Siūlo neatsipalaiduoti: baudos už karantino pažeidimus niekur nedingo | Kas vyksta Kaune

Siūlo neatsipalaiduoti: baudos už karantino pažeidimus niekur nedingo

delfi.lt / Jogintė Užusienytė 2020/05/14 19:37
Asociatyvi / Vidaus reikalų ministerijos nuotr.

Nuo balandžio 3 dienos Lietuvos teritorijoje įsigaliojo padidintos baudos už karantino taisyklių pažeidimus, kai Seime buvo priimtos Administracinių nusižengimų kodekso (ANK) pataisos. Šias pataisas rengusi Teisingumo ministerija už izoliacijos taisyklių pažeidimus fiziniams asmenims nustatė baudas nuo 500 iki 1500 eurų. Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis teigė, kad karatinas šią savaitę yra sušvelnintas, bet tam tikri ribojimai vis dar galioja.

Kovo 16 d. šalyje paskelbus visuotinį karantiną greitai buvo susizgribta, kad tik rekomendacijos, pavyzdžiui, dėl būriavimosi, o vėliau ir dėl privalomo kaukių dėvėjimo viešose erdvėse, neveikia. Matydama besikomplikuojančią situaciją, valdžia nusprendė nuo balandžio 3 d. sugriežtinti šią tvarką, kad dar labiau apribotų infekcijos plitimą.

Piliečiai taip pat aktyviai pradėjo stebėti tuos, kurie nesilaiko reikalavimų – pasitaikė nemažai atvejų, kai tėvai, nieko nepaisydami, vesdavosi vaikus į žaidimų aikšteles. Merai dėl to buvo priversti reaguoti ir aptvėrė aikšteles STOP juostomis arba pasirūpino specialiais ženklais. Be to, jaunimas, kuris iki šiol priverstas mokytis iš namų, irgi pamėgo po pamokų būriuotis su draugais. Kita karšta tema tapo kaukių dėvėjimas viešose erdvėse, už ką irgi buvo galima užsidirbti solidžią baudą.

Socialiniuose tinkluose greitai pradėjo plisti įvairūs vaizdeliai dėl visų šių pažeidimų – tiek pasipiktinimai nevykdančiais reikalavimų, tiek nubaustieji pradėjo dalintis istorijomis, kai pelnytai arba ne visai, buvo nubausti.

Vienas labiausiai žiniasklaidoje nuskambėjusių karantino pažeidimo atvejų, kai savo istorija socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalino Domantas Kairys, kuris nurodė, kad su draugu nusprendė pamojuoti teniso raketėmis lauke, tačiau buvo nubausti policijos.

„Vakar su draugu ėjome pažaisti lauko tenisą, mums bežaidžiant prisijungė dar vienas vyras. Netrukus prisistatė policija ir be jokių įspėjimų kirto per kišenę“, – balandžio mėnesį rašė jis.

Policija skyrė baudas už karantino taisyklių pažeidimą ne tik jam ir draugui, bet ir vyrui, kuris laukė eilėje prisijungti, ir prisėdusiam žiūrovui.

„Taigi noriu perspėti visus sportininkus, tenisininkus, futbolininkus, krepšininkus, kad baudžia be jokių pasiteisinimų ir įspėjimų, į sąžinę neprisibelsi, jeigu noriu, sakė, galiu skambinti Skverneliui. Užskambinusiems kaimynams linkėjimai, galit pasidžiaugti savimi, dabar jūsų laikas. Saugokite ne tik sveikatą, bet ir piniginę. Vakarykštė teniso partija atsistojo 1000 eur. Tenisas tikrai aristokratų sportas“, – tuomet apibendrino Rusnėje nutikusį įvykį.

Ragina per daug neatsipalaiduoti

Lietuvos policijos atstovas R. Matonis nurodė, kad iš viso buvo surašyti 2645 protokolai už įvairius karantino pažeidimus.

„Policija, žinoma, vis dar privalo reaguoti matydama pažeidimus, tačiau protokolų rašymas už karantino nusižengimus nėra mūsų pagrindinė funkcija. Vis dėlto yra ir kitos institucijos, NCVA (Nacionalinis visuomenės sveikatos centras), Maisto ir veterinarijos tarnyba. Pastaroji įstaiga ir turėtų tikrinti įmones, jų veiklą ir organizuojamus renginius. Policija daugiau rūpinosi viešomis erdvėmis“.

Tačiau, atkreipė dėmesį policijos atstovas, kad tam tikri reikalavimai yra išlikę, nors ir palengvinti, ir pateikė būriavimosi pavyzdį iki penkių asmenų ne šeimos nariams.

„Karantinas vis dar galioja, kad ir palengvintas, baudos irgi išlieka. Iš tų, kuriems buvo surašytas pažeidimo protokolas, kol kas susimokėjo trečdalis asmenų. Be to, reikia atsiminti, kad kiekvienam pažeidėjui, pirmąkart nubaustam, reikia susimokėti per dvi savaites pusę minimalios baudos, todėl, kas neseniai gavo baudą, galėjo nespėti to padaryti“, – aiškino R. Matonis.

Šią savaitę pagaliau dauguma reikalavimų dėl karantino režimo buvo palengvinti.

Pateikiame svarbiausius pasikeitimus, norintiems išvengti baudų:

Asmenims, grįžusiems ar atvykusiems iš užsienio valstybių, privaloma 14 dienų izoliacija, išskyrus Lenkijos Respublikos piliečius ir šioje valstybėje teisėtai gyvenančius asmenis, grįžusius ar atvykusius darbo, verslo ar studijų reikalais, ir Lietuvos Respublikos piliečius, grįžusius ar atvykusius iš Lenkijos Respublikos, kai buvo vykstama darbo, verslo ar studijų reikalais ir buvo keliaujama tik Lenkijos Respublikoje, Estijos Respublikos, Latvijos Respublikos ir Lietuvos Respublikos piliečius bei šiose valstybėse teisėtai gyvenančius asmenis, grįžusius ar atvykusius iš Estijos Respublikos ar Latvijos Respublikos, kai buvo keliaujama tik Estijos Respublikoje, Latvijos Respublikoje ar Lietuvos Respublikoje.

Asmenys įpareigojami parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose lankytis ir būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus artimuosius giminaičius, įtėvius, įvaikius ir globėjus, rūpintojus, laikytis saugaus kontakto (didesnis nei 2 m atstumas ir trumpesnis nei 15 min. kontaktas), vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų.

Vyresnius nei 6 metų, dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones): atvirose erdvėse: turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, renginiuose, ekskursijose, viešojo transporto įlaipinimo vietose. Taip pat viešose uždarose erdvėse, išskyrus: valgant ir geriant viešojo maitinimo organizavimo vietose; kai jie sportuoja.

Rekomenduojama vyresniems nei 6 metų asmenims kitose viešose atvirose erdvėse dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones).

Ribojamas plaukiojimas mažaisiais, pramoginiais, sportiniais, asmeniniais, tradiciniais laivais ir kitais plūduriuojančiais įrenginiais ar priemonėmis.

Plukdant didesnes nei 5 asmenų grupes, tarp keleivių (išskyrus artimuosius giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus) turi būti išlaikomas ne mažesnis nei 1 m atstumas ir užtikrintos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimu nustatytos būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA