Pareigūnai pagamino plaučių ventiliavimo aparato prototipą | Kas vyksta Kaune

Pareigūnai pagamino plaučių ventiliavimo aparato prototipą

BNS / Ignas Jačauskas 2020/05/10 10:13
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Kriminalinės policijos pareigūnai pagamino plaučių ventiliavimo aparato prototipą, tačiau medikai abejoja galimybėmis jį pritaikyti praktikoje.

Prototipą policijos surengtoje nuotolinėje konferencijoje penktadienį pristatė Lietuvos kriminalinės policijos biuro ekspertas Edgaras Mikušauskas.

Anot jo, Lietuvoje yra 900 dirbtinių plaučių ventiliavimo aparatų, o jų reikėtų dar 400, todėl kriminalinė policija nusprendė „pasitikrinti savo galimybes“ ir pagaminti nebrangų bei paprastą įrenginį.

Gamybai kriminalistai panaudojo savo žinias, turimą 3D spausdintuvą bei „informaciją, esančią internete“.

„Sukūrėme gan paprastą, aiškų kvėpavimo aparatą. Lietuvos kriminalinės policijos biuro darbuotojai, panaudodami elektromechanikos, programavimo žinias, turimas 3D spausdinimo technologijas, sukonstravo dirbtinės plaučių ventiliacijos prototipą“, – sakė jis.

Nors įrenginys ir veikia, Santaros klinikų medikai atmeta galimybes jį panaudoti praktikoje, kadangi visa tokia įranga turi būti specialiai sertifikuojama.

„Mes konsultavomės su Santaros klinikomis, iš esmės tai nėra prietaisas, kuris gali ar turi būti naudojamas gydymo įstaigose, nes visa medicininė įranga turi būti serfitikuojama, o procesas yra gan sudėtingas“, – sakė jis.

Aparatas maitinamas nuo 12 voltų akumuliatoriaus, turi vadinamąjį AMBU maišą, variklį, ekraną, kitus komponentus. Pasak E. Mikušausko, aparatas pagamintas per tris savaites ir kainavo apie 400 eurų.

Pasak kriminalinės policijos atstovo, aparato gamyba „buvo puikus iššūkis kolektyvui save pasitikrinti, kaip ir minėjo premjeras, sprendžiant nestandartines užduotis ar įgyvendinant netipines policijai iniciatyvas“.

Policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris sako, kad idėja pagaminti šį aparatą gimė, kai kolegos iš Nyderlandų pasidalino olandų startuolio idėja, o Pasaulio ekonomikos forumas – ir brėžiniais, kaip sukurti pigų aparatą. Pasak jo, šiuo žingsniu siekta parodyti, kad policijoje „yra daug intelektualių žmonių ir ne tik „gali bausti už įvairius pažeidimus“.

„Čia buvo tuo atveju, jei būtų „juodžiausias scenarijus“, jei būtų dešimt tūkstančių sergančiųjų, o aparatų trūksta. Bet kuriuo atveju, visi ekspertai sakė, kad geriau toks, negu jokio. Tai daug didesnis šansas išgyventi, nei kaip turėjome atvejų Italijoje, kai vienas aparatas yra, o penki sergantys ir gydytojas turėjo spręsti, kurį žmogų jungti, kurių keturių nejungti“, – paaiškino policijos vienas iš vadovų.

Pasak jo, Kriminalinės policijos biuras turi ir 3D printerių, ir kitos brangios įrangos, kurią naudoja „specifiniams poreikiams“.

„Taip, tai nėra 50 tūkst. eurų atstojantis dalykas, bet jis gelbėtų gyvybes reikalui esant“, – tikino jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA