Gyventojai jau planuoja atostogas Lietuvos pajūryje: kaip viskas pasikeis šią vasarą | Kas vyksta Kaune

Gyventojai jau planuoja atostogas Lietuvos pajūryje: kaip viskas pasikeis šią vasarą

delfi.lt 2020/05/15 20:22
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Nors Lietuvoje karantino sąlygos jau švelninamos, kai kuriems sektoriams išgyventi gana sunku. Įprastai pavasarį ir vasarą žmonės noriai vykdavo į Lietuvos kurortus, rezervuodavo viešbučius, vis dėlto šį sezoną situacija kiek kitokia, nes, pavyzdžiui, Palangos viešbučiai pirmuosius svečius galėjo priimti ir teikti nuomos paslaugas tik nuo pirmadienio. Laidoje Delfi diena svarstyta, ar per sezoną pavyks įveikti nuostolius.

Tiesa, susidomėjimas poilsiu Lietuvoje tikrai auga, tačiau yra ir blogų pusių. Anksčiau Palanga sulaukdavo daugybės turistų iš Rusijos, Baltarusijos, o šiuo metu užklausų kiekis jau smarkiai sumažėjęs. Tikėtina, kad kurortai sulauks tikrai daug mažiau užsieniečių.

Žmonių susidomėjimas auga

Paklausus Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovės Ingridos Valaitienės, ar jau jaučiamas didesnis žmonių sujudimas, ji tikino, kad žmonės jau kreipiasi ir ieško rezervacijos galimybių.

„Tikrai taip. Dar net neatvėrę durų jau sulaukdavome skambučių iš žmonių, mėgstančių kurortą, klausdavo, kada galės atvykti jo aplankyti. Atvėrę duris ir tik pradėję skleisti tą žinutę, sulaukėme daug daugiau skambučių – svečiai yra garantuoti, kad gali atvykti, rezervuoti vasarai, paskui nereikės prašyti sugrąžinti pinigų ir panašiai. Žodžiu, jau žmonės žino ir kreipiasi“, – tikina pašnekovė.

Ingrida Valaitienė / DELFI nuotr.

Laurynas Šertvyčius, portalo priejuros.lt vadovas, sako, kad lankomumas, palyginti su praėjusiais metais tuo pačiu laiku, yra išaugęs 50 proc.

„Natūralu, kad karantino pradžioje, kai buvo įvesti griežčiausi ribojimai, lankomumas krito per pusę, drastiškai, tačiau jau po Velykų jis vėl pradėjo sparčiai augti. Remiantis paskutinių dienų statistika, priejuros.lt lankomumas, palyginti su praėjusiais metais tuo pačiu laiku, yra išaugęs 50 proc.“, – sako jis.

I. Valaitienė teigia, kad šiuo metu susidomėjimas viešbučiais ir jų rezervacijomis smarkiai išaugo.

„Taip. Viešbučiai jau galėjo priimti nuo pirmadienio ir turėjo svečių. Tai buvo vienas kitas kambarys, viena kita nakvynė. Žmonės labiau rezervuoja savaitgaliui. Šį savaitgalį viešbučių užimtumas gali siekti 50 proc. ir daugiau. O jeigu viešbutis mažesnis, užimtumas gali būti ir dar didesnis. Dėmesys tikrai didelis“, – sako ji.

Nežino, ar bus atpirkti nuostoliai

I. Valaitienė pabrėžia, kad vis dar yra daugybė veiklų, kurios dėl karantino smarkiai apribotos. Deja, jos tiesiogiai liečia viešbučių verslą.

„Tik pirmadienį atvėrėme duris, dar labai sunku pasakyti, koks bus gegužės užimtumas; mes planavome, kad gegužę užimtumas šiais metais šoktelės iki 50–60 proc., tačiau dabar dirbame tik nuo pirmadienio, tai reiškia, kada netenkame trečdalio nakvynių.

Ar jų bus, ar srautą sugeneruosime, – didelis klaustukas, nes vis dar apribotos tam tikros veiklos: skrydžiai, keltai, uždrausta restoranų, kavinių veikla viduje. Pavyzdžiui, jeigu atvykę svečiai nori pasilepinti veido terapija, grožio paslaugomis, dar to daryti negali. Toliau – SPA paslaugos, pirtys, baseinai, visi šie malonumai taip pat dar uždrausti.

Be to, atšaukti visi renginiai – tiek Palangoje, tiek Klaipėdoje. Yra daugybė ribojimų, kurie tiesiogiai neigiamai veikia mūsų veiklą. Todėl viešbučiai palaipsniui auginsis užimtumą.

Nors savaitgaliai žmonėms labai patrauklūs, darbo dienomis mes praėjusiais metais turėdavome korporatyvinių klientų, kurie atvažiuodavo verslo reikalais, tai jų neliko. Ar mūsų individualių svečių viešnagės atpirks visą šią netektį, ko mes netekome anuliavę užsakymus, dar negalime pasakyti“, – kalba pašnekovė.

Populiariausias kurortas – nebe Palanga

Portalo priejuros.lt vadovas sako, kad žmonės šiuo metu nori ilsėtis ten, kur mažiau žmonių. Anot pašnekovo, Nida dabar yra populiaresnis kurortas nei Palanga.

„Kalbant apie kurortus, per penkiolika portalo darbo metų pastebime, kad šie metai pirmi, kai Nidos skelbimų lankomumas yra aplenkęs Palangą. Jeigu pažiūrėtume į penkis populiariausius kurortus, tai šią savaitę populiariausias yra Nida, antroje vietoje – Palanga, paskui – Šventoji, Kunigiškiai, Juodkrantė, Preila, Pervalka. Poilsiautojai nori būti ten, kur mažiau žmonių, kad išvengtų kontaktų“, – tikino jis.

Pašnekovas taip pat sakė, kad didžiausias žmonių susidomėjimas kurortais vis dar išliks nuo liepos iki rugpjūčio. Ant jo, poilsiautojai dažniau linkę nuomotis aukštesnės klasės būstus.

„Pastebėjome, kad populiaresni yra skelbimai, siūlantys aukštesnės klasės apgyvendinimo paslaugas, pas mus didžioji dalis – privatus sektorius: apartamentai, nedideli svečių namai. Šiais metais, pagal tai, kuo domimasi, kokiais viešbučiais, nusistovi vidurkis, manau, taip ir išsilaikys.

Iš klientų girdime, jog žmonės skambina, nori susitarti, kad galbūt gautų geresnę kainą, nei siūloma rezervacijos sistemoje. Panašu, kad šiemet poilsiautojai norės kažkiek taupyti“, – sako L. Šertvyčius.

Patrauklesni savaitgaliai

I. Valaitienės teigimu, šiuo metu žmonėms patrauklesni savaitgaliai, tačiau vasarą situacija keičiasi, ir žmonės planuoja jau ilgesnes, maždaug savaitės trukmės, atostogas. Tiesa, kaip pabrėžia pašnekovė, kitų kurortų padidėjusį užimtumą galima paaiškinti tuo, kad Palanga iš dalies buvo sustabdžiusi savo veiklą.

„Iš tikrųjų pavasarį labiau patrauklūs savaitgaliai. O vasarą ir jau šiuo metu sulaukiame žmonių skambučių, jie nori pailsėti savaitę. Suprantame, kad lietuvaičiai, kurie anksčiau rinkdavosi užsienio kurortus, šiais metais turbūt rinksis Lietuvos.

Papildant kolegą dėl kurortų patrauklumo – reikia atsižvelgti, kad Nidoje, Juodkrantėje apgyvendinimo veikla nebuvo uždrausta, Palangoje buvo uždrausta. Kai klientai pasipiktindavo, jog mes nevykdome veiklos, svečiams pasakydavome, kad kitur Klaipėdos rajone veikla yra vykdoma. Manau, kad šių kurortų populiarumas išaugo ir dėl to, jog Palanga buvo iš dalies sustabdžiusi savo veiklą“, – sako I. Valaitienė.

Sumažės užsienio turistų

L. Šertvyčius sako, kad jau dabar akivaizdu, jog Lietuvos kurortais mažiau domisi užsieniečiai.

„Iš užsienio dažniausiai apsilankydavo Rusijos ir Baltarusijos piliečių. Šiemet tas aktyvumas iš minėtų šalių tikrai sumažėjęs, galima sakyti, nėra visai išnykęs, bet liko tik toks simbolinis. Taip pat sumažėjo užklausų, siunčiamų elektroniniu būdu, smarkiai padidėjo skambučių kiekis.

Tai parodo, kad didžioji dalis užsakančiųjų yra lietuviai, jie labiau linkę skambinti, o ne rašyti. Tikrai atšaukia užsieniečiai. Ne iš vieno kliento teko girdėti, kad atšaukia rezervacijas. Natūralu, žmonės bijo, kad nepavyks atvykti, arba dėl ligos“, – sako pašnekovas.

Kaip sako I. Valaitienė, užsieniečiai įprastai išleisdavo daugiau nei lietuviai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA