Baigiasi „Mokykla namuose“ projektas: karantinas pristabdė gyvenimą, bet ne visuomenės vienybę | Kas vyksta Kaune

Baigiasi „Mokykla namuose“ projektas: karantinas pristabdė gyvenimą, bet ne visuomenės vienybę

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šalyje paskelbus karantiną, mokslo metai tęsiami nuotoliniu būdu. Bet ne visi Lietuvos vaikai galėjo iš karto mokytis kartu su bendraklasiais. Daugiau nei 35 000 vaikų neturėjo tam būtinos technikos. Į situaciją reagavo ne tik Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, bet ir visuomenė, prisijungusi prie projekto „Mokykla namuose“ ir padovanojusi daugiau nei 1400 įrenginių. 

„Karantinas nesustabdo mokymosi. Kompiuterių trūkumas – gali“, – su tokia žinute kovo 23-ią dieną startavo projektas „Mokykla namuose“. Projekto komanda sukūrė platformą, kuri leidžia lengviau padovanoti arba paskolinti kompiuterius moksleiviams, kurie karantino metu neturi galimybės mokytis nuotoliniu būdu.

Šia platforma pasinaudojo ir prie projekto prisidėjo 361 asmenys, bei 59 įmonės. Bene daugiausia įrangos padovanojusios įmonės Telia, Samsung, Bayer, SEB bankas, Metasite. Bet prisidėjo ir daugelis kitų. Verslas ir visuomenė Lietuvos vaikams padovanojo 1425 įrenginius. Visos įrangos pristatymu pasirūpino #StiprūsKartu savanorių komanda.

„Prasidėjęs karantinas daugeliui iš mūsų atnešė daug nežinomybės. Nežinomybė – labai sudėtingas jausmas, kuris gali bauginti ir paskatinti užsisklęsti. Bet aš be galo džiaugiuosi, kad Lietuvoje viskas įvyko priešingai: žmonės atsigręžė vieni į kitus ir tapo atidesni kitų rūpesčiams. Karantino laikotarpis pristabdė įvairias gyvenimo sritis, bet ne visuomenės vienybę“, – pranešime žiniasklaidai teigia projekto idėjos autorius Žilvinas Lešinskas.

Siekiant užtikrinti visų vaikų tolesnį mokymąsi, Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija suskubo reaguoti į vaikų iš nepasiturinčių šeimų poreikius, ir mokslo tęstinumui užtikrinti skyrė 9,2 mln. Eur, už kuriuos buvo perkama 15 000 planšetinių ir 20 000 nešiojamų kompiuterių. 

„Svarbu nepamiršti, kad mokymasis nuotoliniu būdu ypač didelis iššūkis daugiavaikėms šeimoms, kuriose vienu kompiuteriu dažniausiai tenka naudotis keliems vaikams. Tad realus technikos poreikis yra net didesnis, nei rodo statistika. Todėl visuomenės įsitraukimas leido pagerinti mokymosi sąlygas dar daugiau vaikų“, – sako viena iš „Mokykla namuose“ organizatorių, ekonomikos ir verslumo ugdymo organizacijos Lietuvos Junior Achievement direktorė Andželika Rusteikienė.

Projekto „Mokykla namuose“ komanda susibūrė kovo 20-22 dienomis vykusiame „HackTheCrisis“ hakatone. Idėja kilo „Treatwell“ produkto vadovui Žilvinui Lešinskui, o hakatone prie jo prisijungė daugiau nei 10 asmenų komanda sudaryta iš skirtingų organizacijų narių ir mentorių, tarp jų: Giedrė Ramanauskaitė, Simona Simulytė, Ornela Vasiliauskaitė, Milda Januškaitė, Dominykas Brezgys, Erika Maslauskaitė, Dovilė Juozapavičiūtė, Greta Aleknavičiūtė, Martynas Orkinas, Gediminas Kalnutis, Andželika Rusteikienė. Visa komanda dirbo neatlygintinai ir savanoriškai.

Prie projekto prisidėjo ir „Treatwell“, „Tesonet“, „Vinted“, „Telesoft“, „Inventi“, „Junior Achievment Lietuva“, Ekonomikos ir inovacijų ministerija, Vilniaus miesto savivaldybė, „ChangeMakers’ON“, komunikacijos agentūra „Bosanova“, „Havas media“, kūrybos agentūra „New!“, prodiusavimo kompanija „Scuare“, „Herbertus“, „LRT“, „Delfi“, „Verslo žinios“, „Laisvės media group“, „Lietuvos rytas“, „Boredpanda“, dalinuosi.lt, „Žmonės“, „Kas vyksta Kaune“, radijo stotys „Radijo centras“, „Pūkas“, „Kelyje“, „European hit radio“.

Jei savo namuose ar įmonėje turite nebenaudojamą, bet dar veikiantį kompiuterį, prisidėti prie projekto „Mokykla namuose“ dar ne vėlu. Padovanoti ar paskolinti kompiuterį paprasta, tereikia užpildyti registracijos formą svetainėje, o tolimesniais žingsniais pasirūpins „Mokykla namuose“ ir #StiprūsKartu savanoriai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA