Istorija kartojasi: „Kauno vandenims“ – įtarimai dėl į Nerį srūvančių fekalijų | Kas vyksta Kaune

Istorija kartojasi: „Kauno vandenims“ – įtarimai dėl į Nerį srūvančių fekalijų

Skaitytojų nuotr.

Portalą „Kas vyksta Kaune“ pasiekė susirūpinusių kauniečių nuotraukos iš Neries krantinės prieigų, kur šie aptiko ne vieną vamzdį ir kurių, tiesiai į Nerį, bėga neaiškūs teršalai. Anot skaitytojų, kvapas panašus į fekalijas, tačiau Aplinkos apsaugos departamentas patvirtintų taršos tyrimų rezultatų neturi. Jeigu tarša pasitvirtins, UAB „Kauno vandenys“ bus taikoma teisinė atsakomybė, už aplinkos teršimą.

„Iš vamzdžio jaučiasi fekalijų kvapas. Pati gamtos apsauga atsakė, kad tyrimas vykdomas ir patvirtino, kad tai yra fekalijos. Jonavos g. kur kertasi P. Kalpoko g. ten nusileidus visas tas vaizdas. Kaip matote nuotraukose 2 vamzdžiai. Nuo pirmojo paėjus šiek tiek toliau, rasite ir antrą, kuris uždengtas šakomis“, – apie rastą nemalonų vaizdą komentavo skaitytojas.

Portalui „Kas vyksta Kaune“ susisiekus su Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos viešųjų ryšių specialiste Jurgita Jasiūniene, ši patvirtino, jog situacija dėl Neries taršos Kauno aplinkos apsaugos inspekcijai yra žinoma.

„Situacija žinoma. Aplinkos apsaugos departamento Kauno aplinkos apsaugos inspekcija informaciją apie galimai teršiamą Neries upę nevalytomis balkšvos spalvos nuotekomis Jonavos g. ir P. Kalpoko g. sankirtoje gavo 2020 m. balandžio 20 d.“, – teigė J. Jasiūnienė.

Specialistė patvirtino, jog Kauno mieste lietaus ir buitinių nuotekų tinklus administruoja ir prižiūri Kauno miesto savivaldybės įmonė UAB „Kauno vandenys“.

„Atlikę apžiūrą vietoje, pareigūnai iškart kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamentą, kad būtų atliktas nuotekų tyrimas. Balandžio 21 d. Aplinkos apsaugos agentūros specialistai iš vamzdžio į Neries upę pasėmė nuotekų mėginius.

Šiuo metu laukiama tyrimų rezultatų ir tęsiamas tyrimas. Gavus tyrimų rezultatus, UAB „Kauno vandenys“ bus surašytas privalomasis nurodymas nutraukti taršą“, – apie laukiamus tyrimo rezultatus komentavo specialistė.

J. Jasiūnienės teigimu, nevalytas nuotėkas draudžiama išleisti į aplinką. Visos gamybinės, buitinės nuotekos turi patekti į nuotekų valymo įrenginį – valyklą. Tik išvalytos pagal nustatytus parametrus nuotekos gali būti išleidžiamos į aplinką.

„Už aplinkos teršimą nevalytomis buitinėmis nuotėkomis UAB „Kauno vandenys“ bus taikoma teisinė atsakomybė. Vadovaujantis teisės aktais, įmonėms, pasibaigus kalendoriniams metams, apskaičiuojamas mokestis už aplinkos teršimą. Ištyrus taršos mastą bus apskaičiuotas galutinis mokesčio dydis“, – apie numatytas sankcijas už aplinkos teršimą komentavo ji.

Pasiteiravus ar Neries vandens kokybė yra tirta anksčiau, J. Jasiūnienė teigė, jog Neries vandens kokybę tiria Aplinkos apsaugos agentūros Aplinkos tyrimų departamento specialistai pagal sudarytą aplinkos monitoringo programą ir patvirtintą 2020 m. upių monitoringo planą.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, kad UAB „Kauno vandenys“ metų pabaigoje turės brangiau mokėti ir dėl keturių metrų gylyje lūžusio buitinių nuotekų vamzdžio, kuris į Nemuną leido bėgti nevalytoms buitinėmis-komunalinėmis nuotekomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA