Pajamų netekusi daugiavaikė mama: gavau atsakymą, kad 257 eurų išmoka man nepriklauso | Kas vyksta Kaune

Pajamų netekusi daugiavaikė mama: gavau atsakymą, kad 257 eurų išmoka man nepriklauso

delfi.lt / Gintarė Bakūnaitė 2020/04/26 14:53
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Vyriausybė savarankiškai dirbantiems ir dėl karantino pajamų netekusiems asmenims dar kovą metė vadinamąjį gelbėjimo ratą – jie gali kreiptis į Užimtumo tarnybą ir kas mėnesį gauti 257 eurų išmoką. Ši išmoka gali būti mokama ne ilgiau, nei Lietuvoje baigsis karantinas ar bus atšaukta ekstremali situacija.

Tačiau tokia parama gali pasinaudoti ne visi. Kaip pasakoja į Delfi redakciją pasikreipusi trijų vaikų mama, ji trečiuosius metus yra vaiko priežiūros atostogose. Iki karantino, teigia moteris, pagal individualią veiklą dirbo grožio salone, kuris dėl įvestų ribojimų veiklą sustabdė.

„Esu trijų mažamečių vaikų mama. Jau beveik metus laiko dirbu pagal individualią veiklą grožio salone. Dėl karantino veikla sustabdyta – pajamų užsidirbti negaliu.

Kreipiausi į užimtumo tarnybą dėl išmokos 257 eur., bet gavau atsakymą, jog išmoka man nepriklauso, nes esu trečius metus motinystės atostogose savo darbovietėje (dirbau soc. pedagoge mokykloje, atostogos baigsis gegužės 8d.). Bet jokių pajamų iš motinystės atostogų šiuos trečius metus negavau…Ar man tikrai nepriklauso parama? Ar valstybė palieka likimo valiai?“, – klausia daugiavaikė mama.

Delfi primena, kad pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus vienas iš tėvų vaiką prižiūrėti gali iki trejų metų, tačiau išmoka iš „Sodros“ už vaiko priežiūrą mokama ne ilgiau, nei vaikui sueina dveji.

Kaip teigiama „Sodros“ internetiniame puslapyje, jei apsisprendžiama gauti išmoką iki vaikui sukaks dveji metai, antraisiais metais išmoką gaunantis tėtis ar mama turi galimybę dirbti (nutraukti vaiko priežiūros atostogas) ir gauti pajamų, tačiau dėl to „Sodros“ mokama išmoka nebus mažinama.

Kitaip tariant, jau nuo antrųjų vaiko priežiūros metų mažylį prižiūrintis tėtis ar mama gali dirbti ir gauti papildomas pajamas.

Laikoma, kad darbo santykiai nėra nutrūkę

Vis dėlto vaiką trejus metus prižiūrėti nusprendę ir savarankiškai pajamų prasimanę tėvai turėtų žinoti, kad dėl karantino netekus pajamų jokios papildomos išmokos jiems nepriklauso.

Kaip teigia Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė, minėtos 257 eurų paramos vaiko priežiūros atostogose esantiems ir savarankiškai dirbusiems asmenims skirti nenumatyta, nes jų darbo santykiai nėra nutrūkę.

„Jei asmuo vykdo individualią veiklą, bet yra vaiko priežiūros atostogose įmonėje pagal darbo sutartį, tuomet traktuojama, kad darbo santykiai nėra nutrūkę įmonėje.

Išėjus vaiko priežiūros atostogų darbo santykiai nenutrūksta, todėl asmuo nebeatitinka vienos iš Užimtumo įstatymo sąlygos, kuri nurodo, kad išmoka skiriama savarankiškai dirbantiems asmenims Lietuvos Respublikos Vyriausybės paskelbtos ekstremaliosios situacijos ir karantino metu nedirbantiems pagal darbo sutartį ar neturintiems darbo santykiams prilygintų teisinių santykių bei negaunantiems su darbo santykiais susijusių pajamų. Asmuo turi atitikti visas skyrimo sąlygas, tik tuomet subsidija yra skiriama“, – aiškina M. Jankauskienė.

Kaip nurodoma „Sodros“ puslapyje, teisę gauti šią išmoką turi individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų nariai, tikrųjų ūkinių bendrijų ir komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai. Individualia veikla besiverčiantys asmenys, šeimynos dalyviai, pajamas pagal autorines sutartis arba iš sporto, atlikėjo veiklos gaunantys asmenys, verslo liudijimus turintys asmenys.

Norint gauti tokią išmoką, nurodo „Sodra“, savarankiška veikla per paskutinius metus turi būti registruota ne trumpesnį kaip 3 mėn. laikotarpį ir negali būti nutraukta iki karantino paskelbimo Lietuvoje dienos, t.y., kovo 16 d. Taip pat išmoką norintis gauti žmogus negali dirbti pagal darbo sutartį, gauti darbo pajamų.

Gali bet kada grįžti į darbą

Nors trečius vaiko priežiūros metus mažylį auginantys tėvai iš „Sodros“ jokių išmokų negauna, o vykdydami individualią veiklą susimoka valstybinio socialinio draudimo ir privalomojo sveikatos draudimo mokesčius, jokia parama netekus savarankiškai uždirbtų pajamų karantino metu jiems nepriklauso.

Kaip teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Eglė Samoškaitė, jokia kita parama tokiems asmenims nėra numatyta, tačiau vaiką trečiuosius metus auginanti mama ar tėtis esą bet kada gali sugrįžti į darbą.

„Jeigu moteris trečius metus yra vaiko priežiūros atostogose, tai reiškia, kad ji turi darbo sutartį (nors negauna darbo pajamų) ir bet kada gali grįžti į darbą bei gauti pajamas pagal darbo sutartį.

Darbdavys negali atsisakyti sugrąžinti šios darbuotojos į darbą. Jeigu darbdavys patiria sunkumus, jis gali iškart šiai darbuotojai paskelbti prastovą – tokiu atveju moteris gautų ne mažiau nei minimalią algą (taigi 437 Eur „į rankas“), o darbdavys galėtų kreiptis į Užimtumo tarnybą dėl subsidijos darbuotojos darbo užmokesčiui.

Nustatant sąlygas į fiksuoto dydžio išmoką, buvo siekiama padėti tiems žmonėms, kurie neturi kitų galimybių gauti pajamų karantino laikotarpiu“, – Delfi pateiktame atsakyme aiškina E. Samoškaitė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA