Kaune bunda gamta: kauniečiai džiaugiasi pavasarine šiluma | Kas vyksta Kaune

Kaune bunda gamta: kauniečiai džiaugiasi pavasarine šiluma

R. Tenio nuotr.

Šiandien Vyriausybei nutarus, jog karantinas tęsiamas iki gegužės 11-os mieste gyvenimas nestoja. Po truputį švelninamos ir karantino sąlygos, jau nuo ketvirtadienio duris galės atverti visos parduotuvės ir prekyvietės, bet norint prisėsti lauko kavinėje reiks palaukti pirmadienio. Veiklas vėl pradės vykdyti ir daugelis kitų įstaigų. Nors karantinas tęsiasi, tačiau gamta nestoja ir kauniečiams džiugiai atneša pavasarį.

Šilumos šį trečiadienį tikrai netruko, o pasidžiaugti saule ir išsprogusiais medžių ir gėlių žiedais išlindo ir daugybė kauniečių. Žalių plotų mieste netrūkstant, vis ryškiau matomas grįžtantis pavasaris. Mieste pasodinti ryškiaspalviai narcizai taip pat nuteikia labai pozityviai.

Kauniečiai jau rengia piknikus, grožisi atbundančia gamta ir džiaugiasi šiltais saulės spinduliais. Šiandien saulė Kauną šildė iki 16 laipsnių šilumos, o vos juntamas pavasarinis vėjas gaivino praeivius. Kaip rašo Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, tokius orus matysime ir likusią savaitę. Temperatūra pakils iki 17 laipsnių, tačiau savaitgalį gali atvėsti ir iki 10 laipsnių šilumos.

Žiemos šalčių šiais metais vargiai sulaukėme, o dabar matome ir anksti atkeliaujantį pavasarį. Tačiau tokie drastiškai besikeičiantys metų laikai deja, galimai turės įtakos mūsų upėms galiūnėms.

Pastebima, kad kovo mėnesio antrojoje pusėje, nors dalyje šalies upių ir buvo fiksuojamas 20 – 70 cm vandens lygio pakilimas virš vidutinio daugiamečio vandens lygio, tačiau didžiosiose Lietuvos upėse (Nemune ties Smalininkais, Neryje ties Vilniumi ir Jonava, Nevėžyje ties Panevėžiu) vandens lygis nebuvo pasiekęs kovo mėnesio daugiamečio vidurkio.

„Dalies upių vandens lygis iš viso dar nėra pasiekęs daugiametės normos. Pavyzdžiui, Nemune ties Druskininkais kovo antroje pusėje buvo stebimas vandens lygio pakilimas iki 90 cm, nors daugiametis vidurkis yra lygiai 100 cm.

Balandžio mėnesį vandens lygis nuseko ir tesiekia 18 cm. Primename, kad 1958 m. balandžio pabaigoje vykusio potvynio metu ties šia vandens matavimo stotimi buvo užfiksuotas net 1096 cm vandens lygis! Vargu, ar dar kada pasitaikys toks didelis potvynis“, – teigia Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Hidrologinių stebėjimų skyriaus technikė Gintarė Kugytė.

Primename, jog apsaugines kaukes dėvėti viešose vietose vis dar privaloma. Saugokite save ir elkitės atsakingai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA