Didžiausios Lietuvos viešosios bibliotekos Kaune laukia milžiniški pokyčiai | Kas vyksta Kaune

Didžiausios Lietuvos viešosios bibliotekos Kaune laukia milžiniški pokyčiai

„Romos projektas“ nuotr.

Žaliakalnio panoramoje išsišovęs Kauno apskrities viešosios bibliotekos pastatas per ateinančius kelerius metus smarkiai pasikeis – dar pernai vasarą savivaldybėje pritarta bibliotekos rekonstrukcijos projektui. Už daugiau nei 11 mln. eurų prieš trisdešimtmetį iškilęs statinys bus kapitališkai suremontuotas, o bibliotekos paslaugų paletė pasipildys moderniais sprendimais, kurie turėtų tenkinti įvairaus amžiaus ir interesų kauniečių poreikius.

Kaip primenama Romos Bertašienės (UAB „Romos projektas“) parengtame projekte, iš aukštesnių Kauno vietų puikiai matomas centrinis bibliotekos pastatas duris atvėrė 1987 m. – postmodernizmo elementų turintį statinį dar 1977 m. suprojektavo architektas Boleslovas Zabulionis.

Architektūros ir urbanistikos tyrimo centro duomenimis, pastato darbinis plotas siekia 8 150 kv. m, tūris – 47 400 kub. m., biblioteka per metus gali aptarnauti apie 300 tūkst. žmonių, o jos fonduose telpa apie 1.8 mln. knygų.

Bibliotekos 1977-ųjų projektas ir statybos / „Statyba ir architektūra“, A. Dumbliausko archyvo nuotr.

Saugomoje Ąžuolyno parko teritorijoje – Mažajame Ąžuolyne – stūksančios bibliotekos pagrindinis fasadas asimetriškas, o esminis architektūrinis akcentas čia – masyvūs laiptai, įrėminti dviem lenktais tūriais. Keturių aukštų centrinio pastato fasadai yra raudonų plytų mūro su šviesaus tinko elementais, o aštuonių aukštų knygų saugyklos bokštas viršuje aptaisytas išraiškinga žalvario skarda.

Projektuotoja pažymi, kad fasadų mūras yra pastebimai susidėvėjęs ir pažeistas atmosferinių šalčio bei drėgmės poveikių. „Esami mediniai langai, durys, pertvaros yra susidėvėję. Pagrindinio įėjimo vitrina bei durys, taip pat virš jų esančios vitrinos su įėjimais į balkonus yra plastikinės, irgi susidėvėjusios“, – teigiama projektiniuose pasiūlymuose.

Iš esmės tvarkys pastatą ir saugomą aplinką

Problemų yra ir daugiau – rekonstrukcijos projekte nurodoma, kad užpiltas statinio cokolis užpiltas ir drėgmė kyla aukštyn, taip pat horizontaliai įtrūkęs granitinis tinkas tarp pamatų blokų. Dėl to teks atkasti cokolį visu perimetru, naujai įrengti pamatų apšiltinimą ir hidroizoliaciją, nukreipti aplinkinių plotų lietaus vandenį tolyn nuo pastato.

Besikaupianti drėgmė didelių bėdų sukelia ir viršuje: pažeista lietaus vandens nuvedimo sistema, susidėvėjusi stogo danga, tad vanduo kaupiasi ant stogo, patenka į apatinius sluoksnius, dėl to drėksta pastato konstrukcijos.

Dėmesys bus skirtas apsiblaususiems zenitiniams stoglangiams iš plastmasės – tiesa, teikiant projektą savivaldybei dar nebuvo nuspręsta, remontuoti stoglangius ir tarpines, ar keisti juos efektyvesne apšvietimo iš viršaus sistema. Tuo metu bibliotekos langus ir vitrinas, per kuriuos praktiškai netrukdomai skverbiasi šaltis, numatoma keisti šiuolaikinius energinio efektyvumo standartus atitinkančiais gaminiais.

Senus medinius langus lauko oras košia kiaurai / „Romos projektas“ nuotr.

„Rekonstruotame bibliotekos pastate bus sumontuotos modernios gaisro gesinimo ir aptikimo sistemos, įrengtos šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo sistemos, kurios leis palaikyti bibliotekoje skaitytojams ir darbuotojams tinkamą mikroklimatą, o dokumentų saugyklose bus užtikrinta tinkama temperatūra bei oro drėgnumas, reikalingi leidiniams saugoti“, – detalizuojama „Kas vyksta Kaune“ pateiktame pranešime.

Taip pat bus įrengti nauji elektros ir vandentiekio tinklai, pakeistos nuotekų ir lietaus nuvedimo sistemos, įdiegta kompiuterizuota pastato valdymo sistema. Interjerą planuojama atnaujinti atliekant vidaus apdailos darbus – čia sekant vientisa dizaino linija su autentika bu derinami modernūs sprendimai.

Skaityklų korpuso interjere dominuoja apverstos piramidės formos sietynas / R. Tenio nuotr.

Permainos laukia ir biblioteką supančios erdvės – Kauno savivaldybės iniciatyva Mažasis Ąžuolynas ir aplinkinė teritorija bus tvarkoma kartu su Ąžuolyno parku, o atnaujinant parką taip pat numatyta išspręsti automobilių parkavimo vietų klausimą.

„Bibliotekos laukia sudėtingas etapas – pastato rekonstrukcija. Turėdami gana mažai laiko ir išteklių, turėsime ne tik atnaujinti pastatą, bet ir bibliotekos erdves paversti patraukliomis visuomenei. Siekiame, kad naujosios bibliotekos vizija kuo geriau atitiktų visuomenės poreikius“, – pranešime cituojamas Kauno apskrities viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotojas infrastruktūrai Edvardas Liakas.

Platesnės leidinių saugojimo ir paslaugų galimybės

Atnaujintos bibliotekos pastate, kaip „Kas vyksta Kaune“ nurodė įstaigos atstovai, įsikurs vaikų ir šeimų laisvalaikio centras, kuriame vyks įvairūs renginiai, tuo metu šalia įsikūrusi Jaunimo skaitykla bus pritaikyta 12–16 metų jaunuolių poreikiams. „Makerspace“ erdvėje vyks atviros kūrybinės dirbtuvės vaikams, jaunuoliams ir kitiems, norintiems įgyvendinti savo idėjas, mėgstantiems užsiimti rankdarbiais, konstruoti.

Bibliotekoje įsikursiantis dokumentinio kultūros paveldo restauravimo centras užtikrins senų ir retų spaudinių išsaugojimą ateities kartoms, o išsprendus dokumentų konservavimo ir restauravimo problemas atsivers naujos galimybės fondo tyrimui bei viešinimui.

„Biblioteka yra sukaupusi unikalų 200 tūkst. egz. dokumentų fondą, kurį sudaro XV a. vid.–1945 m. spaudiniai, mokslui ir kultūrai nusipelniusių žmonių asmeninės bibliotekos, išskirtiniai leidybos pavyzdžiai, rankraštiniai dokumentai. Nuosekliai vykdomos fondo analizės pagrindu bus organizuojamos knygų ir virtualios parodos, įkurtas skaitmeninimo centras, kuris sudarys sąlygas talpinti unikalius, retus ir vertingus bibliotekos dokumentus portaluose www.epaveldas.lt ir www.europeana.eu“, – didesnį leidinių prieinamumą planuoja įstaiga.

Skaityklos taps erdvesnės ir patogesnės lankytojams, čia atsiras renginių, konferencijų salės, edukacinės erdvės. Nors jau dabar pasinaudojus savitarnos įrenginiu leidinius galima grąžinti bet kada, bibliotekos prieigose sumontavus knygomatą, knygas nedarbo metu bus galima ir pasiimti – ši paslauga bus visiškai nauja.

Ketinama įkurti medijų meno ir garso įrašų studiją su visa reikiama įranga, kauniečiai galės naudotis vaizdo kūrimo ir apdorojimo programomis, mokytis fotografuoti, kurti muziką ar kitus garso įrašus, pilotuoti droną ir panirti į virtualią realybę. Keliuose aukštuose bus įrengtos individualaus ir grupinio darbo erdvės, kurias galės rezervuoti daugiau privatumo ieškantys bibliotekos klientai.

Lankytojai miesto panorama ir knyga galės mėgautis nuo stogo terasos / „Romos projektas“ nuotr.

Galiausiai, rekonstruotoje bibliotekoje planuojama įrengti poilsio erdves su šviesos ir garso terapija, lankytojai galės užkandžiauti kavinėje, skaityti ir grožėtis Žaliakalnio vaizdais terasoje ant pastato stogo.

Rekonstruojant biblioteką, gyventojus aptarnaus kitur

Įstaiga informuoja, kad šiais metais pradėti bibliotekos pastato projektavimo darbai: planuojamos skaitytojų ir darbuotojų poreikiams pritaikytos erdvės, interjero, eksterjero ir inžineriniai sprendimai. Statybos darbai turėtų būti pradėti 2021 metais, o užbaigti rekonstrukciją planuojama per dvejus metus.

Statybų metu Radastų g. 2 esantis pastatas neveiks – lankytojai bus aptarnaujami K. Donelaičio g. 8. Čia bus skolinami leidiniai skaityti vietoje ir į namus, vyks mokymai, kultūros renginiai, edukaciniai užsiėmimai bei kitos veiklos. Tuo tarpu bibliotekos administracijai ir su lankytojų aptarnavimu nesusijusiam darbui ieškoma kitų patalpų.

Įgyvendinus bibliotekos pastato rekonstrukciją ir pagerinus pastato energinio efektyvumo charakteristikas, anot įstaigos, dėl mažesnio šilumos suvartojimo bus sutaupoma 44,45 proc. šildymui dabar išleidžiamų lėšų.

Kauno apskrities viešoji biblioteka bus atnaujinama pagal du Europos Sąjungos fondų finansuojamus projektus, kurių bendra vertė – 11,3 mln. eurų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA