Pasaulio sveikatos organizacija ragina Europą ruoštis antrai koronaviruso bangai (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Pasaulio sveikatos organizacija ragina Europą ruoštis antrai koronaviruso bangai (papildyta)

BNS 2020/05/15 08:12
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Europos valstybės turėtų ruoštis antrai SARS-CoV-2 sukeliamos COVID-19 ligos baigai ir atsargiai bei apdairiai švelninti dėl pandemijos įvestas ribojančias priemones, pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos biuro direktorius Hansas Kluge (Hansas Kliugė). Tuo tarpu Baltijos šalių premjerai teigia, jog pirmoji koronaviruso banga – suvaldyta.

„Tikėtina antroji COVID-19 banga labai neramina – ji galima rudenį su sezoniniu gripu ir, galbūt, tymais“, – sakė jis interviu britų leidiniui „The Independent“.

H. Kluge priminė, kad koronaviruso pandemija nesibaigė, o 32 iš 43 Europos šalių, kurios anksčiau nustatė ribojančias priemones dėl COVID-19, dabar jas švelnina. Anot jo, jų panaikinimas turėtų vykti palaipsniui, tikslingai ir apdairiai.

„Žmonės mano, kad saviizoliacija baigiasi. Niekas nepasikeitė. Turėtų likti visos priemonės sergamumui kontroliuoti. Tai yra esminis dalykas“, – pabrėžė jis.

Tuo pačiu metu PSO atstovas pripažino, kad „saviizoliacija nepakeitė situacijos dėl COVID-19, nes nėra nei skiepų, nei efektyvių vaistų šiai ligai gydyti“.

Jis priminė, kad žmonija privalės gyventi kartu su šiuo naujuoju koronavirusu, pabrėždamas, jog jis mutuoja, o tai smarkiai apsunkina kovą su šiuo virusu-žudiku.

„Tikėkimės geriausio ir pasiruoškim blogiausiam“, – sakė H. Kluge.

Papildyta 10.00 val.

Pirmoji koronaviruso banga – suvaldyta

Baltijos šalių premjerai teigia, kad šalys sėkmingai suvaldė pirmąją koronaviruso bangą, todėl tai leido nuo penktadienio panaikinti ribojimus Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojams keliauti tarp šių valstybių.

„Galime pasidžiaugti, kad mes, trys Baltijos šalys, sėkmingai suvaldėme pirmąją COVID viruso bangą ir pirmosios Europos Sąjungoje atveriame sienas viena kitos piliečiams. Tačiau mes ir toliau išliekame budrūs ir atsakingai saugome Lietuvos, Latvijos ir Estijos erdvę. Būkime saugūs kartu“, – penktadienį išplatintame vaizdo įraše sakė Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis.

Kaip teigė Latvijos premjeras Krišjanis Karinis, tai yra „labai svarbi diena, nes mes, trys Baltijos valstybės, grįžome į bendrą erdvę, vėl leisdamos laisvą žmonių judėjimą tarp trijų Baltijos valstybių“.

„Tai įvyko dėl puikaus mūsų žmonių ir vyriausybių bendradarbiavimo“, – kalbėjo jis.

Anot Estijos premjero Juri Rato (Jūrio Rato), suvaldžius koronaviruso plitimą, „galime žengti kitą žingsnį mūsų įprasto gyvenimo link“.

„Galime pasinaudoti šia proga, būkime visi sveiki!“ – teigė J. Ratas.

Nuo penktadienio Baltijos šalių gyventojai, jeigu per pastarąsias 14 dienų nebuvo išvykę iš Lietuvos, Latvijos ar Estijos, gali keliauti į šias valstybes ir jiems nereikės 14 dienų privalomai saviizoliuotis. Tačiau išliks dokumentų patikros procedūros.

Baltijos šalių piliečiai, grįžtantys iš kitų užsienio valstybių, ir toliau turės pareigą dvi savaites izoliuotis, tą jie galės daryti savo gimtosiose šalyse.

Nuo pirmadienio laisvai keliauti gali Lietuvos ir Lenkijos gyventojai, jeigu vyksta verslo, studijų ir darbo reikalais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA