Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja papasakojo apie iššūkius: situacija keičiasi | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikinės ligoninės slaugytoja papasakojo apie iššūkius: situacija keičiasi

delfi.lt / Kotryna Dagenytė 2020/04/16 19:48
Asociatyvi / Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

Sveikatos apsaugos darbuotojų darbas Covid-19 viruso pandemijos situacijoje be galo svarbus ir rizikingas. Kiekvieną dieną yra kovojama ne tik už žmonių gyvybes, bet ir savo bei aplinkinių saugumą.

DELFI kalbino Kauno klinikinėje ligoninėje dirbančią slaugytoją ir klausė jos, kaip vyksta darbas pandemijos metu ir su kokiais sunkumais reikia kovoti kiekvieną darbo dieną?

Kasdien susiduria su iššūkiais

Nenorėjusi atskleisti savo vardo slaugytoja Kauno klinikinėje ligoninėje (KKL) dirba nuo 2011 metų ir tikina, kad kiekvieną dieną darbe susiduria su įvairiais iššūkiais. Pasak jos, situacija keičiasi labai dažnai, nes pacientų srautai labai skirtingi.

„Pandemijos pradžioje turėjome labai didelius srautus žmonių ir nepatvirtintų atvejų, buvo daug persirengimo bei kaitos. Dabar su ligoniais situacija yra stabilesnė, bet jie yra sunkesni. Šiuo metu vyksta intensyvesnė slauga, ligoniams reikia daugiau priežiūros ir dėmesio.

Pirmiausia nuovargis buvo dėl didelių srautų, kadangi būdavo ir 40 žmonių per parą, o dabar stabiliai laikosi 20-25. Tas skaičius yra pastovesnis, kadangi į ligoninę patenka tik patvirtinti ligoniai“, – pasakoja slaugytoja.

Klaidos gali kainuoti sveikatą

Anot jos, lyginant situaciją su tuo, kas buvo prieš visą karantiną, infekcinių ligų skyrius skyrius yra pripratęs turėti krūvį visą laiką. Pašnekovės teigimu, ligų sezoniškumas lemia intensyvų darbą, nes būna ir gripo epidemijos, vasarą seka erkiniai encefalitai, tad ligoniams priežiūra yra reikalinga.

„Tikrai visą laiką patiriame tokią pakankamai nemažą apkrovą. Aišku, įtampa ir nuovargis yra, nes pirmiausia pradžioje buvo nežinomybė, kad tai yra nauja ir praktikoje su tuo dar nebuvo susidurta, tačiau tam buvo ruoštasi.

Apsirengimas, darbas su apsaugos priemonėmis, jis vargina, pradžioje užsidėjus kaukę išbūti jos nenusiėmus tam tikrą laiką yra sunku ir tai sukelia tokį stresą. Galvoji, ar gerai viską darai, kad nepadarytum tų klaidų, kurios pačiam gali kainuoti sveikatą. Jau galime sakyti, kad apsiprantame su buvimu su respiratoriais, priprantame prie jų naudojimo ir galime su jais išbūti ilgiau nei pačioje pradžioje“, – situaciją aiškina ji.

Atsakomybė išlieka visada

Moters teigimu, stengiamasi, kad darbo valandos išliktų ir siekiama orientuotis į darbuotojų krūvius, ar jiems yra pajėgu. Pasak jos, jeigu kasdieninės valandos trumpėja, dažnėja atėjimų kartai, žiūrima, kaip kokiam darbuotojui yra patogiau.

„Darbo valandos išlieka panašios kaip ir būdavo, nes keičiamasi, duodamas poilsio laikas, po jo vėl einama į tą „nešvarią“ zoną. Sunkiausia darbe yra atsakomybė, kuri iš tikrųjų yra labai svarbu. Atsakomybė išlieka nuo pat pradžios, kai reikia teisingai apsirengti, atėjimas pas ligonius, pats darbas ir teisingas nusirengimas, išėjimas“, – atvirauja ji.

Nuolat kintanti situacija

Anot slaugytojos, jai pačiai nekilo jokių minčių pasiimti nedarbingumą ar išeiti atostogų, kad išvengtų esančio pavojaus, bet ji neneigia, kad tokių atvejų yra. Ji teigia, kad nepastebėjo aplink esančių kolegų, kurie tiesiogiai taip išeitų, ir svarsto galbūt tai tiesiog sutapimas. Anot jos, yra daug niuansų, kai darbuotojas tiesiog negali įeiti į tą zoną.

„Kiekviena naujiena įneša streso, įtampos ir panikos, bet visą tai bandome kolektyviškai įveikti ir mūsų pasikalbėjimai, pasitarimai mus nuramina, įstato į darbo vėžes ir vėliau įeina tas stabilumas. Kadangi pacientų būklės ir visa situacija keičiasi, įvedama naujų darbuotojų, jeigu reikėtų papildymo, tada vėl naujas stresas.

Keičiasi situacija ir dėl pacientų būklių, jaučiasi perėjimai iš vieno etapo į kitą. Bet šiuo metu labai didelė panika nėra jaučiama, galbūt mes jau apsipratome. Pirmos dienos, žingsnis į nežinomybę buvo keliantis didžiausią įtampą, o vėliau, kai išbandai, būna lengviau. Pasilikti šiame darbe nusprendžiau, nes nesu iš tų žmonių, kurie bėga iš skęstančio laivo“, – tikina moteris.

Pacientai neramina nežinomybė

Pasak jos, tarp pacientų būna visko, bet taip būdavo ir prieš pandemijos paskelbimą. Slaugytojos teigimu, visi pacientai turi savo asmeninių savybių ir kai situacija yra neaiški, ta panika išryškėja. Ji teigia, kad tokios situacijos trukdo ir medikų darbui, sukeliamos papildomos problemos.

„Visi pacientai nervinasi. Pradžioje daugiau nerimo buvo dėl nežinomybės, nes žmonės nežinojo jie serga ar ne, dabar jau yra kitas etapas ir mes dirbame tik su tais, kurie serga. Kai žmonės laukia atsakymo, jie galbūt patiria daugiau įtampos, būna daugiau sudirgę, nes jie nežino, kas bus“, – ligonių elgesį aptaria ji.

Žmonių gerumas mažina rūpesčius

Moteris tikina, kad savo šeimos narius nuramina atliktų tyrimų atsakymais, kurie jai buvo daryti porą kartų. Pasak jos, šeima reaguoja ramiai, nes yra įpratusi, o ji darbe jaučiasi saugiai, užtikrintai ir ramiai.

„Nuo pat pradžių ir šiuo metu medicininių saugumo priemonių yra pakankamai, kad būtų užtikrintas saugumas. Tai rodo ir mūsų rezultatai, kol kas mūsų personalas yra sveikas. Dėka žmonių rengiamų akcijų, darbe mus maitina ir pagirto. Labai ačiū visiems žmonėms, kurie mus supranta ir palaiko šioje situacijoje.

Šios akcijos numeta nuo pečių rūpestį, nereikia galvoti, ką reikės atsinešti valgyti, kartais nuo krūvio tas maistas lieka antrame plane“, – žmonių gerumu džiaugiasi ji.

Dabar įtampa mažėja

Moteris teigia, kad rekomendacijomis dėl sveikatos saugumo vadovaujasi ne tik darbe, bet ir namie bei einant į parduotuves. Pasak jos, nuo pat pradžios į situaciją žiūrėjo rimtai ir elgėsi atsargiau.

Slaugytoja tikina, kad pandemijos pradžioje, atėjusi į parduotuvę su apsaugos priemonėmis, susilaukdavo įdomių žvilgsnių, tačiau dabar retas žmogus, kuris būna be reikalingų apsaugos priemonių.

„Stengiamės susidoroti su iššūkiais ir kuo mažiau įsileisti baimes. Dabar atsiranda tas įtampos mažėjimas, stabilumas, nes eina jau antras mėnuo ir tiesiog pripranti, prisitaikai prie situacijos. Galbūt visi įprato kaip reikia dirbti, kaip naudoti visas apsaugos priemones.

Darbe atsirado aiškumas. Negalime sakyti, kad mums tai buvo netikėta, nes pirmiesiems atvejams buvome pasiruošę. Buvome pasirengę tam momentui, kai atkeliaus pirmasis pacientas, su įtariamu koronavirusu“, – pabrėžia pašnekovė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA