Finansų ministras: ekonominės prognozės nieko gero nežada | Kas vyksta Kaune

Finansų ministras: ekonominės prognozės nieko gero nežada

BNS 2020/04/20 10:23
DELFI nuotr.

Lietuvos ekonomikos nuosmukis dėl koronaviruso krizės šiemet gali siekti 7,3 proc., tačiau iki vasaros viruso nesuvaldžius, šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) gali smukti gerokai daugiau, teigia finansų ministras Vilius Šapoka.

„Ekonominės prognozės nieko gero nežada. Šiandien paskelbtoje Lietuvos ekonomikos apžvalgoje pateikiamos naujausios specialistų įžvalgos remiantis I ketv. statistiniais duomenimis. Lietuvos BVP šiais metais, jo gylys, priklausys ne tik nuo pandemijos valdymo situacijos Lietuvoje, ne tik nuo ekonominį aktyvumą ribojančių priemonių, bet ir nuo ekonominės padėties mūsų eksporto rinkose.

Laikantis prielaidos, kad viruso plitimas bus suvaldytas I-ąjį šių metų pusmetį, po kurio ekonominis aktyvumas laipsniškai pradės atsigauti, matome, kad ekonomika gali smukti 7,3 proc. ir daugiau. Dabartinės šios prognozės, žinoma, kad keisis. Jeigu iki vasaros viruso plėtra nebus suvaldyta, Lietuvos BVP gali smukti gerokai daugiau ir mes skaičiuosime dviženkliais skaičiais“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

Naujausiose ministerijos prognozėse numatoma, kad kitąmet šalies ekonomikos augimas sieks 6,6 procento.

Kovo mėnesį Finansų ministerijos specialistai prognozavo, kad suvaldžius koronaviruso plitimą per pirmąjį šių metų pusmetį, Lietuvos BVP šiemet sumažėtų iki 2,8 proc., o kitąmet ekonomikos augimas siektų 5,4 procento.

Finansų ministerijos teigimu, naujausi statistiniai duomenys rodo lėtėjantį ekonomikos aktyvumą ir prastėjančius verslo bei vartotojų lūkesčius. Prastėjančios verslo nuotaikos indikuoja apie vyraujantį neužtikrintumą ir gali paskatinti atidėti investicinius planus. Pablogėję vartotojų lūkesčiai lems atsargesnį vartotojų elgesį ir mažesnį išlaidavimą ne pirmo būtinumo reikmėms.

[susije_video kurie=””]

Prognozuojama, kad namų ūkių vartojimo išlaidos šiemet sumažės 3,7 proc., valdžios sektoriaus išlaidos išaugs 1,3 proc., tuo metu bendrojo kapitalo formavimas (investicijos) smuks 5,1 procento. 2021 metais šie rodikliai turėtų augti atitinkamai 3,1 proc., 0,5 proc. ir 4,1 procento.

Lietuvos prekių ir paslaugų eksportas šiemet turėtų smukti 15 proc., importas – 10,3 proc., o kitąmet padidėti atitinkamai 13,7 proc. ir 9 procentais.

Vidutinė metinė infliacija Lietuvoje šiemet turėtų siekti 1 proc., 2021 metais – 2 procentus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA