Užfiksavo vaizdo stebėjimo kameras ant policijos automobilio: kam jos reikalingos? | Kas vyksta Kaune

Užfiksavo vaizdo stebėjimo kameras ant policijos automobilio: kam jos reikalingos?

delfi.lt 2020/05/08 21:54
DELFI nuotr.

Lietuvos vairuotojams didžiausią baimę keliuose kelia nežymėti policijos automobiliai, apginkluoti ypač modernia įranga, ir galintys užfiksuoti bet kokį padarytą nusižengimą. Visgi tada, kai važiuoja pro pareigūnų mikroautobusus ar furgonus, ne vienas elgiasi gerokai drąsiau, mat tiki, kad šios transporto priemonės neturi nei greičio matavimo, nei kitokios įrangos. Visgi akylas skaitytojas, apžiūrėjęs policijos „Volkswagen Caddy“, pastebėjo ant jo sumontuotas vaizdo kameras.

„Įdomu, kam šios kameros naudojamos ir ką jos gali? Ant kitų pareigūnų automobilių tokių lyg ir nebuvo matyti“, – teiravosi vyras.

Svarbu ne automobilis

Ramūnas Matonis, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas, DELFI sakė, kad iš viso policija turi beveik 1700 automobilių parką. Jis akcentavo, kad transporto priemonių, kurios yra nežymėtos ir skirtos patruliavimui, sąrašo departamentas neviešina, visgi, modeliai yra kur kas įvairesni nei daugeliui vairuotojų jau pažįstami „Audi A6“.

Internautai ne kartą dalijosi sąrašais su esą nežymėtais policijos pareigūnų automobiliais, tačiau jų teisingumo policija nėra patvirtinusi. Visgi pastebima, kad nežymėtam patruliavimui naudojami ir „Ford“, ir „Renault“, ir „Volkswagen“ markių automobiliai bei kiti.

„Policijos pagrindinis darbas – asmens, visuomenės saugumo ir viešosios tvarkos užtikrinimas, nusikalstamų veikų, administracinių nusižengimų prevencija, eismo saugumo užtikrinimas ir pan. Labai malonu, kad visuomenė, ir ypač žiniasklaidos atstovai, domisi, kokią techniką savo darbe policijos pareigūnai naudoja. Tačiau svarbiausias dalykas turėtų būti kiekvieno (sąmoningo) visuomenės nario atsakingas elgesys. Ar visuomenės saugumas pagerės nuo to, kokios markės transporto priemone policijos pareigūnai atvyks į pagalbą žmogui? Tikriausiai, ne“, – svarstė R. Matonis.

Visgi jis neslepia, kad eismo saugumui užtikrinti pareigūnai naudoja daugybę įvairių automobilių. Policijos transporto parke yra ne vienas „Audi A6“, „Volkswagen Passat“, „Volkswagen Tranporter“, „Opel Insignia“, Volkswagen Caddy“, „Škoda Octavia“, „Škoda Superb“, „Nissan L200“, „Renault Megane“, „Peugeot“ ir „Ford“ markės automobiliai, o taip pat – motociklai „Yamaha“ ir „BMW“.

Naudoja gausybę įrenginių

Policijos pareigūnai, fiksuodami leistino greičio viršijimo, Kelių eismo taisyklių pažeidimų atvejus, naudoja galybę skirtingų prietaisų. Pavyzdžiui, į automobilius montuojama kelių skirtingų tipų įranga ir, priklausomai nuo jos, greičio matavimo paklaida gali siekti net ir 1 km/val.

Į policijos automobilius montuojama įranga gali užfiksuoti Kelių eismo taisyklių (KET) pažeidėjus, važiuojančius net 250-300 km/val. greičiu. Be to, pareigūnų automobiliai nebūtinai turi stovėti – jie gali ir važiuoti. Svarbu paminėti tai, kad padaryti įrašai saugomi įrenginio atmintyje arba yra siunčiami tiesiai į nusižengimų registrą.

Be šalies vairuotojams jau puikiai pažįstamų trikojų, policijos pareigūnai naudoja bent kelis skirtingus mobilius greičio matavimo įrenginius. Pastarųjų galimybės yra skirtingos, tačiau visi jie gali įamžinti nusižengimą ir užfiksuoti reikiamus duomenis įrenginio atmintyje. Verta paminėti, kad tokie greičio matuokliai geba užfiksuoti 320-350 km/val. greitį.

Kamerų – ne viena

Pasakodamas apie kitą policijos naudojamuose automobiliuose esančią įrangą, R. Matonis akcentavo, kad policijos automobiliuose yra 4 vaizdo kameros: dvi filmuojančios priekyje ir gale, kaip skaitytojo atsiųstoje nuotraukoje, esantį vaizdą bei dvi filmuojančios automobilio vidų: viena – sulaikytųjų patalpą, antra – automobilio saloną.

„Visos automobilių kameros yra naudojamos siekiant užtikrinti asmenų teisių ir laisvių apsaugą, viešąją tvarką ir visuomenės saugumą, nusikalstamų veikų ir administracinių nusižengimų prevenciją, atskleidimą ir tyrimą, asmenų gyvybės ir sveikatos apsaugą, fizinį ir psichologinį neliečiamumą, saugų eismą; tarnybinių nusižengimų, drausmės pažeidimų tyrimą ir prevenciją“, – vardijo R. Matonis.

Jis akcentavo, kad kameros naudojamos ne tik pažeidimams fiksuoti. Pavyzdžiui, sulaikytųjų patalpoje automobilyje esanti kamera padeda užtikrinti sulaikyto asmens saugumą, kitaip tariant, pareigūnai jį gali stebėti realiu metu ir prireikus suteikti pagalbą ar nutraukti neleistinus veiksmus.

„Taip pat praktikoje kameros padeda nustatyti objektyvias įvykio aplinkybes, ypač tais atvejais, kuomet pareigūnų ir įvykyje dalyvavusių asmenų parodymai nesutampa. Kamerų buvimas veikia ir kaip prevencinė priemonė, t. y. žinodami, jog veiksmai filmuojami asmenys dažniausiai elgiasi tinkamai. Nors kameros greičio nematuoja, tačiau esant poreikiui, jų užfiksuotas vaizdas galėtų būti panaudojamas KET pažeidimams identifikuoti“, – pabrėžė R. Matonis.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA