Birželio 3 dieną nori minėti Blaivybės dieną | Kas vyksta Kaune

Birželio 3 dieną nori minėti Blaivybės dieną

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė valstietė Laimutė Matkevičienė įregistravo naują įstatymo projektą – siūloma į atmintinų dienų sąrašą įtraukti ir minėti Blaivybės dieną.

„Taip būtų pagerbtas vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus gimimo 220 metų jubiliejus. (…) Blaivybės diena būtų didžiulė parama aukoms, kenčiančioms šeimoms, jaunimui atsisakyti alkoholinių gėrimų ir visiems siekiantiems blaivinti Lietuvą, sumažėtų biudžeto našta gydyti kenčiančius nuo priklausomybės alkoholiui“, – aiškinamajame rašte rašo projekto autorė L. Matkevičienė.

Jos teigimu, Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės Sąjūdžio, Lietuvos Sąjūdžio Vilniaus skyriaus atstovai ne kartą yra kreipęsi į Seimą, prašydami inicijuoti Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektą, į jį įtraukiant atmintiną dieną – „Blaivybės diena“, kuri turėtų būti minima birželio 3 d.

„Būtent 1989 m. birželio 3 d. Vilniaus mieste, Kalnų parke, įvyko Vyskupo Motiejaus Valančiaus blaivybės Sąjūdžio aktyvistų svaigalų išpylimo akcija – mitingas, meninė dalis – svaigalų išpylimas į kanalizaciją „Lietuva! Negersiu – verčiau išpilsiu!“ Į alkoholio išpylimo akciją buvo suėję keliasdešimt tūkstančių žmonių, kurie tikėjosi atsikratyti ne tik okupacijos pančių, bet ir dvasinės vergijos, į kurią daugelį žmonių įstūmė alkoholizmas ir kvaišalai“, – rašė parlamentarė.

Ji teigia, jog alkoholio vartojimo daroma žala Lietuvoje per metus sudaro apie 0,4 milijardo eurų, valstybė už kiekvieną iš alkoholio verslo į biudžetą patenkantį eurą išleidžia apie 5 eurus alkoholio pasekmėms likviduoti.

2021 m. bus minimos vyskupo Motiejaus Kazimiero Valančiaus gimimo 220-osios metinės. Vyskupas M. K. Valančius yra laikomas blaivybės sąjūdžio Lietuvoje pradininku ir puoselėtoju.

Sveikatos apsaugos ministerija, gavusi Vyriausybės pavedimą, pritarė Vyskupo Motiejaus Valančiaus Blaivystės Sąjūdžio prašymui birželio 3 d. atmintinos Blaivybės dienos paskelbimui ir pasiūlė apsvarstyti 2021 m. paskelbimą Blaivybės metais.

Galiojančiame Atmintinų dienų įstatyme yra jau įrašyta birželio 3-ioji – Sąjūdžio diena.

Jei Seimas pritartų, ši diena būtų ir Blaivybės diena.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA