Atsako advokatė: ar galima atgauti prarastą vairuotojo pažymėjimą anksčiau laiko? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: ar galima atgauti prarastą vairuotojo pažymėjimą anksčiau laiko?

Asociatyvi / Kauno apskrities VPK nuotr.

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ kreipėsi skaitytojas netekęs vairuotojo pažymėjimo, mat prie vairo įkliuvo neblaivus. Vyriškis domisi, ar gali atgauti teisę vairuoti anksčiau nei pasibaigs nustatytas terminas.

„Vairavau neblaivus (1,3 prom.), dėl ko buvo nuspręsta metams atimti teisę vairuoti transporto priemones. Dėl šios priežasties praradau darbą. Susirasti naują darbą be teisės vairuoti taip pat itin sunku. Gal yra kokia galimybė atgauti teisę vairuoti anksčiau?“, – teiraujasi jis.

Advokatė Raimonda Lazauskienė komentuodama situaciją patikina, kad tokia galimybė yra. Vairuotojai, vairavę neblaivūs (iki 1,5 promilės) ir dėl to netekę vairuotojo pažymėjimo, anksčiau nei nustatytas terminas gali susigrąžinti vairuotojo pažymėjimą.

Tačiau yra tam tikrų išlygų. Ilgą laiką asmenims, kurie vairavo transporto priemonę būdami neblaivūs, įstatymai nenumatė galimybės reabilituotis ir susigrąžinti teisę vairuoti transporto priemones anksčiau, nei numato dabar galiojantis Administracinių nusižengimų kodeksas (toliau – ANK).

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Tačiau nuo 2020 m. sausio 1 d. vairuotojai, vairavę neblaivūs (iki 1,5 promilės) ir dėl to netekę vairuotojo pažymėjimo, anksčiau nei nustatytas terminas gali kreiptis į nusižengimą nagrinėjančią instituciją ir prašyti susigrąžinti vairuotojo pažymėjimą, sutikę su galimybe vairuoti tik tokias transporto priemones, kuriose būtų įdiegti antialkoholiniai variklio užraktai.

Pažymėtina, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. ANK buvo įtvirtinta nauja administracinio poveikio priemonė – draudimas vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai. Šią administracinio poveikio priemonę gali skirti teismas ar administracinio nusižengimo bylą ne teismo tvarka nagrinėjanti institucija (pareigūnas).

Ji gali būti skiriama tik gavus asmens, traukiamo administracinėn atsakomybėn, sutikimą. Visais atvejais ši administracinio poveikio priemonė yra skiriama kartu su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu.

Pagal dabar galiojančias ANK nuostatas transporto priemonių vairavimas neblaiviam (daugiau negu 0,4 promilės, bet ne daugiau negu 1,5 promilės) užtraukia baudą vairuotojams nuo 800 iki 1100 eurų ir privaloma skirti teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 1 metų iki 1.5 metų arba teisės vairuoti transporto priemones atėmimą nuo 6 mėnesių iki 1 metų.

Taip pat užtraukia draudimą vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, nuo vienų metų iki vienų metų šešių mėnesių.

Draudimo vairuoti transporto priemones, kuriose neįrengti antialkoholiniai variklio užraktai, terminai pradedami skaičiuoti pasibaigus teisės vairuoti transporto priemones atėmimo terminui.

Pasibaigus teisės vairuoti atėmimo terminui, jeigu buvo paskirtas draudimas vairuoti, asmuo nustatytą laiką gali vairuoti tik transporto priemones, kuriose įrengti antialkoholiniai variklio užraktai.

Antialkoholinis variklio užraktas neleidžia užvesti (paleisti) transporto priemonės variklio, jeigu transporto priemonės vairuotojo iškvėpto oro ėminyje aptinkama alkoholio.

Užvedus variklį, nustatytais intervalais, vairuotojo reikalaujama pateikti iškvėpto oro ėminius (pūsti į alkoholio kiekio matuoklį), aptikus ėminyje alkoholio, antialkoholinis variklio užraktas automatiškai sustabdo transporto priemonės variklio darbą.

Pažymime, kad ši administracinio poveikio priemonė siekiant sušvelninti bausmę gali būti taikoma ne visiems.

Būtent teismas ar administracinio nusižengimo bylą ne teismo tvarka nagrinėjanti institucija (pareigūnas), atsižvelgdama į administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens asmenybę, kitas nusižengimo aplinkybes ir vadovaudamasi administracinės nuobaudos ir administracinio poveikio priemonių skyrimo pagrindais, skirdama administracinę nuobaudą nusprendžia, ar taikyti vieną administracinio poveikio priemonę – teisės vairuoti atėmimą ilgesniam terminui, ar taikyti dvi administracinio poveikio priemones – teisės vairuoti atėmimą trumpesniam terminui ir draudimą vairuoti (nustatytą terminą turėti teisę vairuoti tik transporto priemones, kuriose įrengtas antialkoholinis variklio užraktas).

Asmuo, kuriam paskirtas draudimas vairuoti, pasibaigus teisės vairuoti atėmimo terminui, turi užbaigti papildomą vairuotojų mokymą ir perlaikyti vairavimo egzaminą (jeigu teisė vairuoti atimta 1 metams ar ilgesniam terminui).

Taip pat toks asmuo valstybės įmonėje „Regitra“ privalo įgyti vairuotojo pažymėjimą su atitinkamu apribojimo kodu – „69“.

Šių pakeitimų tikslas sumažinti asmenų, kurie vairavo transporto priemones būdami neblaivūs, pakartotinių nusižengimų darymą, užtikrinti, kad vairuotojai neprarastų vairavimo įgūdžių, bei sudaryti galimybę tokiems asmenims neprarasti darbo, susijusio su transporto priemonių vairavimu.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el. paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros „Advocatera“ interneto svetainėje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA