Konsultuoja advokatė dėl lengvatų įmonėms, nukentėjusioms nuo COVID–19 pandemijos | Kas vyksta Kaune

Konsultuoja advokatė dėl lengvatų įmonėms, nukentėjusioms nuo COVID–19 pandemijos

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

2020-04-21 Lietuvos Respublikos Seimas priėmė įstatymą „Naujojo koronaviruso (COVID-19) sukeltų pasekmių poveikio Lietuvos Respublikos juridinių asmenų nemokumo įstatymo taikymui įstatymas“ (toliau – Įstatymas).

Šis įstatymas taikomas juridiniams asmenims, susidūrusiems su finansiniais sunkumais ir (ar) tapusiems nemokiais dėl naujojo koronaviruso (COVID-19) plitimo pasaulyje po 2020 m. kovo 16 d. Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2020 m. kovo 14 d. nutarimu Nr. 207 „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ paskelbto karantino (toliau – karantinas).

Šiuo Įstatymu siekiama nustatyti balansą tarp kreditorių ir skolininkų, kurie dėl COVID -19 susidūrė su finansiniais sunkumais, o pagrindinis Įstatymo tikslas padėti tokioms įmonėms išvengti bankroto ir išsaugoti darbo vietas. Pažymime, kad priimtu Įstatymu yra suspenduojamas nemokumo proceso inicijavimas: laikinai sustabdoma vadovų pareiga ir kreditorių teisė inicijuoti nemokumo procesą.

Įmonei laiku negalint vykdyti turtinių prievolių arba jos įsipareigojimams viršijant turimo turto vertę, Juridinių asmenų nemokumo įstatymas vadovus įpareigoja nedelsiant kreiptis į kreditorius, siūlant sudaryti susitarimą dėl pagalbos įmonės mokumui atstatyti arba vykdyti bankroto procesą ne teismo tvarka.

Nepavykus susitarimo pasiekti per 30 dienų, vadovui yra privaloma kreiptis į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo. Tačiau Įstatymu juridinio asmens vadovo pareiga kreiptis į teismą dėl restruktūrizavimo arba bankroto bylos iškėlimo, arba bankroto proceso vykdymo ne teismo tvarka atidėta karantino laikotarpiu ir 3 mėnesius po jo atšaukimo.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Būtina akcentuoti tai, kad vadovui paliekamas įpareigojimas ieškoti susitarimų su kreditoriais ne teismo tvarka, dėl ko vadovai nustatę bendrovės nemokumą ar susidūrę su finansiniais sunkumais, turi pareigą apie savo sunkią finansinę būklę informuoti kreditorius ir siekti su jais susidaryti susitarimą dėl pagalbos.

Skirtumas tik tas, kad nemokumo derybos, t. y. derybos dėl pagalbos susitarimų sudarymo, gali vykti ženkliai ilgiau – visą karantino laikotarpį ir 3 mėnesius po jo, kadangi šiuo laikotarpiu stabdoma pareiga kreiptis į teismą.

Pabrėžiame, kad tokie pakeitimai taikomi tik tiems juridiniams asmenims, kurie susidūrė su finansiniais sunkumais ir (ar) tapo nemokiais dėl COVID-19 po 2020 m. kovo 16 d.

Tai reiškia, kad šio Įstatymo lengvatomis gali pasinaudoti tik juridiniai asmenys, kurių nemokumo ar finansinių sunkumų priežastis yra COVID-19 viruso plitimas bei valstybės dėl to nustatyti verslo veiklos ribojimai. Bendrovė nemokia turi tapti tik po 2020 m. kovo 16 d.

Nesant šių abiejų sąlygų, bendrovės vadovo savalaikis nesikreipimas į teismą dėl bankroto bylos iškėlimo negali būti pateisinamas šio Įstatymo nuostatomis.

Taip pat Įstatymu karantino laikotarpiu sustabdytas juridinio asmens nemokumo procesą inicijavusiam kreditoriui susitarimo dėl pagalbos finansiniams sunkumams įveikti sudarymo terminų (nuo 15 iki 30 dienų) skaičiavimas.

Tai reiškia, kad kreditorius, išsiuntęs skolininkui juridiniam asmeniui pranešimą dėl nemokumo bylos iškėlimo, kreiptis į teismą galės tik pasibaigus karantinui ir praėjus įstatyme nustatytam nuo 15 iki 30 dienų terminui susitarimui dėl pagalbos sudaryti.

Be to, teismai karantino laikotarpiu ir 3 mėnesius nuo jo atšaukimo negalės nutraukti juridinio asmens restruktūrizavimo bylos, kai nevykdomas ar netinkamai vykdomas restruktūrizavimo planas, ar juridinis asmuo nemoka visų ar dalies mokesčių, jei tokia situacija susiklostė dėl paskelbto karantino.

Įstatymu Vyriausybei taip pat suteikta teisė, įvertinus šalies ekonominę būklę, rinkos balanso atsikūrimą ir jo trukmę, taip pat šių procesų įtaką juridinių asmenų mokumui, pratęsti juridinio asmens vadovo pareigos kreiptis į teismą dėl restruktūrizavimo arba bankroto bylos iškėlimo įvykdymo terminą ir restruktūrizavimo bylos nutraukimo terminą, ne ilgiau kaip iki šių metų gruodžio 31 d.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt. Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA