Ištryško centrinis Laisvės alėjos fontanas – kauniečius kasvakar džiugins spalvų ir vandens „šokiais“ | Kas vyksta Kaune

Ištryško centrinis Laisvės alėjos fontanas – kauniečius kasvakar džiugins spalvų ir vandens „šokiais“

R. Tenio nuotr.

Gegužės 7-ąją Kaune paminėta Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena. Ta proga, Kauno miesto savivaldybė nusprendė nustebinti miestiečius ypatinga dovana. Pagaliau pradėjo veikti pagrindinis Laisvės alėjos fontanas.

Fontano spalvingą vandens purslų šokį kauniečiai galėjo stebėti jau nuo 22 val. Fontano paleidimui Kauno miesto savivaldybė surengė tikrą pasirodymą su spalvų ir muzikos komponentais.

Fontanas nusidažė įvairiausiomis spalvomis, o vandens čiurkšlės šoko pagal grojančią muziką. Susirinkusiųjų stebėtojų buvo prašoma laikytis karantino taisyklių ir renginį stebėti iš saugaus atstumo.

[susije_video kurie=””]

Kol kas fontanas per valandą sugros vieną muzikinį kūrinį ir jo metu bus įjungiama speciali šviesos efektų ir vandens programa, kitu metu čiurlens įprasti vandens purslai, vėliau prie fontano muziką bus galima įjungti nusiuntus kelis eurus kainuojančią SMS žinutę.

Teigiama, kad rekonstruotame fontane išsaugota autentika ir tuo pačiu integruota nemažai naujovių. Senieji fontano „burbulai“ buvo pagaminti naujai. Jie toliau puošia fontaną ir kelia nostalgiją bei sentimentus čia pasimatymus skirdavusiems kauniečiams. Tuo pačiu pridėta daug įvairių šiuolaikiškų purkštukų, kurie yra interaktyvūs ir geba visaip karpyti vandens sroves.

Fontanas rekonstruotas, išlaikant senąją architektūrą, bet pakeičiant naujas apdailos angas ir sumontuojant naują automatizuotą technologinę įrangą. Įrengtas naujas LED RGBW apšvietimas (iš viso 30 vnt. specialių įvairiaspalvių nerūdijančio plieno šviestuvų – kiekvieno jų galingumas siekia 72W). Šviesos automatiškai įsijungs temstant arba užsakius muzikinį kūrinį.

Taip pat sumontuota muzikos įgarsinimo sistema. Fontanas geba priimti trumpąsias SMS žinutes ir paleisti norimus muzikinius kūrinius. Ši paslauga turėtų būti aktyvuota gegužės viduryje. Kol kas nėra galutinai patvirtinta, tačiau dainos užsakymas gali kainuoti apie 2-3 eurus.

Šį interaktyvų fontaną įrengusi bendrovė teigia, kad savo galimybėmis jis išsiskiria iš kitų Lietuvos fontanų ir šiuo metu pelnytai gali būti laikomas vienu moderniausių.

Laisvės alėjos fontanas Laisvės alėjos nedžiugina savo vandens šokiais nuo 2018-ųjų pavasario, kai buvo pradėtas antrasis laisvės alėjos rekonstrukcijos etapas.

Kaip anksčiau yra pasakojęs A. Pakalniškis, atnaujinimo metu išlaikyta fontano forma ir burbulų kompozicija, kuri pakeista naujais nerūdijančio plieno burbulais. Čia išbetonuotos naujos grindys ir sienos, įrengta perdanga, atvesti vandentiekio ir elektros įvadai, atlikta senų sienų hidroizoliacija, sumontuota naujutėlaitė technologinė įranga.

Darbus atliekančios bendrovės „Autokausta“ vykdantysis direktorius Arūnas Bulovas „Kas vyksta Kaune“ prieš kurį laiką teigė, kad rekonstrukcijos metu išlaikyta buvusi architektūrinė fontano forma ir dekoratyviniai ornamentai, tačiau veikia jau nauja filtravimo ir dezinfekcinė įranga, fontanas moka „šokti“ pagal įvairią muziką.

Fontanas taip pat turi įmontuotus vėjo greičio daviklius, kurie užtikrina, jog esant dideliam vėjui būtų ribojamas fontano čiurkšlių aukštis. Taip pat fontanas turi ir vadinamąją „rūko“ funkciją – fontanas skleidžia spalvotas šviesas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA