Karantino švelninimo etapai: kada į biurus sugrįš darbuotojai ir atsidarys darželiai? | Kas vyksta Kaune

Karantino švelninimo etapai: kada į biurus sugrįš darbuotojai ir atsidarys darželiai?

delfi.lt / Dalia Plikūnė 2020/04/16 13:59
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvoje pradėtos karantino švelninimo priemonės darbo sąlygų biurų darbuotojams kol kas nepalietė. Jiems ir toliau rekomenduojama, jei tik yra galimybė, dirbti iš namų. Kol kas neaišku ir tai, kada galėtų atsidaryti darželiai.

Kaip „Delfi“ sakė Lietuvos vyriausioji epidemiologė Loreta Ašoklienė, Vyriausybės nutarime nebuvo nustatyta jokių papildomų rekomendacijų švelninti nuostatą dėl darbo biuruose.

„Kol kas visa tai nesikeičia. Nurodymas organizuoti darbą kitais būdais, nesirenkant į darbo vietas, išlieka toks pats“, – sakė L. Ašoklienė.

Vyriausioji epidemiologė kartu pabrėžė, kad šiuo etapu ypatingas dėmesys yra skiriamas rizikos grupėms, vyresniems negu 60 metų amžiaus ir lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims, – kad jie, kiek įmanoma, liktų namuose, nesilankytų nei parduotuvėse, nei paslaugų teikimo vietose. Ta pati nuostata galioja ir kalbant apie darbą.

Kol kas, pasak specialistės, nėra numatyta terminų, kuriuo etapu galėtų prasidėti masinis darbuotojų grįžimas į darbo vietas.

Iš ugdymo įstaigų, tikėtina, pirmiausia atsidarys darželiai

Kol kas vyriausioji epidemiologė negalėjo atsakyti į klausimą, kuriuo tiksliai etapu galėtų pradėti veikti darželiai. Ji tik paminėjo, kad greičiausiai bus naudojamasi kitų šalių patirtimi, ir darželiai iš visų ugdymo įstaigų pradės dirbti pirmiausia.

„Tas atidarymas vyktų palaipsniui. (…) Man sunku komentuoti dėl mokyklų ir universitetų, kaip bus organizuojama jų veikla, galbūt tikrai bus priimti sprendimai šiuos mokslo metus baigti arba anksčiau, arba nuotoliniu būdu“, – sakė L. Ašoklienė.

Pasak vyriausiosios epidemiologės, preliminariai svarstoma prie klausimo apie tolimesnes karantino priemones grįžti po dviejų savaičių.

Pritarus pirmajam karantino švelninimo etapui, kuriuo leista dirbti ne maisto prekių parduotuvėms, turinčioms atskirą tiesioginį įėjimą iš lauko pusės ir galinčioms reguliuoti pirkėjų srautą, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad rizikos grupei priklausantiems žmonėms ir toliau reikėtų vengti lankytis prekybos vietose.

Tai reiškia, kad ir toliau senjorams galioja rekomendacija iš namų eiti tik būtinais atvejais, kai maistu ar vaistais negali aprūpinti artimieji ar pagalbą senjorams teikiantys savanoriai.

Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos teigimu, situacija Lietuvoje leidžia švelninti karantiną, tačiau tai jokiu būdu nereiškia, kad jau galime grįžti į įprastą gyvenimą. O to griežtai dar neturėtų daryti rizikos grupėje esantys žmonės.

Jo sprendimu, parduotuvės įpareigotos prie įėjimo pateikti informaciją, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms, t. y. vyresniems nei 60-ies metų amžiaus ir turintiems lėtinių negalavimų, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių, lėtinių kvėpavimo organų, inkstų ligų, cukrinį diabetą ir kt. Be to, tokiems žmonėms nerekomenduojama dirbti ir prekybos vietose.

Taip pat, operacijų vadovo sprendimu, prekybininkams rekomenduojama matuoti visų pirkėjų kūno temperatūrą prie įėjimo ir neįleisti tų, kuriems pasireiškęs karščiavimas (37,3 °C ir daugiau) ar kurie turi ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių – karščiuoja, kosėja, čiaudi, sloguoja, yra pasunkėjęs kvėpavimas.

Leidus dirbti daliai parduotuvių, jose turi būti laikomasi griežtų taisyklių. Turi būti ribojami pirkėjų srautai, atsižvelgiant į prekybos vietos plotą, siekiant išvengti grūsčių.

Tai reiškia, kad prekybininkai turėtų užtikrinti, jog pirkėjai eilėse prie kasų ar savitarnos kasų laikytųsi saugaus, ne mažesnio kaip 1 metro, atstumo vienas nuo kito, o vietose, kuriose susidaro pirkėjų eilė, turi būti pažymėti privalomi atstumai tarp eilėje stovinčių žmonių. Be to, prekybininkai turi užtikrinti, kad į prekybos vietą būtų įleidžiami tik apsaugines kaukes arba apsaugines veido priemones dėvintys pirkėjai, atvykę ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis.

Be to, prie įėjimo į prekybos vietą pirkėjams turi būti pateikta informacija apie asmens higienos laikymosi būtinybę (rankų higiena, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas ir kita) bei sudaryta galimybė tinkamai pasirūpinti rankų higiena, t. y. prie įėjimo, gerai matomoje vietoje, turi būti pakabinta rankoms dezinfekuoti skirtų priemonių, vienkartinių pirštinių.

Batus ir drabužius matuotis galima

Pasak vyriausiosios epidemiologės, batų ir drabužių parduotuvėse nenumatyti papildomi draudimai juos matuotis.

„Nustatyta pakankamai papildomų reikalavimų: dėvėti kaukes viešosiose vietose, tai taikoma ir parduotuvėms, dezinfekuoti rankas, laikytis higienos. Galų gale, prieš patenkant į parduotuves arba paslaugų teikimo vietas, rekomenduojama matuoti temperatūrą, riboti srautus. Rizika užsikrėsti per drabužius arba batus yra daugiau teorinė. Mes kol kas nematome būtinybės rekomenduoti nesimatuoti drabužių arba batų parduotuvėse“, – sakė L. Ašoklienė.

Darbuotojams turės būti matuojama kūno temperatūra

Taip pat nustatyta, kad turėtų būti matuojama darbuotojų, iškart jiems atvykus į darbą, kūno temperatūra.

Tai reiškia, jog turi būti užtikrinta, kad dirbtų tik sveiki darbuotojai, neturintys viršutinių kvėpavimo takų ligų, ūmių žarnyno infekcijų ir kitų susirgimų požymių (pavyzdžiui, sloga, kosulys, čiaudulys, pasunkėjęs kvėpavimas, viduriavimas, vėmimas ir pan.), ir darbuotojų sveikata būtų nuolat stebima, pažymi SAM.

Mažmeninę prekybą iš mobiliųjų parduotuvių leista vykdyti ne arčiau nei 500 metrų atstumu nuo socialinės globos įstaigų. SAM primena, kad, Vyriausybės sprendimu, tiek ne maisto prekių parduotuvės, tiek įvairių buitinių, remonto ar kitų paslaugų teikėjai turės užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kvadratinių metrų vienam klientui tenkantį patalpų plotą arba vienu metu aptarnauti ne daugiau nei vieną klientą.

Pramogų ir prekybos centruose ar kitose vietose esančių ne maisto parduotuvių, kurios neturi atskiro tiesioginio įėjimo iš lauko, veikla ir toliau draudžiama.

Pirmuoju karantino švelninimo etapu veiklą gali pradėti tik tie paslaugų tiekėjai, kurių veiklai įgyvendinti nereikia ilgo (daugiau kaip 20 min.) kontakto su klientu ir kurie paslaugas teikia stacionariose vietose. Taigi vis dar draudžiama tokių paslaugų teikėjų, kaip grožio salonų, sporto klubų, veikla. Plačiau teikti paslaugas planuojama vėliau, antruoju etapu.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA