Kauno klinikos iš dalies atnaujina darbą – teiks planines paslaugas | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikos iš dalies atnaujina darbą – teiks planines paslaugas

KAUNAS.KASVYKSTA.LT INF., BNS 2020/05/04 14:55
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno klinikos pirmadienį pranešė atnaujinančios planinių paslaugų teikimą. „Beveik po dviejų mėnesių pertraukos dėl paskelbto karantino Kauno klinikos nuo šiandien atnaujina planinę pagalbą“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Kauno klinikų generalinis direktorius Renaldas Jurkevičius. Kaip skelbia įstaiga, klinikose bus teikiamos ambulatorinės ir stacionarinės paslaugos.

Jis pabrėžė, kad pagalba bus kitokia nei iki šiol: pacientas turės kreiptis į šeimos gydytoją ir su juo aptarti tolesnės pagalbos pacientui poreikį. Tuomet konsultacijas šeimos gydytojas derins su klinikų specialistais.

„COVID-19 infekcijos fone turbūt nė viena ligoninė negalės dirbti taip, kaip dirbo iki karantino“, – pabrėžė R. Jurkevičius.

Klinikų vadovas skaičiavo, kad su kabineto dezinfekcija ir vėdinimu vieno paciento priėmimui konsultacijai reikės skirti apie 40 minučių, todėl per dieną bus atliekama maždaug perpus mažiau konsultacijų nei iki karantino.

Ligoninės direktorius medicinai ir slaugai Kęstutis Stašaitis sakė, kad prioritetus, kokius pacientus pirmiausia priimti, nusistatys kiekviena klinika pagal skirtingų būklių pavojingumą.

„Natūralu, kad mūsų teikiamų paslaugų apimtys mažės ir dėl to kiekviena profilinė klinika nusistatys prioritetus tų ligų ir susirgimų, kurie bus konsultuojami pirmiausia ir kuriems stacionarinės paslaugos bus teikiamos pirmiausiai“, – sakė jis.

Pasak K. Stašaičio, pacientai bus ir guldomi gydymui skyriuose, tačiau prieš stacionarizavimą pacientui bus atliekamas COVID-19 tyrimas ir guldomas į ligoninę jis bus tik gavus neigiamą atsakymą.

„Bus tiriami visi pacientai, kurie stacionarizuojami į Kauno klinikas. Tie, kurie atvyksta ambulatoriškai, bus apklausiami dėl ligos simptomų ir jiems pamatuojama temperatūra“, – sakė jis.

„Tikimės didelio skambučių srauto, esame pasiruošę“, – pridūrė K. Stašaitis.

Praėjusios savaitės Vyriausybės sprendimu gydymo įstaigos dienos chirurgijos, stacionarines medicininės reabilitacijos paslaugas, konsultacijas, diagnostines procedūras ir kitas planines paslaugas gali teikti suderinusios tai su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) ir parengusios šių paslaugų atnaujinimo planus.

Šiuose planuose turi būti numatytas lovų rezervas koronavirusu sergantiems pacientams, rizikos grupės ir kitų pacientų srautų valdymas.

Planinės sveikatos priežiūros paslaugos nutrauktos kovo viduryje šalyje paskelbus visuotinį karantiną.

Kaip nurodoma Kauno klinikų pranešime, šalyje tebesitęsiant karantinui dėl COVID-19, Kauno klinikų pacientams sveikatos priežiūros paslaugos bus teikiamos kita tvarka nei įprastai.

Ambulatorinės paslaugos

Jeigu pacientas nori užsiregistruoti gydytojo specialisto konsultacijai arba dar iki karantino buvo jai užregistruotas, tačiau konsultacija neįvyko, pirmiausiai žmogus turės kreiptis į savo šeimos gydytoją telefonu.

Šeimos gydytojas, surinkęs duomenis apie paciento sveikatos būklę ir pasitaręs su reikiamu gydytoju specialistu, spręs dėl konsultacijos būtinumo. Jeigu gydytojo specialisto konsultacija bus paskirta, Kauno klinikų registratūros darbuotojas susisieks su pacientu atskirai ir paskirs tinkamą laiką konsultacijai.

Gydytojo specialisto konsultacijos paskirtu laiku vyks ne taip, kaip vykdavo iki karantino: tiek pacientas, tiek medicinos personalas privalės dėvėti apsauginę kaukę, atvykti į konsultaciją reikės prieš 10 minučių ir be lydinčių asmenų. Visus būtinus tyrimus gydytojai stengsis atlikti tos pačios konsultacijos metu, siekiant sumažinti kontaktų skaičių su kitais darbuotojais ir pacientais.

Jeigu iki karantino paskelbimo pacientui buvo numatytas instrumentinis tyrimas, bet jis nebuvo atliktas, per 14 darbo dienų su kiekvienu pacientu atskirai susisieks Kauno klinikų darbuotojas ir paskirs naują tyrimo laiką.

Stacionarinės paslaugos

Stacionarinės sveikatos priežiūros paslaugos pacientams taip pat bus teikiamas ne taip kaip iki karantino pradžios. Visi Kauno klinikose stacionarizuojami pacientai bus ištiriami dėl COVID-19. Likus dienai iki numatyto stacionarizavimo, su pacientu susisieks Kauno klinikų specialistas ir informuos dėl COVID-19 ėminio paėmimo ir tolesnės stacionarizavimo tvarkos.

Ėminys dėl infekcijos pacientams bus paimtas Kauno klinikose esančiame COVID-19 tyrimo punkte, veikiančiame drive-in principu. Jeigu pacientas neturės galimybės likus 24 val. iki stacionarizavimo atvykti į ligoninę tyrimui dėl COVID-19, tuomet jis bus stacionarizuotas į izoliacinę palatą. Joje bus paimtas ėminys ir palatoje pacientas lauks tol, kol bus gautas tyrimo dėl COVID-19 atsakymas.

Pacientų lankymas Kauno klinikose ir toliau išlieka draudžiamas, o lydintys asmenys bus priimami tik išskirtinais atvejais, kai lydintis asmuo yra būtinas. Į ligoninę karščiuojantys, čiaudintys ir kosintys lydintys asmenys neįleidžiami.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA