Opozicija: Vyriausybės 200 eurų išmokų planas – rinkiminė akcija | Kas vyksta Kaune

Opozicija: Vyriausybės 200 eurų išmokų planas – rinkiminė akcija

BNS 2020/04/30 12:57
DELFI nuotr.

Seimo opozicijos atstovai rinkimine akcija pavadino Vyriausybės ketinimus rugpjūčio mėnesį skirti vienkartinę 200 eurų išmoką pensininkams ir kai kurioms kitoms socialinėms grupėms.

„Pagrindinis klausimas, į kurį dabar reikia atsakyti – kodėl rugpjūčio mėnuo. Mano žiniomis, Vyriausybė jau pasiskolino pinigų, tie pinigai greitai pasieks biudžetą, juos, taisant biudžetą, galima leisti ir dabar. Bet tai daroma rugpjūčio mėnesį“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė konservatorių vadovas Gabrielius Landsbergis.

Kelia klausimus, bet pritars

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovas tvirtina, kad partija visą paramos paketą bus linkusi palaikyti, nors jis ir kelia klausimų.

„Jeigu norime skatinti, kad ekonomika judėtų į priekį, tas skatinimas turėtų būti daromas laikinos tokios koronapensijos forma, vadinasi, gegužę, birželį, liepą, rugpjūtį ir tol, kol krizė tęsiasi, nedidelė suma mokama toms pažeidžiamoms grupėms prie jų pensijos. Vienkartinė išmoka nesprendžia problemos dabar. Paklausos reikia dabar, ne rugpjūtį. Ko gero, pati priemonė, kryptis yra teisinga, bet klausimai išlieka“, – kalbėjo G. Landsbergis.

Liberalų sąjūdžio vadovė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad „200 eurų skyrimas būtent rugpjūčio mėnesį, pasirinktas laikas, yra vienaip ar kitaip susijęs su rinkimų kampanija“.

„Dėl to galima tik konstatuoti ir apgailestauti, kad vieni pirmųjų pasaulyje apskelbę solidų verslo ir ekonomikos gelbėjimo planą, įgyvendinime mes stipriai atsiliekame, ir ši 200 eurų dalinimo akcija yra rinkiminė akcija. Senjorai neabejotinai nusipelno tų pinigų, klausimas galėtų būti, kodėl pasirinktas toks laikas ir kodėl tų pačių senjorų šeimų nariai, anūkai, šiandien nenusipelno rimtesnės paramos, kai tokia pagalba numatyta, bet iki šiol nepasiekė adresato“, – kalbėjo liberalų vadovė.

Vyriausybė trečiadienį paskelbė, kad 200 eurų išmoką rugpjūtį gaus senyvo amžiaus gyventojai, neįgaliesieji, našliai ir našlaičiai.

Premjeras: datą lėmė procedūros

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad išmokos gavėjus rugpjūčio mėnesį pasiektų dėl teisinių procedūrų. Anot jo, argumentai dėl rinkėjų balsų pirkimo prieš Seimo rinkimus nepagrįsti, o jei Vyriausybė būtų to siekusi, išmokų mokėjimą būtų nukėlusi dar arčiau rinkimų.

„Dėl laiko – yra tam tikros procedūros. Jei kažkas galvoja, kad čia rinkimams skirta, tai mes tada rugsėjo mėnesį išmokėtumėm. Kiekvienais metais Lietuvoj yra rinkimai“, – žurnalistams Seime ketvirtadienį sakė premjeras.

Jis gina ir pačią idėją skirti vienkartines 200 eurų išmokas, sakydamas, kad taip bent iš dalies būtų kompensuojami rizikos grupės žmonių dėl karantino patiriami finansiniai praradimai.

„Dėl 200 eurų išmokos, kalbama visus labiausiai pažeidžiamus mūsų visuomenės žmones, tiek neįgaliuosius, tiek senatvės pensininkus, jų šalpos pensijos didėja. Jei kas norėtų pasakyti, kad šitiems žmonėms krizės situacijoje labai lengva gyventi – jie visi yra rizikos grupės žmonės, deja, ir susideda visi apribojimai, jie negali gyventi to gyvenimo, kuris šiek tiek palengvindavo jų materialinę gerovę“, – teigė premjeras.

„Pavyzdys gal nėra labai tinkamas, bet tas pats senjoras, aplakstydamas 15 arba 20 parduotuvių, susirasdavo maisto produktus su geriausioms nuolaidomis. Tai pasakyti, kad jiems nereikia – yra tokia pozicija, bet aš jai nepritariu ir manau, kad Seimas palaikys visus tuos projektus, kad žmonės, kurie arčiausiai skurdo ribos, gautų papildomas vienkartines išmokas“, – kalbėjo Vyriausybės vadovas.

Vyriausybė trečiadienį pritarė naujoms subsidijoms gyventojams ir darbdaviams. Vieno milijardo eurų vertės paketas numato ik pusės metų subsidijas laikinai nedirbusiems, o darbo netekusiems žmonėms pusę metų bus mokama 200 eurų darbo paieškos išmoka, tokią pat vienkartinę išmoką gaus sunkumų patiriantys įvairių pensijų bei šalpos išmokų gavėjai.

Premjeras S. Skvernelis sako, kad papildomi pinigai pasiektų apie 1,4 mln. gyventojų. Projektams dar turės pritarti Seimas.

R. Šalaševičiūtė siūlo diferencijuoti

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas Ramūnas Karbauskis tikisi, kad Vyriausybės siūlomos priemonės bus patvirtintos ir paskatins vartojimą.

Į kritiką dėl datos jis atsako, kad „koronaviruso atsiradimo datos niekas nenumatė“, o pinigus siekiama išmokėti kuo anksčiau, galbūt tai pavyks padaryti ir liepą.

„Šitie terminai niekaip nieko bendro neturi su rinkimais. Jei šnekėti apie koronaviruso sukeltą krizę, ji yra dabar ir spendimai priimami dabar. Šis sprendimas – ne dėl to, kad kažkokie rinkimai, o kad kuo greičiau (būtų išmokėti pinigai– BNS), jei bus galimybės – ir liepą kad pasiektų“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Sprendimas labai geras, (…) mes skatinam vartojimą, pajamų išsaugojimą, tai kelias, kuriuo reikia eiti. Vienintelis dabar labai svarbus klausimas – ar valstybės požiūrį palaikys verslas. Aš tikiuosi, kad taip atsitiks, ir verslas darys viską, kas įmanoma, kad nemažėtų atlyginimai, kad žmonių nuotaikos gerėtų ir vartojimas nesustotų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto vadovė „socialdarbietė“ Rimantė Šalaševičiūtė tuo tarpu pasisako už tai, kad išmokos būtų diferencijuojamos.

„Dauguma senjorų, apie 37 proc., gauna labai mažas pensijas, ir kitų išmokų, kurios skiriamos, kad pagelbėtų verslui, žmonėms, kurie neteko darbo, pensininkai negauna. Todėl aš manau, kad šitas žingsnis senyviems, neįgaliems, yra teisingas“, – žurnalistams sakė R. Šalaševičiūtė.

„Aš vakar klausiau ministro, ar yra tikrai teisinga, kai visiems pensininkams vienodai numatoma išmokėti rugpjūčio mėnesį po 200 eurų. Nes yra nemažas procentas pensininkų, kurie gauna virš 400 eurų pensijas, yra tokių, kurie gauna pensijas ir virš 600 eurų. Todėl, mano asmenine nuomone, tiems pensininkams, kurie gauna dideles pensijas, neturėtų būti mokami tie 200 eurų. Mano asmenine nuomone, turėtų būti diferencijuojama“, – kalbėjo parlamentarė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA