VSAT vadas: Baltijos šalims atvėrus sienas, savaitgalį gali susidaryti eilės | Kas vyksta Kaune

VSAT vadas: Baltijos šalims atvėrus sienas, savaitgalį gali susidaryti eilės

BNS 2020/05/15 12:54
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Baltijos valstybėms panaikinus ribojimus šalių piliečiams keliauti tarp šių valstybių, kol kas eilių Lietuvos-Latvijos pasienyje nėra, bet jos tikėtinos savaitgalį, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Kol kas eilių prie Latvijos sienos nėra, tačiau mes ir toliau stebėsime situaciją, vykdysime monitoringą. Sutarėme su mūsų kaimynais, kad esant reikalui bandysime koordinuoti veiksmus, nukreipti transporto priemonių ir asmenų srautus per įvairius kontrolės punktus. Tikėtina, kad ypač savaitės pabaigoje gali atsirasti tam tikrų eilių prie mūsų kontrolės punktų“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė R. Liubajevas.

Pasak jo, siekiant to išvengti Baltijos valstybių sienos apsaugos tarnybų vadovai sutarė nuo pirmadienio atidaryti papildomą patikros punktą Lietuvos-Latvijos pasienyje Kalviai-Meitene be jau veikiančių trijų.

VSAT vado duomenimis, nuo vidurnakčio šalims panaikinus ribojimus, iki 5 val. ryto iš Latvijos atvyko 69 piliečiai, iš Lietuvos išvyko 51.

Baltijos šalių gyventojai, jeigu per pastarąsias 14 dienų nebuvo išvykę iš Lietuvos, Latvijos ar Estijos, gali keliauti į šias valstybes ir jiems nereikės 14 dienų privalomai saviizoliuotis. Nepaisant palengvinimų, Lietuvoje išliks dokumentų patikros procedūros. Tarp Latvijos ir Estijos dokumentų patikros nėra, nes Latvija nebuvo atnaujinusi sienos kontrolės.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė sako, kad gerėjant epidemiologinei situacijai dėl koronaviruso, ateityje Lietuva taip pat gali visiškai atsisakyti sienos kontrolės su Latvija.

„Mes stebėsime situaciją, teiksime savo siūlymus, galbūt, galvojant į ateitį, visai bus atsisakoma kontrolės Latvijos pasienyje“, – tvirtino ji.

Anot ministrės, šiuo metu į Latviją ar Estiją vykstantiems piliečiams nereikia nurodyti kelionės tikslo, tik su savimi reikėtų turėti pasą ar tapatybės kortelę, apsaugines kaukes, pasidomėti, kokie karantino reikalavimai yra šiose valstybėse.

Pasienyje atvykstančiųjų ir išvykstančiųjų sveikatą tikrina Nacionalinės visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai.

Užsienio reikalų ministerija skelbia, kad tai pirmas toks šalių bendradarbiavimo pavyzdys visoje Europos Sąjungoje.

Ateityje į bendro judėjimo zoną svarstoma įtraukti Lenkiją ir Suomiją.

Lenkija sienų kontrolę pratęsė iki birželio 12 dienos, bet šiuo metu laisvai keliauti gali Lietuvos ir Lenkijos gyventojai, jeigu vyksta verslo, studijų ir darbo reikalais.

R. Liubajevo teigimu, tarp Lietuvos ir Lenkijos migracija dėl ribojimų išlieka nedidelė: iš Lietuvos ketvirtadienį išvyko 11 asmenų, iš Lenkijos atvyko 46.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA