Papasakojo, kaip vyks konsultacijos: tai, ką matydavome anksčiau, turėsime užmiršti | Kas vyksta Kaune

Papasakojo, kaip vyks konsultacijos: tai, ką matydavome anksčiau, turėsime užmiršti

BNS 2020/04/27 10:41
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sprendimai dėl planinių paslaugų atnaujinimo gydymo įstaigose turėtų būti priimti trečiadienį, sako sveikatos apsaugos viceministrė Lina Jaruševičienė. Tuo metu odontologai dar turės palaukti.

„Tikimės, kad Vyriausybės nutarimas bus patvirtintas trečiadienį, tuomet kuo įstaiga greičiau pasiruoš užtikrinti maksimalią pacientų saugą savo įstaigoje, tuo greičiau ji galės aktyvuoti savo planines paslaugas pacientams“, – interviu LRT radijui pirmadienio rytą sakė L. Jaruševičienė.

Ano jos, ministerija sulaukė daugybės odontologų laiškų, kurie „kategoriškai nesutinka“ atnaujinti darbo jau pirmuoju etapu – šiuo metu tikslinamos sąlygos, kaip jie galėtų dirbti, bet odontologijos paslaugos būtų leidžiamos tik kitu etapu švelninant karantino sąlygas.

„Šiame etape odontologų paslaugų neplanuojama atnaujinti, tai yra kitas etapas, kadangi tai yra dar aukštesnė rizikos zona“, – kalbėjo viceministrė.

L. Jaruševičienė pabrėžia, kad sveikatos sistema dar turi pasiruošti planinėms paslaugoms, kad jos būtų teikiamos „kitomis sąlygomis“, nei prieš karantiną, t. y. imantis ypatingo atsargumo dėl infekcijų kontrolės, kad ligoninės netaptų naujais koronaviruso židiniais.

Pasak jos, tai, kiek įstaigos galės priimti pacientų, priklausys nuo to, kaip jos gebės užtikrinti jų saugumą. Vienas pagrindinių tokio saugumo elementų atnaujinant planines paslaugas – aukštos rizikos, t. y. vyresnio amžiaus ir sergančiųjų lėtinėmis ligomis, pacientų atskyrimas nuo žemos rizikos grupės.

„Mes tikriausiai turime suprasti, kad tos realybės, kurią matydavome anksčiau, kai prie gydytojų kabinetų būriuodavosi būriai žmonių ir laukdavo konsultacijų – turėsime bent kuriam laikui užmiršti tą situaciją. Visi pacientai turės turėti aiškų fiksuotą laiką, kada yra konsultacija. Tarp akivaizdinių konsultacijų rekomenduosime daryti nuotolines konsultacijas, kad būtų galima išvėdinti kabinetus arba taikyti kitas dezinfekcijos priemones“, – kalbėjo viceministrė.

Nuo pirmadienio Lietuvoje pradeda galioti švelnesnės karantino sąlygos – su tam tikrais ribojimais dirbti leidžiama lauko kavinėms, grožio salonams, kultūros ir laisvalaikio įstaigoms, galima bus sportuoti lauke, tikintiesiems duris atvers bažnyčios. Atidaroma ir daugiau darželių, jie priims tik fiziškai į darbus grįžti turinčių tėvų vaikus.

Vyriausybės sprendimu visose srityse veikla atnaujinama laikantis griežtų saugumo reikalavimų. Visuotinis karantinas šalyje pratęstas iki gegužės 11 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA