Interviu su J. Didžiuliu: visuomenei reikia herojų, kurie įgalina veikti | Kas vyksta Kaune

Interviu su J. Didžiuliu: visuomenei reikia herojų, kurie įgalina veikti

Youtube Stop Kadras

Praėjusį antradienį su pirmuoju „online“ seminaru „Kaip idejas (pa)versti pokyčius kuriančiais verslais?“ startavo socialinio verslo programa „Change4Future“. Tiesioginės transliacijos metu ekspertai dalijosi svarbiais patarimais, kaip atsispirti nuo idėjos ir tvirtais žingsniais žengti toliau link jos įgyvendinimo.

Kaip skelbiama programos „Change4Future“ pranešime spaudai, pirmąjį „online“ seminarą atidarė vienas ryškiausių socialinių iniciatyvų kūrėjų Lietuvoje – muzikantas, dainų autorius bei atlikėjas Jurgis Didžiulis. Sveikindamasis su žiūrovais kitapus ekranų, svečias prisipažino, kad karantino metu jis atranda daug naujų galimybių, kaip krizės metu iššūkius paversti galimybėmis. Visą diskusiją su žinomu muzikantu moderavo socialinių inovatorių bendruomenės „ChangeMakers‘ON“ įkūrėja ir vizionierė Simona Šimulytė.

„Žmonės nori pamilti savo žvaigždes, savo herojus, bet daugiau naudos jie sulaukia iš tų žmonių, kurie juos įgalina veikti. Socialinė atsakomybė man iš esmės nėra vertybė, tai yra tiesiog higiena, kurios kiekvienas turėtume kasdien natūraliai laikytis“, – mintimis dalijosi žinomas pašnekovas.

Pasak jo, visame pasaulyje jau galima pastebėti labai daug pavyzdžių, kai verslas siekia būti kuo labiau humaniškas ir ieško kuo naudingesnių sprendimų visuomenei. Jis įsitikinęs, kad ne tik socialinio verslo, bet apskritai bet kokio verslo tikslas yra generuoti kuo daugiau vertės ne dėl savęs, o dėl kitų. Tik su tokiu požiūriu visuomenė gali keistis iš esmės.

Atsakomybių kilpoje – politikai, verslininkai ir vartotojai

J. Didžiulis pastebi, kad, visgi, Lietuva dar gerokai atsilieka nuo pasaulinių tendencijų. Anot jo, iš Tarybų sąjungos išėję lietuviai ilgą laiką buvo ištroškę materialių dalykų, todėl daugeliui vis dar sudėtinga keisti praeityje susiformavusį požiūrį į verslą. Tačiau jis įžvelgia ir pozityviąją pusę: Lietuvoje itin palankios galimybės vystyti socialinį verslą.

„Lietuvoje tikrai viską padaryti daug kartų paprasčiau vien dėl mažesnio mastelio. Pavyzdžiui, ištestuoti savo produktą čia kelis kartus pigiau nei didesnėje teritorijoje. Tikrai yra daug verslų, kurie sukūrė savo konceptą Lietuvoje ir vėliau jį išeksportavo užsienio rinkai. Vienas iš tokių verslų yra daugeliui gerai žinomas prekės ženklas „Vinted“.

Verslas iš esmės yra socialus, nes jis daromas dėl žmonių, nes jiems kažko reikia, tu jį vystai kartu su žmonėmis. Žmonės yra vienas svarbiausių dalykų kiekviename versle. Ir kiekvienas verslininkas privalo suprasti, kad tik kurdamas vertę kitiems, jis susikuria vertę ir pats sau, – „online“ seminaro metu pasakojo J. Didžiulis.

Tačiau jis pastebėjo, kad, kalbant apie visuomenines problemas, tokias kaip aplinkosauga, klimato kaita, tvarumas, daugelis dažnai papuola į „atsakomybių kilpą“.

„Visi galvoja, kad jau kažkas kitas sprendžia tas problemas daug geriau. Verslininkai mano, kad politikai įves kontroles, kurios yra reikalingos. Politikai mano, kad verslininkai yra pankamai sąžiningi ir daro tai, ką reikia. O mes, vartotojai, taip pat tikimės, kad verslas ir politikai jau kažką daro“, – mintimis dalijosi socialinių iniciatyvų kūrėjas.

Pasak jo, taip nėra ir dabar visuomenėje ypač reikalingos ryžtingos asmenybės, kurios garsiai pasakytų – pokyčiai yra reikalingi čia ir dabar. Taip pat jis pabrėžė, kad labai svarbu, jog visa visuomenė judėtų ta pačia kryptimi.

Svarbu išlaikyti savo vertę rinkoje

Tris metus socialinio verslo ciklą „Social Shock“ vedantis J. Didžiulis pastebi, kad žmonės dažnai neteisingai supranta žodžio „socialinis verslas“ reikšmę. Daugelis pradedančiųjų verslininkų galvoja, kaip įmanoma painioti pinigus su jausmais ar moralę su finansais.

„Bet juk pagrindinė verslo socialinė atsakomybė yra generuoti pelną. Kiekvienas tvarus verslas privalo laikytis „PPP“ strategijos (an. People, Planet, Profit). Jos privalo laikytis ir menininkai, ir socialiniai inovatoriai – nes kaip jie galės padėti kitiems, jei jie patys savęs neišsilaiko?“, – tiesioginės transliacijos metu retoriškai klausė J. Didžiulis.

Anot jo, būtent tas visas įgūdžių paketas – nuo marketingo iki laiko planavimo – yra aukso vertės, nes visa tai leidžia žmogui būti truputį efektyvesniam. J. Didžiulis taip pat atkreipė dėmesį, kad žinoti savo vertę rinkoje nėra nieko gėdingo, tai – kaip tik didelis privalumas.

„Savo seminarų metu aš visiems sakau, kad kai kalba eina apie pinigus, jūs turite elgtis labai dalykiškai, nes tuos pinigus, kurių jūs nepasiėmėte sau – jūs atidavėte kažkam kitam. Ir nebūtinai tai turi būti piktybiškai, pvz. jeigu žmogus buvo nusprendęs išleisti 100 eurų pramogoms ir jūs tų pinigų nepaėmėte – tai kitas žmogus paims. Kainodara ir yra tas žaidimas, kai tu turi pajausti, kiek tavo klientas yra pasiryžęs mokėti už tavo paslaugą“, – įsitikinęs socialinis inovatorius.

Žinomas dainų kūrėjas ir atlikėjas taip pat mano, kad COVID-19 krizė visiems daug plačiau atvėrė akis. Pasak jo, visi galėjo įvertinti, kokia trapi mūsų sociotropinė santvarka ir kaip sudėtinga savarankiškai su tuo susitvarkyti, esant net ganėtinai nedidelei gamtos stichijai, lyginant su tuo, kokius „kozirius“ kartais išmeta gamta.

„Online“ seminaro metu svečias taip pat visus nustebino netikėtu pasirodymu – atliko savo naujos socialinių inovatorių dainos ištrauką.

Nemokami seminarai apie socialinį verslą vyksta kiekvieną antradienį, penkis kartus iš eilės. Numatyta seminarų programa:

05 05 – Kaip idėjas (pa)versti pokyčius kuriančiais verslais?
05 12 – Kaip (su)kurti tvarų produktą, kurio laukia rinka?
05 19 – Kaip atsakingai (par)duoti kuriamą vertę?
05 26 – Kaip (už)augti pokyčių lyderiu?
06 02 – Kaip (nu)keliauti nuo idėjos iki pirmojo kliento?

Būtina registracija: https://bit.ly/3528mOC

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA