Liepą pradės veikti nauja skubios pagalbos programėlė pritaikyta kurtiesiems | Kas vyksta Kaune

Liepą pradės veikti nauja skubios pagalbos programėlė pritaikyta kurtiesiems

BNS 2020/05/17 18:13
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo liepos pradės veikti kurtiesiems pritaikyta skubios pagalbos telefono 112 programėlė, leisianti bendrauti su Bendrojo pagalbos centro (BPC) operatoriais tiek tyliuoju režimu, tiek su gestų kalbos vertėjų pagalba.

Kaip BNS sakė BPC atstovė spaudai Vilma Juozevičiūtė, programėlė jau sukurta, o klausos negalią turintiems asmenims prieiga prie jos bus suteikta birželį.

„Taigi, liepos 1 dieną ji jau turėtų veikti. Šiuo metu baigiamos rengti išsamios instrukcijos BPC operatoriams ir programėlės vartotojams, bus organizuoti mokymai tiek BPC operatoriams, tiek Lietuvos kurčiųjų draugijos nariams“, – informavo V. Juozevičiūtė

Programėlė leis susisiekti su BPC tiek vaizdo skambučiu ar tekstiniu pokalbiu, tiek įprastu balso skambučiu.

Pasak BPC atstovės, vaizdo skambutis sudarys galimybę klausos, kalbos ar abi negalias turintiems asmenims išsikviesti skubią pagalbą lietuvių gestų kalba, o bendravimą tekstiniu pokalbiu palengvins paveikslėliais iliustruotas pagalbos išsikvietimo vedlys.

„Labai svarbu tai, kad programėlė galės automatiškai nustatyti ir perduoti vartotojo buvimo vietos duomenis. Norint naudotis programėle, bus būtinas Lietuvos kurčiųjų draugijos suteiktas autorizacijos kodas ir išankstinė registracija“, – teigė V. Juozevičiūtė.

Vyriausybė šią savaitę numatė skirti 49 tūkst. eurų planuojamiems įdarbinti penkiems gestų kalbos vertėjams – jie turės užtikrinti paslaugą kurtiesiems nuo liepos.

Pasak BPC atstovės, gestų kalbos vertėjų darbo sąlygos dar nėra reglamentuotos, dėl jų bus tariamasi su Lietuvių gestų kalbos vertimo centru ir Neįgaliųjų reikalų departamentu. Planuojama, kad vertėjai patys į pagalbos prašymus neatsakinės, tik talkins BPC operatoriams.

Sukurti programą, taip pat aprūpinti BPC reikiama įranga darbo vietai kainavo 121 tūkst. eurų.

Užtikrinti alternatyvą klausos negalią turintiems asmenims įpareigoja europinė teisė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA