Pajūrio apartamentų ir sodybų savininkai trina rankomis: laukia karšta vasara | Kas vyksta Kaune

Pajūrio apartamentų ir sodybų savininkai trina rankomis: laukia karšta vasara

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Šylant orams bei švelnėjant karantino apribojimams, išaugo susidomėjimas nuoma pajūryje bei kaimo turizmo sodybose. Butuose įstrigę žmonės ieško galimybių pabėgti į gamtą, planuoja vasaros atostogas. Lyginant su tuo pačiu 2019 m. laikotarpiu, kaimo turizmo bei nuomos pajūryje paklausa šią savaitę išaugo 15-28 proc.

Po dramatiško nuosmukio – staigus augimas

PrieJūros.lt ir PrieEžero.lt portalų duomenimis, kovo pabaigoje Lietuvoje įvestas karantinas kaip reikiant išgąsdino poilsiautojus. Kovo-balandžio mėnesiais žmonių, ieškančių kaimo turizmo sodybos poilsiui ar šventėms, sumažėjo 21 procentu, lyginant su tuo pačiu 2019 m. laikotarpiu, o nuomotojai skundėsi atšaukiamais užsakymais. Pajūrio nuomotojai pajuto dar didesnį interesantų stygių – nuoma pajūrio kurortuose besidominčiųjų skaičius smuko 25 proc.

Tačiau šią savaitę prasidėjęs karantino suvaržymų švelnėjimo etapas bei premjero žodžiai, jog vasaros atostogas vertėtų planuoti Lietuvoje, situaciją apvertė aukštyn kojomis – poilsiautojų susidomėjimas kaimo turizmu bei poilsiu pajūryje ėmė sparčiai augti. Lyginant šios savaitės duomenis su 2019 m. tuo pačiu laikotarpiu, kaimo turizmo sodybomis domėjosi 28 proc., o pajūrio kurortais – 15 proc. daugiau žmonių nei pernai.

Tikisi karštos vasaros

Palangoje, poilsinėje „Baure“, jau dvylika metų namelius nuomojanti Rasa Visockienė teigia, kad jei ne draudimas nuomoti būstus, Palanga šiuo metu būtų pilna poilsiautojų, nes skambučių nuomotojai sulaukia išties daug.

„Mūsų poilsinėje rezervacijas vasarai atšaukia tik užsieniečiai. Su lietuviais situacija priešinga – sulaukiame daugiau užsakymų. Poilsiautojai kalba, jog nori užsisakyti iš anksto, nes vėliau, padidėjus paklausai, tikisi kainų augimo, – pasakoja moteris. – Panaši situacija ir pas kitus nuomotojus – kalbama, kad pajūrio laukia labai įtempta ir karšta vasara, nes žmonėms jau dabar įgriso būti namuose, o poilsiauti užsienyje šią vasarą galimybės greičiausiai bus ribotos.“

Karantinas išvijo miestiečius į kaimą

Dėl koronaviruso protrūkio Lietuvoje įvestas karantinas sutrikdė ir kai kurių kaimo turizmo sodybų darbo ritmą. Jos buvo priverstos atverti duris svečiams anksčiau nei įprastai – dar neprasidėjus šiltajam sezonui, nes atsirado šeimų, norinčių sodybą išsinuomoti kelioms savaitėms ar net mėnesiui. Juk čia yra galimybė ne tik dirbti nuotoliniu būdu, bet ir išeiti pasivaikščioti į mišką ar prie vandens telkinio, vaikams – žaisti kieme.

Tiesa, ne visi nuomotojai svečius priimti nori – vyresnio amžiaus sodybų šeimininkai bijo rizikuoti dėl savo sveikatos, o kai kurie net abejoja, ar šią vasarą apgyvendinimo paslaugas apskritai teiks.

Trakų rajone „Medaus pirtelę“ bei „Medaus apartamentus“ jau beveik dešimt metų nuomojanti gydytoja epidemiologė Jolanta Šindeikienė teigia sulaukusi užklausų dėl apgyvendinimo savaitei, dviem ar net mėnesiui, kas, pasak moters, tokiam ankstyvam pavasariui visai nebūdinga.

„Mūsų namelis skirtas 2–4 svečiams, o apartamentai – 2 svečiams, tad dėl apgyvendinimo kreipiasi poros, šeimos su vaikais. Labai svarbu, kad paslaugų tiekėjai laikytųsi karantino reikalavimų ir nebūtų jokių žmonių susibūrimų – tik izoliuotas apgyvendinimas šeimoms, poroms ar pavieniams asmenims. Taip pat svečiai neturi kviesti į apgyvendinimo įstaigas savo draugų, pažįstamų, t. y. jokių pašalinių žmonių“, – perspėja epidemiologė.

Per daug atsipalaiduoti – pavojinga

J. Šindeikienė teigia šią vasarą būsiant itin svarbu, jog nuomotojai pasirūpintų tinkama patalpų dezinfekcija ir imtųsi papildomų veiksmų sumažinti užsikrėtimo rizikai: „Pirmiausia, reikėtų pašalinti įvairius, gal ir gražius, bet sunkiai dezinfekuojamus daiktus, interjero detales: pagalvėles, vazas, minkštus žaislus ir kt. Labai svarbus paviršių valymas ir dezinfekcija, valant nuo viršaus į apačią. Valymo šluostės turi būti vienkartinės arba mirkomos pagal reikalavimus. Valant būtina dėvėti vienkartines pirštines, patartina – ir kaukes.

Labai svarbus indų mirkymas dezinfekciniuose tirpaluose, skalbinių plovimas (geriausia – naudojant profesionalias skalbimo priemones) ne mažesnėje nei 85 laipsnių temperatūroje. Kadangi aerozolis su COVID-19 gali išlikti ore po klientų išvykimo, būtina gerai išvėdinti patalpas, taip pat patartina daryti kelių dienų pertraukas iki naujų klientų atvykimo. Patalpose privalo būti higienos ir dezinfekcijos priemonių, skirtų klientams.“

Pasak J. Šindeikienės, reikėtų vengti ir šeimininkų kontakto su svečiais – atsiskaityti už paslaugas pavedimu, visas instrukcijas dėl patalpų svečiams suteikti telefonu, jeigu kontaktas būtinas, dėvėti respiratorius, akinius ir stovėti saugiu – maždaug 2 m atstumu, bendrauti kiek galima trumpesnį laiką.

Epidemiologė primena, kad dezinfekuoti patalpas nuomos teikėjai privalo visuomet, o epidemijos laikotarpiu dezinfekcijos režimas turi būti intensyvesnis. Tiesa, svečiai ir patys turi rūpintis savo saugumu – prieš rezervuodami vietas poilsinėje pasidomėti, ar tuo pačiu metu bus kitų svečių ir ar yra galimybė išlaikyti reikiamą atstumą, ar nebus bendrų patalpų, bendro naudojimo erdvių.

Taip pat šiuo metu nepatartina naudotis kubilu, nes drėgna terpė yra palankesnė plisti virusams. Jei svečiai naudojasi pirtimi, ji turi būti skirta tik tai vienai šeimai / svečių grupei ir tinkamai dezinfekuojama. Jei kyla abejonių dėl dezinfekcijos kokybės, pirtimi geriau nesinaudoti. Atsiradus įtarimui dėl užsikrėtimo COVID-19, apie tai svečiai privalo informuoti šeimininkus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA