Fiksuoja kaunietis: Vienybės aikštės fontanui jau reikia garantinio? | Kas vyksta Kaune

Fiksuoja kaunietis: Vienybės aikštės fontanui jau reikia garantinio?

Stopkadras

Nors Vienybės aikštė oficialiai ką tik baigta ir joje įjungtas „šokantis“ fontanas, kauniečių dėmesį jau patraukė tam tikri įrenginio veikimo ypatumai. Kaip užfiksuota prieš kelias dienas paviešintame vaizdo įraše, čiurkšlės į viršų šauna netolygiai – kai kurios, rodosi, vos pulsuoja.

„Reik garantinio“, – savo „Facebook“ paskyroje paskelbtą vaizdo įrašą lakoniškai komentavo Vytauto Didžiojo universiteto docentas Visvaldas Legkauskas. Medžiagoje matyti, kad dalis purkštukų vos išspjauna vandenį aukštyn, kiti atrodo visai neveikiantys.

Aikštę atnaujinusios SBA įmonių grupės viešųjų ryšių projektų vadovas Petras Lingė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare tvirtino, kad fontanas veikia normaliai, tik reaguoja į vėją ir lietų.

Daugiau apie fontano veikimo principą papasakojo jį įrengusios įmonės „Poolservice.lt“ vadovas Mantvydas Šakalys. Jo teigimu, nuo penktadienio iki šiandien tikrintos fontano veikimo ataskaitas.

„Visų pirma, Vienybės aikštės fontane įdiegtos kelios papildomos technologijos: vėjo greičio ir lietaus jutikliai. Purkštukų srovė, priklausomai nuo vėjo, mažinama trimis pakopomis. Esant gūsingam, škvaliniam vėjui, fontanas išvis išjungiamas. Pučiant 12-16 m/s vėjui, čiurkšlės visiškai sumažinamos, iki 10 cm“, – dėstė M. Šakalys.

Visi davikliai yra su užlaikymu. Pradėjus kristi lašams, fontanas išjungiamas dešimčiai minučių. Jeigu per tą laiką toliau lyja, įrenginys lieka išjungtas ir iš naujo paleidžiamas dešimt minučių po to, kai lietus pasibaigia.

„Pagal ataskaitas matome, kad per minėtą laikotarpį tai vieni, tai kiti davikliai buvo suveikę virš 80 kartų. Keli purkštukai tuo metu gali purkšti aukštesnę srovę, jeigu vaikas įkiša kokį pagaliuką ar kitaip mechaniniu būdu sutrikdomas greitaeigio vožtuvo veikimas“, – netolygumus aiškino pašnekovas.

Šią savaitę, anot jo, bendrovė planuoja pastatyti vaizdo stebėjimo sistemą tam, kad kompiuterines fontano veikimo ataskaitas galėtų lyginti su realiu vaizdu. „Šiuo metu tik matome, veikia davikliai, blokuojamas įrenginys, ar ne“, – kalbėjo „Poolservice.lt“ vadovas.

Fontano įrangai, informavo M. Šakalys, suteikiama mažiausiai dvejų metų garantija, o Vienybės aikštės puošmena tikrai nebus palikta likimo valiai. „Prestižo reikalas, kad mūsų fontanai veiktų. Tai ne namas, kad pastatei ir stovi – fontanas turi tinkamai veikti“, – sakė M. Šakalys.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad SBA grupė rekonstruotą Vienybės aikštę Kaunui oficialiai perdavė gegužės 10 d. – kaip tik tą dieną įjungtas moderniausiu šalyje įvardijamas fontanas, aikštėje vyko koncertas.

[susije_video kurie=””]

SBA bendrovė „Urban Inventors“ Vienybės aikštės atnaujinimo darbus pradėjo 2017 m. antroje pusėje. Per rekonstrukciją iš esmės atnaujinta viršutinė aikštės dalis – paklota nauja šviesi danga, įrengtos žalumos oazės su 5000 įvairių augalų, pasodinta keliolika brandžių medžių, rankomis suformuoti unikalūs plastiški balto betono liejiniai.

Aikštę papuošė moderniausias šalyje šokantis 40-ties purkštukų fontanas, taip pat dirbtinis upelis, įrengti suoliukai ramiam poilsiui, apšvietimas, sutvarkytos aikštės prieigos, įrengta požeminė stovėjimo aikštelė.

SBA investicijos į projektą viršijo 10 mln. eurų. Kaip skelbta anksčiau, tai istoriškai didžiausia investicija į centrinę miesto aikštę Lietuvoje. Kauno savivaldybė prie Vienybės aikštės rekonstrukcijos prisidėjo nupirkdama naują granito dangą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA