Rekordinis užsikrėtusiųjų skaičius ekspertės nestebina: gal dabar visuomenė supras, kaip greitai plinta užkratas | Kas vyksta Kaune

Rekordinis užsikrėtusiųjų skaičius ekspertės nestebina: gal dabar visuomenė supras, kaip greitai plinta užkratas

delfi.lt 2020/04/18 15:03
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, penktadienį Lietuvoje buvo fiksuotas didžiausias per dieną, 90 užsikrėtusiųjų koronavirusu žmonių skaičius. NVSC Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė aiškina, kad didžiąja dalimi šį skaičių lėmė situacija bendrovėje „Vilnika“ – iš nustatytų 90 atvejų 52 yra susiję su ja. Pasak R. Lingienės, panašių skaičių ir buvo tikėtasi.

Neskaičiuojant „Vilnikos“ skaičiai nebūtų išskirtiniai

R. Lingienė skaičiuoja, kad iš 90 atvejų, atmetus susijusius su „Vilnika“, būtų nustatyti 38 koronaviruso atvejai: „Skaičiuojant teigiamus atvejus šimtui tyrimų, tai būtų apie 0,7 proc., kai įprastai turime ar 0,6, ar 0,9 proc., tad skaičius nebūtų išskirtinis. Bet jei skaičiuojame su „Vilnika“, tai jau yra 1,6 atvejo, bet manęs nestebina toks išaugimas: prognozės rodė tai pagal pirmus užsikrėtimus, kai matėme, kad vienu metu apsikrėtė daug žmonių“.

Šiuo metu yra ištirta 217 iš daugiau nei 300 „Vilnikos“ darbuotojų, planuojama ištirti juos visus.

Pasak R. Lingienės, tai, kad iš 217 tirtų darbuotojų 52 yra teigiami, įrodo, kad sprendimai izoliuoti Nemenčinę ir tirti visus jos gyventojus buvo teisingi. „Man atrodo, dabar akivaizdžiai visuomenė supras, kaip greitai plinta užkratas, tiesiog geometrine progresija. Dabar tirti visų Nemenčinės gyventojų kontaktus net nėra galimybių nei techninių, nei fizinių, nes kalbame apie šimtus ir tūkstančius, įvertinus, kad yra 52 užsikrėtę“, – komentavo ji.

Šeštadienį Nemenčinėje tikimasi ištirti apie 200 gyventojų, sekmadienį, jei viskas klostysis gerai – dvigubai daugiau. „Reikia pažiūrėti, kaip seksis pakviesti žmones atvykti, kad nestovėtų tušti punktai, pažiūrėti logistiką, kad viskas gerai veiktų“, – aiškino R. Lingienė.

Ar Nemenčinės gyventojai, kurie gauna neigiamą atsakymą, vis tiek turi izoliuotis, juos turi informuoti NVSC specialistai. „Apskritai jei tyrimas neigiamas, nereikia likti jokioje izoliacijoje. Bet, pavyzdžiui, jei „Vilnikos“ darbuotojas buvo izoliacijoje, nes buvo sąlytis su sergančiuoju, ir jis mūsų nurodymu nuvyksta išsitirti, net jei testas buvo neigiamas, jis turi likti izoliacijoje – bet čia įvertina mūsų specialistai, jei nurodo likti, pasako iki kada“, – sakė R. Lingienė.

Prisidėjo ir tyrimų padidinimas

Dar viena priežastis, galimai lėmusi didesnius skaičius – didesnis atliktų tyrimų skaičius, penktadienį siekęs taip pat rekordinį skaičių, 5715. „Mes kalbėjome, kad 5000 per dieną būtų gerai, tad laboratorijų pajėgumai jau viršija lūkesčius, galime tuo pasidžiaugti. Tai kelia optimizmą, nes daugiau pamatysime ir tų paslėptų, besimptomių formų“, – sakė R. Lingienė.

Didžioji dalis teigiamų atvejų nustatyta nuo balandžio 11 dienos pradėjusioje tirti Vilniaus universiteto Gamtos tyrimų centro laboratorijoje. R. Lingienė neatmetė galimybės, kad tyrimų skaičius gali dar labiau augti.

„Jei bus poreikis, manau, gali dar didėti, laboratorijų pajėgumai dabar didinami. Dabar yra galimybės adekvačios situacijai, bus sprendžiama pagal poreikį“, – kalbėjo ji.

Velykų įtaką įvertinti anksti

Kokią įtaką išaugusiam užsikrėtusiųjų skaičiui galėjo padaryti Velykos, R. Lingienės nuomone, dar per anksti vertinti: „Dar net nepraėjo pilna savaitė, o inkubacinis laikotarpis yra 6-7, bet gali būti ir 14 dienų. Tad vertinti kol kas yra ankstoka“.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA