Siūlo keisti vaiko pinigų išmokėjimo tvarką | Kas vyksta Kaune

Siūlo keisti vaiko pinigų išmokėjimo tvarką

BNS / Milena Andrukaitytė 2020/05/10 14:11
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas ėmėsi siūlymo šalyje įvesti vienodą tvarką mokant vaiko pinigus socialinės rizikos šeimoms.

Po pateikimo Seime šią savaitę pritarta, kad socialinės rizikos šeimoms vaiko išmokos būtų teikiamos socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka. Šiuo metu tvarką nustato kiekviena savivaldybė atskirai.

Pataisas pristačiusi Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė „socialdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė sakė, kad ne visos savivaldybės pasirūpina, jog gaunamų pinigų tėvai nepragertų ar neturėdami socialinių įgūdžių neiššvaistytų.

„Patikrinus, kaip leidžiami pinigai, paaiškėjo, kad dauguma savivaldybių taiko dar nuo 2010 metų nustatytą tvarką, dalį išmokėti pinigais – iki 50 procentų, o likusius pinigus perveda į socialines korteles ir padeda šeimoms apsipirkti maisto produktais“, – sakė R. Šalaševičiūtė.

Pasak komiteto vadovės, tik nedaugelyje savivaldybių pasirūpinama, kad visi gaunami pinigai būtų panaudoti vaikų poreikiams.

„Turbūt geriausias pavyzdys būtų Jonavos savivaldybėje. Ten kiekvieną mėnesį surenkamos šeimos su socialiniais darbuotojais, suplanuojama, kaip išleisti vaiko poreikiams pinigus, po mėnesio atsiskaitoma, kas padaryta. Kai kurios savivaldybės, bet tokių yra nedaug, priėmė sprendimus ir apmoka vaikams neformalų ugdymą, būrelius, ekskursijas, kai kur apmokama už darželius“, – kalbėjo R. Šalaševičiūtė.

Vaiko pinigai siekia 60 eurų vaikui auginantiems vieną ar du vaikus, 100 eurų – daugiavaikėms šeimoms, auginančioms neįgalų vaiką, taip pat skurdžiai gyvenančioms šeimoms.

Vaiko pinigus šalyje gauna per 500 tūkst. vaikų, apie 10 tūkst. – iš socialinės rizikos šeimų.

Pataisas planuojama svarstyti birželį, jų iniciatoriai yra R. Šalaševičiūtė ir „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA