

Papildomai yra numatyta, kad nuo 2023 sausio 1 d. pažeidžiamiems vartotojams, palyginus su kitais vartotojais, kuriems užtikrinamas garantinis tiekimas, bus taikoma palankesnė garantinio tiekimo kainodara tais atvejais, jeigu jie nepasirinks nepriklausomo elektros energijos tiekėjo.

Visuomenės informavimui – nauja svetainė

Monopolinių elektros tiekimo sąlygų atsisakymu elektros sektoriuje rūpinasi Energetikos ministerija, o nuosekliu gyventojų informavimu – ESO. Vykdant ilgalaikį visuomenės informavimą, gyventojų patogumui sukurta interneto svetainė. Čia visi gyventojai ras svarbiausią informaciją apie galimybę rinktis elektros tiekėją ir pagrindinius žingsnius atsisakant visuomeninio tiekimo monopolinių sąlygų Lietuvoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA