Lietuvoje fiksuojamas rekordinis norinčiųjų išsitirti dėl koronaviruso skaičius | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje fiksuojamas rekordinis norinčiųjų išsitirti dėl koronaviruso skaičius

BNS 2020/05/14 12:55
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Koronaviruso karštoji linija pastarosiomis dienomis sulaukia rekordinio skaičiaus skambučių, ir tai trukdo prisiskambinti galbūt jaučiantiems užkrato simptomus, sako Visuomenės informavimo grupės vadovas Giedrius Surplys.

Anot jo, telefonu 1808 pastaruoju metu per dieną sulaukia 16-18 tūkst. skambučių prašant registruoti tyrimams, skambinantieji dažniausiai yra tie, kuriems numatoma galimybė išsitirti prevenciškai, t.y. pardavėjai, vaistininkai, darželių, socialiniai darbuotojai. Premjero patarėjas ragina juos pasverti būtinybę prieš skambinant.

„Prašymas Lietuvos žmonėms: jeigu jūs nejaučiate simptomų ir jei jums nėra privaloma, neskambinkite 1808. Nes laboratorijų pajėgumai, nors jos po 7-8 tūkst. ištiria per dieną žmonių, yra riboti, ir 1808 negali įrašyti daugiau, nei 7-8 tūkst. vietų. Tad skambindami jūs tiesiog užkertate galimybę prisiskambinti ir išsitirti tiems, kuriems iš tikrųjų pasireiškia simptomai ir kuriems tirtis būtina“, – spaudos konferencijoje trečiadienį teigė G. Surplys.

Jis pabrėžė, kad tyrimai minėtoms grupėms nėra privalomi bei kritikuoja savivaldybes, liepiančias masiškai tirtis darželių ar kitiems darbuotojams.

„Kai kurios savivaldybės galbūt netinkamai suprato operacijų vadovo instrukcijas ir liepia išsitirti darželių darbuotojams, kurie nori ar turi dirbti nuo 18 dienos. Bet tokios prievolės nėra. Taip pat greitu metu turėtų būti pakeitimas dėl socialinių darbuotojų: reikės tirtis tik tiems, kurie dirba su rizikos grupe arba patys yra rizikos grupėje“, – sakė G. Surplys.

Lietuvoje pastarąją parą patvirtinti šeši nauji koronaviruso atvejai, bendras skaičius išaugo iki 1511. Nuo koronaviruso iki šiol mirė 54 asmenys, dar šeši užsikrėtusieji mirė dėl kitų priežasčių. Pasveikusiais laikomi 934.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA