Garliavoje kuriasi dirbtuvės jaunuoliams su negalia | Kas vyksta Kaune

Garliavoje kuriasi dirbtuvės jaunuoliams su negalia

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Garliavoje įsikūręs dienos centras „Akvila“ tiesia pagalbos ranką jaunimui su intelekto negalia. Jau netrukus jame pradės veikti socialinės dirbtuvės, kuriose bus gaminami sąsiuviniai Valdorfo pedagogikos mokykloms, taip pat užrašų knygutės, bloknotai.

Kaip rašoma Kauno rajono savivaldybės pranešime žiniasklaidai, dirbtuvės įsikurs greta jau pusantrų metų veikiančio dienos centro ir VŠĮ „Socialinės terapijos namai“. Šiame centre dienos socialinės globos paslaugos teikiamos Kauno rajono, Kauno miesto bei Kaišiadorių rajono gyventojams.

„Vienu metu centre galės dirbti 10 suaugusių asmenų su intelekto negalia, kuriems nustatytas nuo 20 iki 55 procentų darbingumo lygis. Socialinių dirbtuvių veiklą organizuos ir lankytojams padės meistras, socialinis darbuotojas, jo padėjėjas, o produkcijos realizavimu rūpinsis vadybininkas“, – teigė „Akvila“ ir „Socialinės terapijos namų“ administratorė Jolita Čilvinaitė.

Dienos centras „Akvila“ / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Socialinėse dirbtuvėse asmenys su intelekto negalia ne tik realizuos užimtumo ir savirealizacijos poreikius, bet ir ugdys savo darbinius įgūdžius.

„Čia jie mokysis lankstyti ir komplektuoti popieriaus lapus sąsiuviniams, bloknotams, dirbti su nesudėtingais ir saugiais popieriaus įrišimo įrenginiais, pakuoti ir pristatyti klientams jau pagamintą produkciją“, – apie būsimą veiklą pasakojo J. Čilvinaitė.

Darbas bus derinama su socialinės terapijos metodais. „Kursime gydančią socialinę aplinką, kurioje formuojasi bendruomenė, didėja žmogaus savivertė, bendravimo gebėjimai, savarankiškumo įgūdžiai“, – pabrėžė J. Čilvinaitė.

Dienos centras „Akvila“ / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Lietuvoje veikia šešios Valdorfo mokyklos, kurios per vienus mokslo metus sunaudoja 10-12 tūkst. specialių jiems gamintų sąsiuvinių, todėl centro darbuotojai tikisi, kad jau šį rudenį galės mokykloms pasiūlyti ir Garliavoje veikiančių dirbtuvių gaminamos produkcijos.

„Pasaulyje šiuo metu yra apie 1200 Valdorfo mokyklų, todėl dirbtuvių produkcijos rinka neapsiriboja vien Lietuvos teritorija. Planuojame turėti užsakovų ir iš užsienio. Taip pat ketiname gaminti užrašų knygutes, bloknotus ir kitą analogišką produkciją iš popieriaus“, – aiškino J. Čilvinaitė.

Dirbtuvės pirmiausia lauks lankytojų iš globos įstaigų ar grupinio gyvenimo namų, tačiau bus galimybių pakviesti ir bendruomenėje gyvenančius žmones su intelekto negalia. Centras laukia ir norinčių prie veiklos prisidėti savanorių, praktikantų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA