Pokyčiai koronaviruso statistikoje: Lietuvoje sumažėjo bendras užsikrėtusiųjų skaičius | Kas vyksta Kaune

Pokyčiai koronaviruso statistikoje: Lietuvoje sumažėjo bendras užsikrėtusiųjų skaičius

Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Pirmadienį nustačius penkis naujus koronaviruso atvejus, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) patikslina, jog bendras užsikrėtusiųjų skaičius siekia 1344.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) balandžio 28 d. duomenimis, patvirtintų ligos atvejų skaičius konkretiems žmonėms: 1344* (vakar skelbta – 1449 teigiamų tyrimų (atvejų) skaičius, t. y. ne žmonių, o tyrimų, ėminių).

Sergančių koronavirusu žmonių skaičius Lietuvoje – 808, per vakar dieną patvirtinti 5 nauji COVID-19 susirgimai. Mirusių nuo COVID 19 žmonių skaičius – 44, pasveikusiais yra laikomi 536 žmonės. Izoliacijoje yra 601 žmogus.

„Tyrimus atlieka 13 laboratorijų visoje Lietuvoje – dėl šios priežasties sudėtinga sutikrinti duomenis. Siekiant operatyvaus duomenų teikimo, iki šiol teikta informacija apie teigiamus laboratorinių tyrimų rezultatus, o ne COVID-19 ligos atvejus“, – nurodo sveikatos apsaugos ministerija.

Oficialią sergamumo COVID-19 liga statistiką nuo šiol atspindės iš IT sistemų paimti duomenys apie COVID-19 ligos atvejus, t. y. pagal konkretų žmogų, o ne pagal atliekamus tyrimus.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos balandžio 28 d. 7 val. duomenimis, per vakar dieną ištirta 5034 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iki šiol iš viso ištirti 111809 ėminiai.

Koronaviruso tyrimai / Visuomenės informavimo grupės nuotr.

Laboratorijos teikia bendrą iš gautų ėminių nustatytą koronaviruso infekcijų skaičių. Į šį skaičių įeina tiek naujai nustatytieji atvejai, tiek pakartotiniai. NVC primena, kad žmogus bus laikomas pasveikusiu, kai du iš eilės atlikti pakartotiniai testai dėl koronaviruso infekcijos, esant ne mažesniam nei paros intervalui, bus neigiami.

Arba praėjus 37 dienoms nuo diagnozuoto užsikrėtimo, jei dėl tam tikrų priežasčių vėlesni tepinėliai dėl viruso nebus ištirti. Jei atlikus pakartotinį tyrimą bus gautas teigiamas atsakymas, šeimos gydytojas tęs paciento stebėseną bei gydymą ir siųs pakartoti tyrimą ne anksčiau kaip po 14 dienų.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga vėliau spaudos konferencijoje sakė, kad informacija anksčiau buvo dubliuojama dėl pakartotinai tiriamų asmenų, atsiųstų iš mobiliųjų patikros punktų, bet patikino, kad statistikos pasikeitimai neturės įtakos mokslininkų prognozėms dėl koronaviruso plitimo.

„Skaičiai patikslinti, bet pati situacija Lietuvos dėl to tikrai niekaip iš esmės nepasikeičia, pokyčiai nėra dideli“, – tvirtino jis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA