Tarp siūlymų kaip padidinti gyventojų pajamas ir laikinas GPM sumažinimas (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Tarp siūlymų kaip padidinti gyventojų pajamas ir laikinas GPM sumažinimas (papildyta)

BNS 2020/05/11 15:14
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Su prezidentu Gitanu Nausėda valdantieji aptarė planus, kaip didinti gyventojų pajamas, sako „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis.

„Mes šnekėjomės apie darbo jėgos apmokestinimo kausimus, kaip sumažinti darbo jėgos apmokestinimą, ir čia yra keli keliai“, – po konferencinio valdančiųjų atstovų pokalbio su prezidentu BNS pirmadienį sakė R. Karbauskis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis tvirtino, kad žmonių pajamų apmokestinimas bus sumažintas, tik svarstoma, kurį kelią rinktis – mažinti pajamų mokestį, kaip yra pasiūlęs prezidentas, ar didinti neapmokestinamą pajamų dydį.

„Tikrai bus sprendimas sumažinti darbo jėgos apmokestinimą, koks jis bus – techninis klausimas, kurį reikia išspręsti, kaip tai padaryti. Abejonių, kad tai reikia daryti, nėra jokių, yra tik klausimas, kaip tai padaryti“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Mes pasakėme, kad laukiam Vyriausybės skaičiavimų, jokio nuomonių skirtumo ypatingo nėra, yra visų bendras tikslas, spręsti problemas, kaip padidinti žmonių pajamas, sumažinti išlaidas, kad būtų kitaip nei (per krizę) 2008–2009 metais“, – kalbėjo R. Karbauskis.

G. Nausėda yra pasiūlęs nuo 20 iki 15 proc. laikinai sumažinti gyventojų pajamų mokestį, tačiau Vyriausybė šią idėją kol kas vertina atsargiai.

Šalies vadovas taip pat nėra atsakęs, ar pasirašys Seimo praėjusią savaitę priimtą įstatymą dėl 200 eurų išmokų pensininkams, socialiai remtiniems bei ieškantiems darbo žmonėms. R. Karbauskis tvirtino, jog savo sprendimo šalies vadovas valdantiesiems pirmadienį neįvardino.

„Aš negaliu pasakyti, ar pasirašys, ar ne, prezidentas to nepasakė, jis tik kalbėjo, kad jis suinteresuotas, kad sprendimai būtų platesni, kad būtų įtraukta daugiau visuomenės grupių“, – teigė R. Karbauskis.

G. Nausėda teigia pritariantis pačiai išmokų idėjai, tačiau nori, kad parama pasiektų daugiau visuomenės grupių, ir kad lėšos būtų išmokėtos anksčiau nei vasaros pabaigoje. Anot prezidento, jis svarsto galimybę parengti savo siūlymus, o Seimo priimtą įstatymą vetuoti.

„Iš principo aš pritariu, bet jeigu mums pavyks suformuluoti tai plačiau ir tiksliau ir galbūt net paankstinti įgyvendinimo terminą, tokiu atveju aš turėsiu tik vieną galimybę vetuoti šitą įstatymą, bet ne tam, kad užbraukčiau kelią šiems pakeitimams, bet tam, kad pateikčiau savo pasiūlymus ir jie būtų įgyvendinti ir visi galėtumėme džiaugtis, kad priimami adekvatūs sprendimai“, – penktadienio vakarą interviu LRT televizijai sakė G. Nausėda.

R. Karbauskis tvirtino šalies vadovą siekęs įtikinti, kad veto būtų neigiamas signalas visuomenei.

„Visuomenėj yra skleidžiama melaginga informacija, kad mes priėmėm sprendimą tik dėl pensininkų ir neįgaliųjų, kad tie 200 eurų yra visas sprendimas, kurį mes priėmėm, tai opozicija daro specialiai, siekdama supriešinti visuomenę, kai iš tiesų pensininkams ir neįgaliesiems skirta suma 180 mln. eurų, o visas paketas – apie milijardas eurų, tai ir pinigai tiems, kurie prarado darbą, ir darbo vietų išsaugojimas“, – teigė LVŽS lyderis.

Prezidentas G. Nausėda pirmadienį su visų parlamentinių frakcijų vadovais aptaria, ko reikia imtis švelninant COVID-19 padarytą žalą.

Iš viso suplanuoti trys prezidento pokalbiai su Seimo frakcijų seniūnais – valdančiaisiais, opozicija bei opozicijai nepriklausančiais mažumos atstovais.

Papildyta 16:11 val.

Valdančiosios Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Rimantas Sinkevičius teigė, jog partija remia iniciatyvą mažinti mokesčius dirbantiesiems.

„Mano politinė jėga žiūri palankiai į mokesčių mažinimą dirbantiems žmonėms, ir galvojam, kad prezidento iniciatyva tinkama svarstymui. Klausimas lieka tik toks – ar mažinti gyventojų pajamų mokestį, ar didinti neapmokestinamą minimumą, tuo klausimu diskutuosim“, – BNS sakė R. Sinkevičius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA