Tarp naujų koronaviruso atvejų – jaunas kaunietis, medikai ir autobuso vairuotojas | Kas vyksta Kaune

Tarp naujų koronaviruso atvejų – jaunas kaunietis, medikai ir autobuso vairuotojas

BNS 2020/05/13 13:45
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Iš keturiolikos pastarąją parą patvirtintų naujų koronaviruso atvejų dvylika nustatyta Vilniaus apskrityje, tarp jų ir jaunas kaunietis, kurio užsikrėtimo galimybės neaiškios, trečiadienį pranešė sveikatos specialistai.

Virusas toliau plinta žinomuose židiniuose sveikatos priežiūros ir slaugos įstaigose, liga taip pat patvirtinta maršrutinio autobuso vairuotojui ir Santaros klinikų darbuotojui. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė pranešė, kad penki nauji atvejai susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine.

„Penki asmenys susiję su Vilniaus miesto klinikine ligonine: du Vilniaus miesto klinikinės ligoninės darbuotojai, vienas iš šios įstaigos darbuotojo artimas asmuo, vienas iš šios ligoninės išrašytas asmuo, kuris išrašytas susirgo, ir vienas išrašyto asmens artimas giminaitis“, – spaudos konferencijoje sakė R. Lingienė.

Infekcija patvirtinta Antavilių pensionato gyventojui, reabilitacijos centro „Pušyno kelias“ darbuotojui, viruso židiniu tapusio bendrabučio sostinės Pergalės gatvėje gyventojui, Santaros klinikų darbuotojui, dirbančiam COVID-19 skyriuje, Vilniaus 53-jo maršrutinio autobuso vairuotojui.

Infekcija taip pat patvirtinta į Klaipėdą iš Švedijos grįžusiam žmogui ir jaunam kauniečiui, kurio užsikrėtimo galimybės neaiškios, nes jis nekeliavo ir neturėjo sąlyčio su žinomais židiniais. Apie likusius du atvejus duomenų nėra.

Bus tiriami Vilniaus viešojo transporto vairuotojai

Po nustatyto koronaviruso Vilniaus 53-jo maršrutinio autobuso vairuotojui, Vilniaus viešojo transporto vadovybė prašys Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atlikti tyrimus visiems vairuotojams, sako įmonės vadovas Rimantas Markauskas.

Pasak R. Markausko, minėtas vairuotojas pats kreipėsi dėl tyrimo po to, kai koronavirusas nustatytas jo sutuoktinei, dirbančiai Vilniaus klinikinėje ligoninėje – šioje gydymo įstaigoje Antakalnyje nustatytas užkrato židinys.

„Izoliuoti yra vairuotojo porininkai, jie trise dirba su vienu autobusu. Jie galėjo artimai bendrauti vienas su kitu. Porininkai yra karantinuoti dviem savaitėms. Bet planuojame patikrinti ir kitus vairuotojus. Kalbėsime su visuomenės sveikatos centru, jei mes sudarysime galimybes, kad tikrintų įmonėje“, – BNS teigė R. Markauskas, paklaustas, ar bus siekiama ištirti visus vairuotojus.

R. Markauskas patikino, kad vairuotojas dirba įmonės Verkių padalinyje – jame dirba apie pusė iš 1320 įmonės vairuotojų. Dar du padaliniai yra Antakalnyje ir Viršuliškėse.

COVID-19 susirgo iš ligoninės išrašyti pacientai

Paaiškėjus, kad COVID-19 susirgo trys iš Vilniaus miesto klinikinės ligoninės išrašyti pacientai, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pradėjo kitų iš koronaviruso židiniu tapusių skyrių išrašytų pacientų apklausą.

„Epidemiologinės diagnostikos metu nustatyta, kad trys iš ligoninės Vidaus ligų skyriaus išrašyti asmenys susirgo COVID-19 liga po jų išrašymo. Vykdoma labai intensyvi visų kitų išrašytų anksčiau, 14 dienų laikotarpyje, asmenų apklausa“, – sakė R. Lingienė.

Viruso židiniais šioje ligoninėje yra tapę Vidaus ligų ir Reanimacijos skyriai.

Anksčiau koronavirusas nustatytas 11 šios ligoninės personalo darbuotojų: aštuoniems Vidaus ligų skyriaus darbuotojams ir trims – Reanimacijos skyriaus. Antradienį nustatyti dar du užsikrėtimo atvejai šių skyrių darbuotojams.

Taip pat užsikrėtę yra 12 ligoninėje gydomų pacientų: 10 Vidaus ligų skyriaus, du Reanimacijos.

Pasak R. Lingienės, nustatyta, kad nors ligoninėje darbuotojams matuojama temperatūra, ji – neregistruojama. Taip pat ligoninė NVSC nepateikė pacientų temperatūrinių kreivių, nėra sudaryta atskira komanda didelę riziką turinčių pacientų priežiūrai.

„Tie patys darbuotojai teikia sveikatos priežiūros paslaugas tiek didelę, tiek mažą riziką turėjusiems pacientams. Tiesa, dėvimos trečio lygio apsaugos priemonės, bet priemonės veikia tada, kai jos naudojamos komplekse“, – pabrėžė NVSC atstovė.

Šiuo metu NVSC tikrina informaciją, jog infekcija ligoninėje išplito iš Reanimacijos skyriaus. Tikrinamos ir kitos hipotezės.

Trečiadienio ryto duomenimis, Lietuvoje nustatyti jau 1505 koronaviruso susirgimai. Mirusių žmonių skaičius – 54, pasveikusių – 908.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA