Prasideda antrasis gyventojų pajamų deklaravimo etapas (atnaujinta) | Kas vyksta Kaune

Prasideda antrasis gyventojų pajamų deklaravimo etapas (atnaujinta)

BNS 2020/04/22 08:52
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Visi gyventojai nuo trečiadienio jau gali deklaruoti 2019-ųjų pajamas. Dėl koronaviruso paskelbto karantino šiemet deklaravimo pradžia vėluoja maždaug mėnesį.

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) šiemet parengė 2,3 mln. preliminarių deklaracijų, iš kurių apie 1,7 mln. yra užpildytos, todėl jas reikės tik peržiūrėti ir pateikti.

VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė-Šnirienė pabrėžia, kad deklaruoti pajamas šiemet bus paprasčiau.

„Mokesčių inspekcija šiemet deklaravimą atvėrė su nauja sistema, su vedliu, ankstesnių deklaracijų mes nebeteiksime ir nebematysime e. deklaravimo sistemoje, viską padarysime atsakydami į klausimą po klausimo pateiktoje medžiagoje kiekvienam“, – spaudos konferencijoje sakė ji.

S. Aliukonytė-Šnirienė pabrėžia, kad visa pagalba žmonėms teikiama nuotoliniu būdu, telefonu.

Kaip ir anksčiau, susigrąžinti dalį pajamų mokesčio gali žmonės, mokantys įmokas į pensijų fondus, už mokslą, gyvybės draudimą.

„Tačiau šiemet už 2019 metais patirtas išlaidas už būsto, automobilių remontą ar mažamečių vaikų priežiūrą taip pat galės susigrąžinti atitinkamas pinigų sumas“, – teigė S. Aliukonytė-Šnirienė.

Nuo šių metų teikti pajamų deklaracijas turi ir gyventojai, kurių metinių pajamų suma viršijo 120 vidutinio darbo užmokesčio sumą, užsiimantys individualia veikla, žmonės, kuriems buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamųjų pajamų dydis (NPD), pernai pardavę ma-iau nei trejus metus turėtą automobilį, mažiau nei 10 metų turėtą nekilnojamąjį turtą, gavę daugiau kaip 2,5 tūkst. eurų vertės dovanų ne iš šeimos narių ar artimųjų, taip pat gavę daugiau nei 500 eurų palūkanų.

Deklaravimas šiemet vyksta dviem etapais: nuo balandžio 15 dienos gali deklaruoti savarankiškai dirbantys gyventojai (jie jau pateikė 23 tūkst. deklaracijų), o nuo balandžio 22-osios – likusieji, kuriems privaloma deklaruoti.

Jei žmonės, kurių veikla buvo apribota dėl koronaviruso, nespės laiku pateikti deklaracijų, VMI dar du mėnesius po ekstremalios situacijos pabaigos iš jų neišieškos delspinigių.

Paprastai deklaravimas prasidėdavo apie kovo vidurį, o baigdavosi gegužės 4 dieną. Šiemet jis baigsis liepos 1 dieną.

Pasak VMI atstovės, turto deklaracijas valstybės tarnautojai ir atitinkamas pareigas einantys asmenys ir jų sutuoktiniai privalo pateikti iki gegužės 4 dienos, jiems terminas nenukeltas.

Iki liepos 1 dienos tai pat bus galima teikti prašymus skirti iki 1,2 proc. pajamų mokesčio organizacijoms ir meno kūrėjams, politinėms partijoms bei profsąjungoms – iki 0,6 procento.

Tuo metu gyventojų pajamų mokesčio (GPM) grąžinimo terminas nesikeičia – gyventojams, kurie bus teisingai užpildę deklaracijas, GPM permokos bus grąžintos iki liepos 31 dienos.

Šiemet, kaip ir kasmet, pajamas deklaruos daugiau kaip milijonas gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA