S. Skvernelis: pirmieji skrydžiai gali būti grąžinti gegužės pradžioje (dar papildyta) | Kas vyksta Kaune

S. Skvernelis: pirmieji skrydžiai gali būti grąžinti gegužės pradžioje (dar papildyta)

BNS 2020/04/28 10:15
Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.

Pirmieji skrydžiai į kitas užsienio šalis gali būti grąžinti gegužės 10–15 dienomis, sako premjeras Saulius Skvernelis.

Jis kol kas neįvardina, kokios pirmosios kryptys gali būti grąžintos, tik pažymėjo, kad jų nebus daug ir tikrai nebus galima skristi į šalis, kurios netaiko karantino režimo arba yra koronaviruso židiniai.

„Vyriausybė svarstys klausimą, kaip grįžti ir pateikti skrydžius mūsų Vilniaus oro uoste, bet tikrai ne šiandien. Sunku spėlioti (kada – BNS), mes galėtume orientuotis apie kažkokius pirmus žingsnius maždaug apie gegužės 10–15 dieną“, – antradienį Seime sakė premjeras.

„Pažiūrėsime, kokia tai galėtų būti kryptis, matyt, tai tikrai nebus daug krypčių ir nebus kryptys iš tų šalių, kurios netaiko karantino režimo arba yra masiniai paplitimo židiniai tose šalyse“, – į klausimą, kokiomis kryptimis gali būti leidžiami pirmieji skrydžiai, atsakė premjeras.

Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius tarp pirmų galimų skrydžių krypčių įvardijo Latviją, Vokietiją ir Lenkiją.

„Pirmieji skrydžiai galėtų būti į Latviją, Vokietiją, Lenkiją, jei tos šalys atgaivins piliečių priėmimą, nes ir Vokietijoje, ir Lenkijoje galioja dviejų savaičių karantinavimas, taigi piliečiai, kurie išskris į tas šalis, privalės laikytis karantinavimosi sąlygų“, – antradienį Seime žurnalistams sakė J. Narkevičius.

Ministras teigė, jog kol kas Lietuvą apie pasirengimą atgaivinti skrydžius yra informavusi Vokietijos skrydžių bendrovė „Lufthansa“.

„Pusiau oficialiai kreipėsi „Lufthansa“, siūlydama, kada galėtų atskristi į Lietuvą, atnaujinti skrydžius, jie yra pasiruošę. Bet aš žinau, kad ir kitos kompanijos pardavinėja bilietus, „Ryanair“, „Wizzair“ vykdo bilietų pardavimą ir kitose šalyse atskristi į Lietuvą, ir kada tas laikotarpis įvyks, priklausys nuo COVID-19 komisijos sprendimo“, – sakė J. Narkevičius.

Tuo metu Lietuvos kelionių organizatoriai skelbia, jog Latvijos oro linijos „Air Baltic“ jau gegužės 13 dieną planuoja atnaujinti kai kuriuos skrydžius, o pirmasis jų bus iš Rygos į Vilnių. Bendrovė jau parduoda bilietus į šį reisą.

Vengrijos pigių skrydžių bendrovė „Wizz Air“ taip pat skelbia parduodanti bilietus nuo gegužės 13 dienos iš Vilniaus į Londoną, o nuo 17 dienos – į Milaną, Oslą, Paryžių ir kitus miestus.

„Wizz Air“ ir „Air Baltic“ atstovai Lietuvoje BNS žadėjo informaciją pateikti vėliau.

Tuo metu Airijos pigių skrydžių bendrovės „Ryanair“ vadovas Michaelas O’Leary (Maiklo O’Lirio) interviu „Financial Times“ sakė manantis, kad oro susisiekimo apribojimai Europoje bus atšaukti liepą – tuomet „Ryanair“ planuoja atkurti 40 proc. skrydžių ir tikisi, kad lėktuvai bus užpildyti 50-60 procentų. Rugpjūtį bendrovė tikisi atkurti 60 proc., rugsėjį – iki 80 proc. skrydžių.

Tačiau jis pabrėžė, kad bendrovė neatnaujins skrydžių, jei bus reikalaujama vidurines vietas kiekvienoje eilėje palikti tuščias, taip išlaikant didesnį atstumą tarp žmonių.

Kelionių agentūra „BPC Travel“ pranešė, jog gegužės 2 dieną planuojamas skrydis iš Vilniaus į Londoną, tačiau keleiviai privalo turi turėti gyvenamąją vietą ar sutartį darbui Anglijoje.

Lietuvoje oro erdvė keleiviniams skrydžiams siekiant sustabdyti koronaviruso plitimą buvo uždaryta balandžio pradžioje.

Lietuvos oro uostai praėjusią savaitę paskelbė, kad atnaujinus susisiekimą oru pirmiausia būtų svarstoma apie skrydžius į Frankfurtą, Kopenhagą ir Varšuvą.

Papildyta 10.43 val.

Lenkija pasiruošusi išlaikyti sienų kontrolę

S. Skvernelis artimiausiu metu su Lenkijos ministru pirmininku Mateuszu Morawieckiu (Mateušu Moraveckiu) ketina aptarti dėl koronaviruso grėsmės uždarytų sienų klausimą.

„Mes planuojame turėti pokalbį su Lenkijos ministru pirmininku arba šios savaitės pabaigoje arba kitos savaitės pačioje pradžioje ir tada betarpiškai pakalbėsime“, – žurnalistams Seime antradienį sakė Vyriausybės vadovas.

Jo teigimu, preliminariai Lenkija pasiruošusi išlaikyti sienų kontrolę iki vasaros pradžios.

„Kiek žinau intencijas, tai dėl Lenkijos sienų kol kas jie planuoja tęsti iki birželio mėnesio“, – teigė S. Skvernelis.

Dėl koronaviruso plitimo grėsmės Lenkija daugiau nei mėnesį yra uždariusi ir vidines Europos Sąjungos sienas užsieniečiams.

Sienų kontrolę su Lenkija ir Latvija atnaujinusi ir Lietuva – eismas vyksta tik per keletą pasienio punktų, čia tikrinami visi automobiliai, draudžiama atvykti ar išvykti iš šalies, nebent turimas leidimas gyventi, ribojimai netaikomi prekių judėjimui.\

Papildyta 17.14 val.

„Wizz Air“ komentare BNS teigia, kad dar anksti kalbėti apie pirmąsias keliones iš Lietuvos.

„Šiuo metu dar per anksti skelbti pirmuosius maršrutus iš Lietuvos ir spėlioti vasaros kryptis. Apie šiuos planus atskirai informuosime žiniasklaidą atitinkamu metu. Mūsų tinklas ir kryptys iš Lietuvos yra labai priklausomi tiek nuo šios, tiek ir nuo kitų šalių priemonių siekiant užkirsti kelią viruso plitimui. Tikimės, kad „Wizz Air“ galės vykdyti daug skrydžių abiem kryptimis – į Lietuvą ir iš jos“, – sako „Wizz Air“

„Air Baltic“ atstovai Lietuvoje BNS žadėjo informaciją pateikti vėliau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA