Stringant koronaviruso tyrimams Kauno patikros punkte, įvestos ėminių kvotos | Kas vyksta Kaune

Stringant koronaviruso tyrimams Kauno patikros punkte, įvestos ėminių kvotos

„Kas vyksta Kaune“, BNS inf. 2020/05/18 17:17
Kauno mobilus koronaviruso patikros punktas / R. Tenio nuotr.

Pirmadienį vykusioje Sveikatos apsaugos ministerijos konferencijoje iškeltas klausimas dėl Kauno mobilaus patikros punkto veiklos – žiniasklaidą pasiekė informacija, kad užsiregistruoti koronaviruso tyrimui čia labai sudėtinga. Aurelijaus Verygos teigimu, kaip tik todėl patikros punktuose nuo trečiadienio įsigalios maksimalios ėminių kvotos per parą.

Koronaviruso karštosios linijos savanoriai žiniasklaidai pagarsino, kad didžiulė problema – Kauno mobilaus patikros punktas. Pastarąją savaitę skambinantieji iš Kauno esą niekaip negali gauti koronaviruso tyrimo, nes nebūna laisvos vietos.

„Dėl to kauniečiams net tenka praleisti planines operacijas ir negali atsigulti į ligonines. Patys savanoriai stengiasi išsiaiškinti, kas už tai atsakingas ir kodėl Kaune taip sunku atlikti tyrimus, tačiau niekas nežino. Ar planuojate kažką dėl to daryti?“ – į A. Verygą kreipėsi žurnalistai.

Ministras patvirtino, jog situacija jam žinoma, ir neatsitiktinai paminėta apie kvotas, prioriteto tvarką, paraginta neskubėti tirtis tiems, kuriems nėra būtinybės.

„Tada tiems pacientams, kuriems tyrimas būtinas, sudėtinga prisiskambinti, užsiregistruoti tyrimui. Kaunas vienas iš daugiausiai tyrimų atliekančių miestų. Kauno klinikose esanti laboratorija atlieka labai daug tyrimų, per punktus prakeliauja labai daug tiriamųjų, kviečiu visus elgtis atsakingai, nesiregistruoti be reikalo. Kvotos, rekomendacijos tam ir parengtos, kad ši situacija išsispręstų“, – kalbėjo A. Veryga.

[susije_video kurie=””]

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad nuo trečiadienio šalies mobiliuose punktuose įsigalios maksimalios ėminių kvotos per parą tyrimams dėl koronaviruso. A. Verygos teigimu, kvotos savivaldybėms paskirstytos proporcingai pagal gyventojų skaičių.

„Kvotos išdalintos savivaldybėms pagal maždaug ten esančių gyventojų skaičių, kiek tiriamųjų galėtų būti“, – pirmadienį spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Toks sprendimas, pasak ministro, buvo priimtas sulaukus ir skundų iš pacientų. „Kai nėra nustatyto tam tikro limito, kiek per dieną reikėtų ar galima būtų viename ar kitame mieste registruoti tų profilaktinių patikrinimų, jau susidūrėme su pacientų skundais, kad neliko tiesiog vietų tiems, kurie nori išsitirti prieš stacionarizuojant į gydymo įstaigą, tai dėl to ir buvo sudėliota ta tvarka“, – teigė ministras.

Vilniuje esančiuose mobiliuose punktuose bus galima paimti 450 ėminių laboratoriniams tyrimams, Kaune – 350, Klaipėdoje – 300, – Šiauliuose – 200, Marijampolėje – 150, Panevėžyje, Alytuje, Tauragėje, Telšiuose ir Utenoje – po 130.

Įgyvendinti pakeitimus numatyta šalies savivaldybių administracijoms, joms taip pat numatyta užtikrinti, kad registracija į tyrimus mobiliuose punktuose vyktu trumpuoju numeriu 1808.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Paulius Keras naujienų agentūrai BNS sakė, jog 350 ėminių, kuriuos Kaune bus galima paimti per parą, yra perpus nei maksimalūs punkto pajėgumai, todėl daliai žmonių gali reikėti ilgiau palaukti profilaktinių tyrimų, bet džiaugėsi, kad nuo šiol savivaldybė galės tiksliai žinoti, kiek ėminių gali paimti.

„Labai gerai, kad yra nustatytos konkrečios kvotos ir yra fiksuotas tam tikras dydis, kurį mes žinosime tiksliai, į ką orientuotis“, – BNS sakė jis. Anksčiau šie skaičiai buvo iš vakaro derinami pagal laboratorijų pajėgumus.

„Mūsų pajėgumai ir tyrimai, kuriuos atlikdavome anksčiau, buvo kai kuriomis dienomis panašūs, kai kuriomis dienomis gerokai didesni. Atliekama tyrimų būdavo iki 700 per dieną“, – sakė P. Keras.

Anot jo, šis kiekis visai Kauno apskričiai, turint galvoje, kad bus atliekami profilaktiniai tyrimai, nėra didelis, todėl jų greičiausiai reikės palaukti, pavyzdžiui, darželių, vaistinių ar parduotuvių darbuotojams.

Vis dėlto P. Keras tvirtina, kad žmones, turinčius simptomų, bus stengiamasi ištirti kaip galima greičiau. „Tikrai stengsimės, kad visi atvejai, kurie yra su požymiais, kuriuos būtinai reikia ištirti, jie bus ištirti, daugiau turbūt kalbame apie tai, kad ilgiau truks ir mažiau bus ištiriama profilaktinių atvejų“, – sakė P. Keras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA