Į darbus grįžta dalis gyventojų, darželiai pasiruošę priimti vaikus | Kas vyksta Kaune

Į darbus grįžta dalis gyventojų, darželiai pasiruošę priimti vaikus

delfi.lt / Evelina Joteikaitė 2020/04/16 17:54
Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Sušvelnintos karantino sąlygos leido sugrįžti į darbus daliai gyventojų – nuspręsta leisti atnaujinti veiklą kai kurioms ne maisto prekių parduotuvėms.Taip pat leista dirbti stacionariose paslaugų teikimo vietose (prekybos centruose) įsikūrusioms paslaugų įmonėms, tokioms kaip valyklos, raktų gamyba, remonto paslaugos ar pan. Žurnalistai pasiaiškino, kaip elgtis darželinio amžiaus vaikus auginantiems tėvams, kurie turės eiti į darbą. Kokios yra rekomendacijos?

Ugdymo procesas dėl koronaviruso visose Lietuvos švietimo įstaigose, taip pat ir darželiuose, vykdomos nuotoliniu būdu. Iki šiol ikimokyklinukų ir priešmokyklinukų tėvai galėjo elektroniniu būdu gauti užduotėles, atitinkančias vaikų amžių (piešimas, karpymas, raidelių apvedimai, dainelių dainavimas, fizinis ugdymas ir kt.), žaidimų aprašymus, patarimus, kaip organizuoti vaikų ugdymą namuose.

Atliktų užduočių nuotraukas tėvai kėlė į nurodytą el. paštą ar kitą programą, kad pedagogas matytų rezultatus. Tam tikros temos sutartu laiku visiems grupės vaikams buvo organizuojamos per Skype, Messenger, Viber, Google.

Darželinukų tėvams, regis, paruoštas visas paslaugų paketas, tačiau suprantama – namuose vienų vaikų nepaliksi. Beje, ir nuotolinė darželinukų priežiūra taip pat sulaukė dviprasmiškų vertinimų. Sušvelninus karantino sąlygas, darbuotojai, auginantys darželinio amžiaus vaikus iškėlė klausimą – gal jau atėjo laikas atsidaryti darželiams?

Karantinas nėra atšauktas

Socialinės apsaugos ir darbo ministro Lino Kukuraičio patarėja Eglė Samoškaitė atkreipė dėmesį, jog karantinas šiuo metu nėra atšauktas, nepaisant fakto, kad jis švelninamas. Kol karantinas neatšauktas (pratęstas iki balandžio 27 d.) tėvai, auginantys ugdymo įstaigą lankiusius ikimokyklinukus, priešmokyklinukus, pradinukus ar vaikus su negalia iki 21 m., toliau gali gauti nedarbingumą vaiko priežiūrai ir ligos išmoką. Ta pati tvarka taikoma dirbantiesiems, kurie prižiūri dienos centrus lankiusius asmenis su negalia ar senjorus.

„Sodra“ praneša, jog paskelbus karantiną ugdymo įstaigose daugiau nei 40 tūkst. tėvų kreipėsi į gydytojus ir gavo nedarbingumo pažymėjimus, kad galėtų prižiūrėti namuose savo mažamečius vaikus.

Jei švietimo įstaigoje paskelbiamas infekcijų plitimą ribojantis režimas, darželinukų, priešmokyklinukų ir pradinukų tėvai ar globėjai gali kreiptis dėl nedarbingumo pažymėjimo ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų išdavimo. Šiuo laikotarpiu iš „Sodros“ mokama ligos išmoka, kuri siekia 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) atstovai „Delfi“ anksčiau yra sakę, jog jaunesni nei 6 metų vaikai arba vaikai su negalia atsižvelgiant į jų specialiuosius poreikius be objektyvios būtinybės neturėtų būti paliekami vieni, juos turėtų prižiūrėti arba suaugusieji, arba vyresni nei 14 metų paaugliai. Tai reiškia, kad mokinukai jau galėtų pabūti vieni namuose, o darželinukams reiktų priežiūros.

Ikimokyklinių įstaigų vadovų asociacijos pirmininkė, sostinės lopšelio-darželio „Lazdynėlis“ direktorė Elena Markevičienė „Delfi“ sakė, jog jau rytoj (nuotoliniame savivaldybės vadovų pasitarime) turėtų paaiškėti ar darželiai galės atnaujinti veiklą. Ji vylėsi, jog vaikams bus leista lankyti darželius.

„Su vaikais ir šeimomis sėkmingai bendraujame nuotoliniu būdu, bet to negana – reikia fizinio aplinkos pakeitimo. Mes pasiruošę: susitvarkę patalpas, netgi spėjome pasiremontuoti. Matyt, vasarą teks dirbti pilnu krūviu, neturėsime kada atostogauti – visi prisibuvo namuose“, – sakė ji.

Juolab kad ir iki šiol darželiai buvo įpareigoti organizuoti ir užtikrinti medicinos įstaigų darbuotojų, kitų pareigūnų vaikų ugdymą ir priežiūrą.

Paisytų rekomendacijų

E. Markevičienė pastebėjo, jog vyrauja supratimas, kad vaikams būtų gerai pakeisti aplinką – namuose jau mėnesį, lauko žaidimo aikštelėse judėjimas apribotas. „Gauname ir vaikų žinučių, kuriose jie rašo, kad pasiilgo draugų, auklėtojų, žaislų. Mėnuo be bendravimo su bendraamžiais mažiesiems ypač ilgas laikas“, – paaiškino pašnekovė.

Ji pasidžiaugė, jog epidemija kiek įmanoma suvaldyta, nė vienas pedagogas nesusirgo koronavirusu. Dėvėti kaukes šiandien privaloma, tad ir tėvelių bus paprašyta paisyti šio reikalavimo.

Žinoma, bus atsižvelgta į visas rekomendacijas, patarimus. „Ir patys suprantame, kad šioje situacijoje turime būti itin įžvalgūs, atsargūs ir išmintingi“, – sakė pašnekovė.

Nebūtume pirmi – Danijoje jau pradedamos atidaryti mėnesį (nuo kovo 12 d.) dėl koronaviruso infekcijos neveikusios pradinės mokyklos, vaikų lopšeliai, darželiai. Balandžio pradžioje Danijos vyriausybė paskelbė, jog mokyklos bus atidarytos „su sąlyga, kad visi laikysis atstumų ir plaus rankas“. Visgi sulaukta ir prieštaravimų – kai kurie tėvai nepritarė mokyklų atidarymui. Peticiją „Mano vaikas nėra bandomasis gyvūnas“ pasirašė maždaug 18 tūkst. žmonių.

E. Markevičienė įsitikinusi, jog darželiai turi pakankamai priemonių valdyti situaciją: „Darželių teritorijos uždaros, galime paskirstyti žaidimus, kad vaikai nebūtų susibūrę, arti vienas kito. Šalia miškeliai – eisime pasivaikščioti. Pokyčiui esame pasirengę, laukiame teisingų, protingų, įžvalgų.“

„Delfi“ primena, jog pramogų ir prekybos centruose esančių ne maisto parduotuvių veikla ir toliau draudžiama. Pirmuoju karantino švelninimo etapu veiklą gali pradėti tie paslaugų tiekėjai, kurių veikloje nėra ilgo kontakto su klientu. Taigi vis dar draudžiama tokių paslaugų, kaip grožio salonų, sporto klubų veikla. Platesnis paslaugų atvėrimas planuojamas vėliau, antruoju etapu.

Vyriausybės sprendimu, tiek ne maisto prekių parduotuvės, tiek įvairių buitinių ir remonto paslaugų teikėjai turės užtikrinti ne mažesnį kaip 10 kvadratinių metrų vienam pirkėjui tenkantį patalpų plotą arba galimybę vienu metu aptarnauti ne daugiau nei vieną pirkėją.

Tokioms prekybos ir paslaugų vietoms bus taikomi papildomi saugos reikalavimai, kuriuos dar nustatys Sveikatos apsaugos ministerija.

Vyriausybės balandžio 8 d. nutarimu karantinas šalyje pratęstas iki balandžio 27 d. 24 val.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA