Epidemiologė: bet kokių vizitų pas artimuosius ar draugus reikia atsisakyti | Kas vyksta Kaune

Epidemiologė: bet kokių vizitų pas artimuosius ar draugus reikia atsisakyti

delfi.lt / Žiedūnė Juškytė, Gabrielė Grinkaitė 2020/04/20 18:03
DELFI nuotr.

Pirmadienį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė pristatė statistiką, susijusią su koronavirusu Lietuvoje. Pasak jos, karantinas šalyje buvo paskelbtas laiku ir Lietuvos situacija nėra bloga. Visgi epidemiologė sako, kad dar negalima pasakyti, kada būtų saugu susitikti su vyresnio amžiaus artimaisiais.

Kadangi karantinas, žmonės dirba nuotoliniu būdu

Pasak Nacionalinio visuomenės centro epidemiologės Daivos Razmuvienės, penkias karantino savaites sergančiųjų skaičius buvo stabilus.

„Skaičiuojant vidutinį susirgusių asmenų skaičių vienai dienai, jis svyruoja apie 35 asmenis. Kol kas situacija tikrai nėra bloga, karantinas buvo paskelbtas pačiu laiku, nes kaip tik kovo 16 dieną sergančiųjų skaičius pradėjo augti“, – kalbėjo epidemiologė.

Pasak D. Razmuvienės, būtent šią savaitę pamatysime, ar buvo išlaikytas „velykinis egzaminas”.

„Šita šešta savaitę, kurią gyvename nuo karantino paskelbimo, tai yra po Velykų 8 diena. Kaip žinome, inkubacinis periodas trunka 14 dienų, tai praėjusi savaitę sergamumas padidėjo keliomis dešimtimis, lyginant su prieš-Velykine savaite. Tačiau buvo praėjusios tik 7 dienos, tačiau ši savaitė kaip tik parodys, kaip mes sugebėjome švęsti Velykas“, – sakė D. Razmuvienė.

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje nurodė Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, iš 100 ištirtų mėginių teigiamų atvejų procentas smarkiai nedidėja ir išlieka apie vieną procentą.

„Iš tų duomenų vertinant, galima sakyti, kad Velykų egzaminas savotiškai išlaikytas. Aišku, atmetus tuos židinius. Tikrai neatmestina, kad tų židinių gali atsirasti ir daugiau. Tai nereiškia, kad mes galime atsipalaiduoti“, – kalbėjo ministras.

Kaip pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, iš 100 ištirtų mėginių, pasak ministro, teigiamų atvejų procentas smarkiai nedidėja ir išlieka apie vieną procentą.

„Iš tų duomenų vertinant, galima sakyti, kad Velykų egzaminas savotiškai išlaikytas. Aišku, atmetus tuos židinius. Tikrai neatmestina, kad tų židinių gali atsirasti ir daugiau. Tai nereiškia, kad mes galime atsipalaiduoti“, – kalbėjo ministras.

Nemenčinės atvejis, pasak epidemiologės, parodė, kad per Velykas karantino šiame miestelyje tikrai buvo nesilaikyta. „Šio ryto duomenimis, šalyje yra registruota apie 30 židinių, apie 10 jų yra gydymo įstaigos. Tačiau tie židiniai nesusiformavo dabar. Tarp medikų yra diagnozuoti 220 teigiamų COVID-19 atvejų. Apie 1200 yra saviizoliacijoje. Iš 244 pasveikusių yra 51 medikas. Bet ši situacija gali keistis“, – kalbėjo epidemiologė.

Kaip sakė D. Razmuvienė, skaičiuojant procentais, teigiamų atvejų iš atliktų tyrimų išskiriama iki 2 proc. Toks skaičius laikosi apie 15 dienų.

„Nepalankus rodiklis, jog vyresnio amžiaus asmenų yra ištiriama gerokai mažiau, tačiau jų didžiausias procentas yra teigiamų“, – sakė D. Razmuvienė.

Epidemiologė paminėjo, kad šiuo metu Lietuvoje iš visų užsikrėtusiųjų koronavirusu serga apie 2 procentus vaikų. Paklausus, kada saugu bus apsilankyti pas giminaičius, epidemiologė atsakė, kad kol kas tai daryti tikrai nesaugu ir to planuoti nereikėtų.

„Virusui visi esame imlūs, kadangi neturime imuniteto, jis labai greitai plinta tarp žmonių, šiuo metu prasirgusių asmenų yra labai maža dalis Lietuvoje. Todėl tas imlumas tęsiasi toliau. Reiškia, kad negalime būti tikri, jog galėtume lankyti savo giminaičius.

Galbūt tas jaunas žmogus yra nešiotojas besimptomis. Kokios tolimesnės prognozės – reikėtų paklausti paties viruso, kaip jis elgsis, nes netgi mokslininkai universitetų prognozavo, kada bus pikas. Bet tai labai sudėtinga, nes daug ko nežinome apie patį virusą“, – kalbėjo D. Razmuvienė, vėliau pridūrusi, kad bet kokių vizitų pas artimuosius ar draugus reikėtų atsisakyti.

Kitose šalyse jau kalbama, kad ir kitais metais studentai bus mokomi nuotoliniu būdu. Pasak epidemiologės, ar toks planas bus ir Lietuvoje, priklausys nuo to, kaip seksis susitvarkyti su infekcijos protrūkiu.

„Matysime, kaip praeis vasara. Anksčiau buvo teorijų, kad virusą veikia aukštesnė temperatūra. Bet vėlgi, kiti mokslininkai teigia, kad ir ta aukštesnė temperatūra nelabai turės įtakos. Pagyvenkime dabar, ateis vasara ir pamatysime. Prognozės kitiems metams kitose šalyse dėl ugdymo įstaigų yra su klaustuku, arba jau dabar sakoma, kad jos tikrai nebus atidarytos“, – sakė epidemiologė.

Balandžio 20 d. 8 val. duomenimis:

Lietuvoje patvirtintų ligos atvejų: 1326
Per vakar dieną patvirtinta naujų ligos atvejų: 28
Mirusiųjų nuo koronaviruso skaičius: 36
Pasveikusiųjų skaičius: 242
Per vakar dieną ištirta: 2310
Iki šiol iš viso ištirta ėminių dėl įtariamo koronaviruso: 66352
Paveiktomis teritorijomis laikomos visos šalys

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA