Tiesioginė transliacija: R. Kalantos pagerbimas Kauno muzikinio teatro sodelyje | Kas vyksta Kaune

Tiesioginė transliacija: R. Kalantos pagerbimas Kauno muzikinio teatro sodelyje

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiandien, 48-ųjų metinių proga, Romo Kalantos atminimas tradiciškai bus pagerbtas Muzikinio teatro sodelyje Kaune. Portalas „Kas vyksta Kaune“ 14.30 val. tiesiogiai transliuos už laisvę savo gyvybę paaukojusio kovotojo pagerbimą.

Prisimenant šį įvykį, minima ir Pilietinio pasipriešinimo diena. R. Kalantos laidotuvės virto Sovietų Sąjungoje neregėtais protestais, masiniais mitingais, susirėmimais su saugumo pareigūnais.

Gegužės 14-oji minima kaip Pilietinio pasipriešinimo diena. 1972 m. gegužės 14 d. devyniolikmetis jaunuolis R. Kalanta paaukojo savo gyvybę protestuodamas prieš tarybinę-socialistinę santvarką. Kauno muzikinio teatro sodelyje jis apsipylė benzinu ir, sušukęs „Laisvę Lietuvai!“, susidegino.

Įvykiai Kaune sukėlė tuometinės Lietuvos komunistų partijos pareigūnų sumišimą – TSR Lietuvoje tai buvo precedento neturintis atvejis.

Jo žūtis paskatino spontaniškus, masinius protestus. O sovietų valdžios bandymas paankstinti laidotuves sukėlė dar didesnį visuomenės pasipiktinimą – į gatves išėjo tūkstančiai žmonių. Jiems malšinti pasitelkta dvigubai daugiau pareigūnų, kurie sulaikė apie 400 aktyvistų, dalį jų nuteisė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA