S. Skvernelis ir R. Karbauskis: Lietuvos banko vadovo alga – per didelė | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis ir R. Karbauskis: Lietuvos banko vadovo alga – per didelė

BNS 2020/05/07 11:55
DELFI nuotr.

Seimo nariui liberalui Kęstučiui Glaveckui siūlant penktadaliu sumažinti Lietuvos banko valdybos pirmininko atlyginimą, premjeras ir valdančiųjų „valstiečių“ lyderis sutinka, kad jis yra neadekvačiai didelis ir galbūt vertėtų jį sumažinti.

„Jeigu gaučiau tokį atlyginimą, kaip Lietuvos banko valdybos pirmininkas (Vitas Vasiliauskas – BNS), tikrai sutikčiau susimažinti bent trečdaliu“, – žurnalistams Seime sakė Saulius Skvernelis.

Ramūno Karbauskio teigimu, tai, jog V. Vasiliausko bei kitų centrinio banko vadovų atlyginimai yra didesni nei valstybės vadovų, yra „nenormali situacija“.

„Bendrai jokių atlyginimų niekam mažinti nereiktų, krizės metu to daryti negalima, bet šnekant apie Lietuvos banko vadovybės atlyginimus, jie yra beprotiškai dideli, kelis kartus didesni nei Lietuvos prezidento, Vyriausybės vadovo, ir tai nenormali situacija“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, tokia atlyginimų politika yra keista, galbūt padiktuota jam nesuprantamų motyvų.

Pasak R. Karbauskio, siūlymas dėl LB vadovo atlyginimo mažinimo bus svarstomas.

Lietuvos bankas BNS teigė nekomentuojantis Seimo narių iniciatyvos, tačiau teigė, kad dėl Lietuvos banko įstatymo pakeitimo privaloma konsultuotis su Europos Centriniu Banku.

K. Glavecko teigimu, vidutinis LB valdybos nario darbo užmokestis kovo mėnesį (neatskaičius mokesčių) siekė 11 tūkst. eurų, o pirmininko alga galėtų būti siekti daugiau kaip 12 tūkst. eurų. Anot jo, prezidento alga atskaičius mokesčius siekia 5,8 tūkst. eurų.

Lietuvos banko įstatyme nustatytas LB valdybos pirmininko atlyginimas yra Statistikos departamento skelbiami penkių piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutiniai darbo užmokesčiai, jo atstovavimo išlaidoms kas mėnesį skiriama dar 15 proc. algos suma.

„Ta formulė reiškia, kad atlyginimas susietas su nurodytu dydžiu ir tiesiogiai priklauso nuo vidutinio darbo užmokesčio rinkoje“, – kometare BNS teigė LB.

Pirmininko pavaduotojų ir valdybos narių atlyginimą – ne daugiau 90 proc. valdybos pirmininko atlyginimo – nustato LB valdyba.

K. Glaveckas siūlo nustatyti mažesnį LB vadovo atlyginimą – keturių piniginio tarpininkavimo įstaigų darbuotojų vidutinių algų dydžio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA