Rekordinio skambučių skaičiaus sulaukusi Koronos karštoji linija žvalgosi pastiprinimo | Kas vyksta Kaune

Rekordinio skambučių skaičiaus sulaukusi Koronos karštoji linija žvalgosi pastiprinimo

Asociatyvi / R. Dačkaus nuotr.

Nors karantinas šalyje vis labiau švelninamas, Koronos karštojoje linijoje 1808 telefonai ir toliau nenutyla. Čia kasdien atsiliepiama į 14–16 tūkstančių skambučių iš visos Lietuvos. Pagal specialų algoritmą dirbantys Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties medikai, šauliai bei kiti kauniečiai savanoriai teikia su koronavirusu susijusią pagalbą: registruoja į mobiliuosius patikros punktus, konsultuoja saviizoliacijos, prevencijos ir kitais klausimais. Pastaruoju metu šioms pajėgoms ypač reikalingas pastiprinimas.

#stiprūskartu1808!

Daugiau kaip du mėnesius Koronos karštoji linija 1808 pasitinka su šūkiu #stiprūskartu1808! Paskambinę trumpuoju numeriu 1808, gyventojai iš visos Lietuvos čia gauna reikiamą informaciją ir pagalbą dėl COVID-19.

Kaip rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, prie telefonų dirbantys savanoriai įvertina simptomus, nustato reikiamos pagalbos lygį, pataria dėl saviizoliacijos ar transportavimo, emocinės pagalbos ar gydytojo konsultacijos, o esant poreikiui, registruoja tyrimui mobiliajame punkte. Kilus rimtesnių įtarimų, skambinantysis sujungiamas su GMP dispečerine – organizuojama skubi pagalba.

„Kaunui yra garbė, kad mūsų mieste įsikūrusi Koronos karštoji linija per karantiną geba kokybiškai aptarnauti visą Lietuvą. Padėkos verti tiek Greitosios pagalbos medikai, tiek ir visi žmonės, prisijungę prie čia dirbančių savanorių pajėgų. Kauniečiai moka nustebinti pačia geriausia prasme, parodydami nuoširdų, žmogišką rūpestį laiku ir vietoje“, – kalbėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Nors daugybė kauniečių jau skyrė nemažai savo laiko ir jėgų savanoriškam darbui Koronos karštojoje linijoje, V. Matijošaitis pripažįsta, jog kol kas laimėtas mūšis, bet ne karas. Situacijos valdymas, anot mero, ir toliau tęsiasi, darbų nemažėja. Todėl visi kauniečiai ir ne tik kviečiami papildyti savanorių gretas ir tapti šios itin svarbios misijos dalimi.

Tokiam raginimui nuo pat pradžių neliko abejinga ir pati Kauno miesto savivaldybė. Nemažai jos atstovų, miesto tarybos narių ir pavaldžių įstaigų darbuotojų išbandė jėgas Koronos karštojoje linijoje ir ketina tęsti šiuos darbus toliau. Nuo pat karantino pradžios ypatingos pagalbos čia sulaukiama iš Lietuvos šaulių sąjungos, medicinos studentų, Kauno kolegijos auklėtinių bei pavienių savanorių.

Kai kurie jų talkina turėdami psichologijos kompetencijų ar išmanydami emocinės paramos pagrindus. 1808 komandos pajėgas taip pat papildė ir „KaunasIN“ bei Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotojai.

„Esama pavyzdžių, kai žmonės šiam darbui skiria ne valandas, o ištisas dienas. Koronos karštojoje linijoje teko padirbėti keletą vakarų, po darbo, tad iš savo patirties galiu pasakyti – pamaina čia prabėga nepastebimai greitai. Tačiau vietoje nuovargio lieka labai geras jausmas, kad tą dieną nuveikei kažką nedidelio, bet prasmingo. Tai motyvuoja vėl sugrįžti prie karštosios linijos telefono ir tuo pačiu į komandą pakviesti kitus kauniečius“, – dalinosi patirtimi mero patarėjas Tomas Jarusevičius.

Prisijungti prie Karštosios koronos linijos 1808 gali visi, turintys laisvo laiko ir noro padėti. Miestiečiai taip pat skatinami dalintis kvietimu savanoriauti su savo draugais ir artimaisiais.

Padėti gali kiekvienas

Visi norintieji ir galintieji savanoriauti Koronos karštojoje linijoje turi užpildyti internete adresu 1808.lt esančią savanorystės formą.

Kiekvienos dienos pabaigoje su užsiregistravusiais asmenimis susisiekiama, jiems išsiunčiamas kvietimas atvykti į mokymus. Visi būsimi komandos nariai prieš pradedant darbą prie telefono išklauso išsamų instruktažą. Susipažinęs su informacija savanoris privalo išlaikyti žinias patvirtinantį testą ir tik tada pradeda darbuotis.

„Darbo turime tikrai labai daug – didžioji dalis skambučių yra susiję su COVID-19 bei registracijomis į patikros punktus, tačiau pasitaiko atvejų, kai kreipiamasi dėl emocinės ar psichologinės paramos. Vakar fiksavome karantininį rekordą, kai per 1 sekundę telefono ragelį buvo užgulę net 240 tautiečių.

Suprantame skambinančiųjų nerimą, tačiau prašome kantrybės. Taip pat labai laukiame kiekvieno savanorio, kuris gali skirti laiko ir sustiprinti mūsų komandą“, – kalbėjo Koronos karštosios linijos veiklą koordinuojantis Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stoties (GMPS) dispečerinės administratorius Donatas Paliulionis.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos fakultete įrengtoje Koronos karštojoje linijoje 1808 nuolatos reikia nors 30 savanorių, kurie dirbtų bent po 6 valandas, t. y. vieną pamainą. Kiekvienas gali susidaryti lankstų grafiką. Šiuo metu skambučiai priimami nuo 8 iki 23 valandos.

Alternatyva studentų praktikai

Sustabdžius švietimo įstaigų veiklą fizinėse vietose studentams buvo sudarytos sąlygos atlikti praktiką nuotoliniu būdu arba nukelti ją į 2020–2021 m. rudens semestrą. Savanoriavimas Koronos karštojoje linijoje gali tapti puikia įprastinės praktikos alternatyva medicinos, socialinių mokslų bei kitų specialybių studentams.

Karštosios linijos veiklą koordinuojantys GMP specialistai pasirūpina, kad akademiniam jaunimui būtų išduodamos reikiamos pažymos. Studentams belieka susisiekti su savo praktikos vadovais ir susiderinti, kad tokia savanoriška veikla būtų užskaityta kaip universitetinė praktika.

Prašo supratingumo

Kaip penktadienį paskelbė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), vakar karštojoje koronos linijoje 1808 budėjusi gydytojų ir savanorių komanda atsakė į 13 280 skambučių, trečiadienį, – 17 804, o antradienį – 16 481. Tokio skambučių antplūdžio sulaukta dėl gausaus būrio norinčiųjų prevenciškai išsitirti dėl koronaviruso infekcijos (COVID-19).

„Kai kurios savivaldybės, matyt, neteisingai suprato, kad, pavyzdžiui, ugdymo įstaigų darbuotojams išsitirti dėl koronaviruso infekcijos yra privaloma ir tie, kuriems šis testas nėra atliktas, dirbti negalės. Šiuo metu registracija į koronaviruso mobiliuosius patikros punktus užpildyta, gali būti, kad prisiskambinti į liniją 1808 bus sunku ir tiems žmonėms, kurie jaučia simptomus.

Labai prašome visų gyventojų, norinčių išsitirti prevenciškai, supratingumo ir kantrybės. Net ir gavus neigiamą tyrimo rezultatą, nereiškia, kad galima atsipalaiduoti – simptomai ir liga gali pasireikšti vėliau, tai neapsaugo ir nuo galimo užsikrėtimo ateityje. Svarbiausia būti sąmoningais ir laikytis rekomendacijų“, – SAM pranešime cituojamas ministras Aurelijus Veryga.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA