A. Veryga: koronaviruso infekcija gęsta | Kas vyksta Kaune

A. Veryga: koronaviruso infekcija gęsta

Kas vyksta Kaune, BNS 2020/04/28 13:38
Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Koronaviruso infekcijos plitimas Lietuvoje mažėja, o pati infekcija gęsta, remdamasis Europos Komisijos prognozėmis sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Jis teigė iš eurokomisarės sveikatai Stellos Kyriakides sužinojęs, jog Lietuvai prognozuojamas užkrečiamumo rodiklis 30-iai dienų siekia 0,85.

„Reiškia, pati infekcija gęsta. Plitimas, jeigu jis yra mažiau vieneto, tai reiškia, kad vienas žmogus turi šansų užkrėsi mažiau negu vieną asmenį. Realiai, tai yra mažėjantis skaičius“, – spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Ministras taip pat pabrėžė, jog penki per dieną patvirtinti atvejai, lyginant su atliktų tyrimų skaičiumi, yra rekordiškai mažas rezultatas, nulemtas karantino ir visuomenės sąmoningumo.

„Kalbant bendrai apie situaciją, susijusią su koronaviruso plitimu, šiandien Lietuvoje turime tikrai rekordiškai mažą naujų atvejų skaičių – viso labo penki tiktai nauji atvejai Lietuvoje, nors tyrimų skaičius išlieka tikrai pakankamai aukštas“, – kalbėjo ministras.

Per praėjusią parą Lietuvoje ištirti 5034 ėminiai.

[susije_video kurie=””]

Reanimacijoje – penkiolika pacientų

„Hospitalizuota 117 pacientų, iš jų penkiolika gydoma reanimacijoje. Plaučiai ventiliuojami devyniems, deguonies kaukės reikia 23 asmenims“, – spaudos konferencijoje antradienį sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė.

Lietuvoje iš viso nustatyti 1344 koronaviruso atvejai, tebeserga 808 žmonės. Mirė 44, pasveiko – 536.

Situacija palankesnė nei prieš keletą savaičių

A. Verygos teigimu, stebimos tendencijos leidžia teigti, kad situacija yra palankesnė nei prieš keletą savaičių. Tačiau kartu pažymi, kad ir toliau privalu išlikti susikaupusiems.

„Duomenys leidžia teigti, kad šiuo metu situacija yra palankesnė nei prieš keletą savaičių, protrūkiai lokalūs. Tai maža, bet pergalė, kuria verta pasidžiaugti. Vis dėlto, virusas cirkuliuoja visuomenėje, tad turime likti susikaupę. Ypač tai galioja vyresnio amžiaus žmonėms bei sergantiems lėtinėmis ligomis. Jiems dabartinis metas, kai palaipsniui švelninamos karantino sąlygos, yra kritinis momentas, kai negali būti jokių svarbesnių darbų, reikalų, nei pasirūpinti savimi ir savo sveikata, liekant namuose“, – sako ministras A. Veryga.

Anot NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, neskaitant lokalių protrūkių, šiuo metu situacija vertintina kaip palanki.

COVID-19 situacija Lietuvoje / SAM nuotr.

„Lietuvos epideminėje kreivėje matome kelis ligos atvejų skaičiaus padidėjimus. Dauguma jų susiję su protrūkiais konkrečioje gydymo įstaigoje ar, kaip Nemenčinės atveju – su konkrečia įmone. Tai leidžia teigti, kad viruso plitimas nėra intensyvus“, – sako Rolanda Lingienė.

Epideminė kreivė parodo, kiek žmonių susirgo konkrečią dieną, o ne tada, kai atliktas testas. Kitaip tariant, parodo ligos progresavimo eigą laikui bėgant.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA