Jau šį vakarą gatvėse dirbs gausios policijos pajėgos: primena, už ką gresia baudos | Kas vyksta Kaune

Jau šį vakarą gatvėse dirbs gausios policijos pajėgos: primena, už ką gresia baudos

delfi.lt 2020/04/30 19:24
Asociatyvi / Kauno AVPK nuotr.

Ir vėl ilsėsimės tris dienas iš eilės, tačiau nebebus tokių griežtų apribojimų, kokie buvo per ilgąjį Velykų savaitgalį, ir miestai nebus uždaryti. Vis dėlto verta prisiminti, kad už karantino pažeidimus baudos vis dar galioja ir policijos gatvėse bus daugiau nei įprastai.

Vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė ketvirtadienį pranešė, kad artėjantį ilgąjį savaitgalį Lietuvoje budės daugiau policijos ir kitų tarnybų pareigūnų, jie kontroliuos, kaip žmonės laikosi karantino režimo. Pasak ministrės, gatvėse bus galima pastebėti 40 proc. daugiau pareigūnų nei įprastai

Ji akcentavo, kad pagrindinis dėmesys bus skiriamas žmonių elgesiui kurortuose ir kapinėse, šių vietų prieigose. Kapinėse laukiama didesnio srauto sekmadienį, nes tądien bus švenčiama Motinos diena.

Policijos generalinis komisaras Renatas Požėla per Vyriausybėje surengtą spaudos konferenciją informavo, kad policija turės teisę tikrinti transporto priemones, asmenis, ar jie nepažeidžia nustatytos tvarkos. „Mes kontroliuosime bendrus įpareigojimus – ar asmenys tinkamai laikosi izoliacijos reikalavimų, ar turi ir dėvi viešosiose vietose kaukes“, – sakė R. Požėla.

Baudos – vis dar tokios pačios

Lietuvos policijos Komunikacijos skyriaus vedėjas Ramūnas Matonis „Delfi“ komentavo, kad baudos už karantino pažeidimus vis dar galioja tokios pačios.

„Baudos nesikeičia, nuo 500 iki 1500 Eur fiziniams asmenims, nuo 1500 iki 6000 Eur juridiniams asmenims. Pirmą kartą baudžiamam asmeniui yra skiriama pusė minimalios baudos – 250 Eur. Jeigu per 15 dienų pusė minimalios baudos nesumokama, byla nagrinėjama iš esmės ir asmeniui gresia dvigubai didesnė atsakomybė“, – sakė jis.

Taip pat patikslino, kad automobilyje dėvėti apsauginę kaukę nėra būtina, nes to nenumato teisės aktai.

„Automobiliuose apsauginės kaukės neprivalomos, nepriklausomai nuo to, kas važiuoja, – šeimos nariai ar ne. Parkuose, kavinėse ir kitose viešosiose erdvėse galima būti tik po 2 asmenis (išskyrus šeimos narius)“, – teigė atstovas ir pridūrė, kad transporto priemone gali važiuoti daugiau nei du asmenys, ir nebūtinai šeimos nariai.

R. Matonis taip pat nurodė, kad policija nėra įpareigota iš pradžių skirti tik įspėjimą už pamatytą karantino pažeidimą.

„Teisės aktai nenumato tokio veiksmo kaip įspėjimas, todėl policija visiškai teisėtai gali skirti baudą be jokio įspėjimo. Tačiau nuolat akcentuojame ir pabrėžiame savo pareigūnams, kad protokolas būtų tik paskutinėje vietoje, prieš tai įspėjus asmenį ir pareikalavus dėvėti apsauginę kaukę. Pvz.,Ukmergėje yra įspėta daugiau kaip 500 asmenų, o nubausti tik keli.“

Pasak specialisto, kiekvienas atvejis yra individualus, ir pareigūnas asmeniškai sprendžia, ar skirti įspėjimą, ar iš karto rašyti protokolą.

Pagrindiniai karantino režimo pažeidimai, už kuriuose gresia baudos:

Už izoliacijos taisyklių pažeidimus fiziniams asmenims numatytos baudos siekia nuo 500 iki 1500 eurų.

Iš užsienio grįžęs žmogus arba asmenys, kurie įtariami, kad serga COVID-19 liga, bei kontaktavę su šiuo virusu apsikrėtusiais žmonėmis privalo 14 dienų laikytis izoliacijos. Jie pasirašo sutikimą būti izoliuoti savo namuose, kitoje gyvenamoje vietoje, paskirtoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar savivaldybės administracijos numatytose patalpose.

Pažeidimu laikomas pasirodymas viešojoje vietoje, net ir dėvint apsaugos priemones, pavyzdžiui, draudžiama vedžioti lauke šunį, eiti pasivaikščioti.

Taip pat baudžiami asmenys, jeigu parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose bus didesnėmis kaip 2 asmenų grupėmis, išskyrus artimus giminaičius, įtėvius, įvaikius ir globėjus, rūpintojus. Privaloma laikytis saugaus atstumo nuo kitų asmenų – didesnio nei 2 metrai.

Baudos gali būti taikomos ir už plaukiojimą mažaisiais, pramoginiais, sportiniais, asmeniniais laivais bei kitomis plaukiojimo priemonėmis didesnėms nei 2 asmenų grupėms, išskyrus artimus giminaičius, įtėvius, įvaikius, globėjus ir rūpintojus.

Baudos gali sulaukti asmuo, kuris viešoje vietose bus be apsauginės kaukės ar neprisidengęs veido šaliku arba skarele. Tačiau šis nurodymas buvo palengvintas ir, pagal naująją tvarką, kaukės viešojoje vietoje nebūtinos vaikams iki 6 metų, taip pat, jei esate už gyvenamosios vietovės (miesto, miestelio, kaimo, sodininkų bendrijos) ir aplink 20 metrų spinduliu nėra kitų žmonių (netaikoma artimiems šeimos nariams).

Visgi pažintiniuose takuose, paplūdimiuose, parkuose ir kitose viešosiose vietose, kur esama žmonių, dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones būtina.

Nepilnamečiai iki 16 metų negali būti baudžiami, jei nesilaiko šių draudimų, tačiau tėvai gaus baudą už vaikų nepriežiūrą. Tėvai gali sulaukti baudos už karantino sąlygų nesilaikymą, jeigu savo vaikams žaidimų aikštelėje leidžia žaisti su kitos šeimos vaikais.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA