Skyrė 1,45 mln. eurų moksliniams tyrimams dėl koronaviruso pandemijos | Kas vyksta Kaune

Skyrė 1,45 mln. eurų moksliniams tyrimams dėl koronaviruso pandemijos

BNS / Ramūnas Jakubauskas 2020/05/10 17:48
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Vyriausybė šią savaitę Lietuvos mokslo tarybai skyrė 1,45 mln. eurų trumpalaikiams moksliniams tyrimams dėl koronaviruso pandemijos. Tarybos pirmininkas sako, kad didesnis lėšų skaičius leis įgyvendinti daugiau tyrimų.

„Be jokios abejonės, tai teigiamas sprendimas, mes to tikėjomės ir laukėme“, – BNS sakė Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas Romas Baronas.

Lietuvos mokslo taryba balandžio pradžioje paskelbė kvietimą mokslininkams teikti paraiškas trumpalaikiams taikomiesiems moksliniams tyrimams, kurie prisidėtų ieškant sprendimų dėl koronaviruso pandemijos padarinių mažinimo. Iš viso buvo sulaukta 78 paraiškų.

Bendra projektų įgyvendinimui prašoma lėšų suma – 5,7 mln. eurų, vidutinė projekto vertė – apie 75 tūkst. eurų, tačiau iš pradžių tyrimams buvo numatyta 700 tūkst. eurų.

Vyriausybei skyrus papildomai 1,45 mln. eurų, bendra suma išaugo iki 2,15 mln. eurų.

Lietuvos mokslo tarybos pirmininkas R. Baronas sako, kad už anksčiau planuotas skirti lėšas būtų galima atlikti 8-9 tyrimus, tačiau Vyriausybės skirta didesnė lėšų suma leis atlikti bemaž trigubai daugiau tyrimų.

Atrinktų paraiškų sąrašą Lietuvos mokslo taryba ketina paskelbti kitą savaitę.

„Šiuo metu vyksta projektų ekspertinis vertinimas ir kitą savaitę mes jau turėsime finansuotinų projektų sąrašą“, – teigė R. Baronas.

Iš viso į finansavimą pretenduoja 442 mokslininkai iš 16 universitetų, institutų, mokslo ir medicinos centrų.

Vilniaus universitetas pateikė 20 paraiškų, Kauno technologijos universitetas – 15, Vilniaus Gedimino technikos universitetas – devynias, Vytauto Didžiojo universitetas – septynias, Mykolo Romerio universitetas ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas – po šešias projektų paraiškas.

Iš viso gautos 48 humanitarinių ir socialinių bei 30 gamtos, technologijos, medicinos ir sveikatos, žemės ūkio mokslų sričių paraiškos, iš kurių 20 yra tarpdalykinės, integruojančios minėtų sričių mokslinius tyrimus.

Daugiausia pateikta vadybos, ekonomikos, psichologijos, visuomenės sveikatos ir medicinos projektų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA