Nuspręsta: jeigu prezidentas padės parašą, išmokos pasieks 900 tūkst. gyventojų | Kas vyksta Kaune

Nuspręsta: jeigu prezidentas padės parašą, išmokos pasieks 900 tūkst. gyventojų

BNS 2020/05/07 15:15
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas ketvirtadienį nusprendė pensininkams ir įvairių kitų socialinių išmokų gavėjams bei ieškantiems darbo žmonėms rugpjūtį skirti vienkartines 200 eurų išmokas.

Jei prezidentas pasirašys įstatymą, pinigus gaus apie 910 tūkst. tūkst. gyventojų, jiems iš viso bus išmokėta 182 mln. eurų.

Už tokį Vienkartinės išmokos socialinio draudimo pensijų ir šalpos išmokų gavėjams įstatymą ketvirtadienį balsavo 88 Seimo nariai, prieš – 8, o 6 susilaikė. Kai kurie parlamentarai teigė. be algos gaunantys ir senatvės pensijas ar negalios išmokas, todėl nuo balsavimo nusišalino.

Kelių socialinių išmokų gavėjai galės gauti tik vieną subsidiją, ji nebus paveldima. Jokių prašymų ją gauti nereikės rašyti, o išmoka neturės įtakos skaičiuojant kitas žmogaus gaunamas socialines išmokas. Išmoką gaus tik Lietuvoje gyvenantys žmonės.

Vienkartines išmokas pirmiausia gaus pensijų ir socialinių išmokų gavėjai, kuriems jos būtų paskirtos iki birželio, o jeigu vėliau, 200 eurų jie gautų su pirma išmoka.

200 eurų išmokas gaus senatvės pensininkai, netekto darbingumo, našlių, našlaičių, maitintojo netekimo, ištarnauto laiko, socialinės ir dar kelių šalpos pensijų, taip pat kompensacijų už ypatingas darbo sąlygas gavėjai.

Seimo opozicija siūlė šias išmokas didinti iki 300-375 eurų, ir pinigus išmokėti per keturis mėnesius nuo birželio, bet valdančiųjų atstovai patikino, kad anksčiau išmokėti pinigų negalima dėl techninių apribojimų.

Taip pat nepritarta siūlymams išmokas skirti tik tiems, kurių pajamos per mėnesį neviršija 600 eurų. Pasak liberalo Kęstučio Glavecko, dabar, pavyzdžiui, 600 eurų ir didesnes pensijas gauna 27,7 tūkst. (5 proc.) pensininkų.

Socialdemokratas Algirdas Sysas įsitikinęs, kad iš vienkartinių išmokų bus tik trumpalaikė nauda. Pasak jo, 182 mln. eurų daug geriau pasitarnautų dirbantiesiems.

O Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušrinė Armonaitė mano, kad pensininkai šiuos pinigus atiduos vaikams, kuriems sunkiau dėl per koronaviruso krizę netektų pajamų. Ji priminė, kad pusė Seimo narių yra pensinio amžiaus ir gauna pensijas, todėl išmoką taip pat gaus

Konservatorius Jurgis Razma pasigedo griežto premjero nurodymo „Sodrai“ greičiau, bent liepą, išdalinti išmokas žmonėms.

Vienkartinę 200 eurų išmoką, kurią žadama išmokėti rugpjūtį, socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pavadino trylikta pensija.

Valdantieji teigia, kad vienkartinės išmokos paskatins vartojimą ir sumažins skurdą. Kritikai sako, kad taip valdžia siekia įsiteikti rinkėjams prieš spalio mėnesio Seimo rinkimus.

Opozicijos politikai pasirinktą išmokėjimo terminą sieja su spalio mėnesio rinkimais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA