Prasidėjo registracija į Kauno mokyklas: kokios naujovės laukia? | Kas vyksta Kaune

Prasidėjo registracija į Kauno mokyklas: kokios naujovės laukia?

Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Balandžio 15-osios vidurdienį Kaune prasideda mokinių registracija į mokyklas. Tiesa, šiemet priėmimo tvarka bus kiek kitokia. Esminis pokytis – pakoreguota prioritetų eilė. Taip siekiama užtikrinti, kad visi Kauno moksleiviai patektų į jiems ar jų tėvams priimtiniausias bei patogiausias ugdymo įstaigas.

Pirmenybė – arčiau gyvenantiems

„Pagrindinis tikslas – užtikrinti, kad Kauno vaikai bei jų tėvai turėtų prioritetą renkantis norimą mokyklą, o visas atrankos procesas vyktų aiškiau ir teisingiau. Atnaujinus tvarką priėmimas tampa skaidresnis: kauniečiai, gyvenantys atokiau nuo mokyklos, įgyja pirmumo teisę prieš kitų savivaldybių gyventojus.

Iki šiol to nebuvo. Dažnai mūsų miesto žmonės būdavo priversti vežioti vaikus į mokyklas kitame miesto gale, toli nuo namų. Vien dėl to, kad artimesnes įstaigas užpildydavo užmiesčio gyventojų atžalos. Tai ne tik nepatogu kauniečiams, bet ir nepalanku visam miestui, nes formuojasi transporto spūstys, gaištamas brangus žmonių laikas“, – teigė Kauno vicemerė Rasa Šnapštienė.

Kaip rašoma Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, R. Šnapštienė teigimu, su naująja tvarka miestas jokiu būdu neketina užkirsti kelio į Kauno mokyklas kitų savivaldybių gyventojams, tačiau pirmumas į jas patenkant turi būti suteiktas arčiausiai gyvenantiems.

Iki šiol pirmenybę turėdavo tik vaikai, kurių gyvenamoji vieta deklaruota mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje. Kitaip tariant – jei gyvena netoli mokyklos. Likus laisvų vietų, toliau eilės tvarka buvo priimami vaikai iš visos Lietuvos. Dėl to dalis kauniečių, kurie gyvena tik šiek tiek toliau nuo norimos lankyti mokyklos, dėl vietos į ją konkuruodavo su visais kitais, ne vien Kauno, bet ir kitų savivaldybių gyventojais.

Nuo šiol iškart po pirmojo prioriteto arčiausiai gyvenantiems kauniečiams toliau įvesti du nauji – atokiau gyvenantiems kauniečiams ir galiausiai viso miesto gyventojams.

Taigi į priešmokyklinio ugdymo grupes ir pirmas, penktas bei devintas klases užsiregistravus šalia mokyklos gyvenantiems kauniečiams, jeigu lieka laisvų vietų, toliau pirmenybė teikiama vaikams, kurių deklaruota gyvenamoji vieta yra gretima mokyklos aptarnavimo teritorijai. Po pastarųjų – tiems, kurie gyvena ir toliau nuo mokyklos nutolusiose miesto vietose.

Į ugdymo įstaigą priėmus visus patekti norinčius Kauno miesto gyventojų vaikus, registruotis gali ir norintieji iš kitų savivaldybių.

Atkirtis fiktyvioms deklaracijoms

Numatyta ir dar viena naujovė. Jei prašymų iš mokyklai priskirtos teritorijos gyventojų būtų gauta daugiau, nei mokykla gali priimti, atitinkamai bus atsižvelgta į gyvenamosios vietos deklaravimo datą. Tarp tais pačiais metais deklaravusiųjų prioritetas teikiamas dėl įgimtų ar įgytų sutrikimų specialiųjų ugdymosi poreikių turintiems vaikams ar mokykloje jau besimokančių auklėtinių broliams bei seserims.

Tai užtikrintų, kad vietas mokyklose gautų ne fiktyviai savo gyvenamą vietą mieste deklaravę kitų teritorijų gyventojai, bet realūs kauniečiai, kuriems ir priklauso pirmenybė rinktis ugdymo įstaigą.

Priėmimo prioritetų tvarka keičiasi ir besiruošiantiems į 11–12 klases. Pirmumas teikiamas mokykloje jau baigusiems 9–10 klases ir norintiems toliau mokytis ten pat. Likus laisvų vietų, toliau priimami visi kiti Kauno moksleiviai, o prioritetinė eilė sudaroma pagal gyvenamosios vietos deklaravimo mieste datą. Užsiregistravus visiems norintiems ir likus laisvų vietų, toliau į mokyklą priimami moksleiviai iš visos Lietuvos.

Analogiški prioritetai būtų taikomi ir pretendentams į Kauno gimnazijas. Tuo metu į specializuotas programas vykdančias mokyklas, kaip ir iki šiol, vaikai būtų priimami pagal jų gebėjimų vertinimo, stojamųjų egzaminų rezultatus.

Elektroniniai prašymai

Pateikti prašymus Kauno miesto gyventojams jau nebe pirmus metus tampa gerokai patogiau. Kauniečiai jau baigia pamiršti „naktinius budėjimus“ eilėse prie mokyklų durų. Nuo šiol viskas atliekama per elektroninę sistemą internete imokykla.kaunas.lt. Čia galima teikti prašymus į vieną arba dvi pasirinktas mokyklas.

Jeigu tarp pageidaujamų mokyklų nėra priskirtosios pagal vieno iš tėvų ir vaiko deklaruotą gyvenamąją vietą, informacinė sistema automatiškai ją parinks kaip papildomą variantą.

Registracija pradedama vykdyti nuo balandžio 15 d. 12 val. ir registruotis sistemoje leidžiama iki gegužės 31 d. Vėliau prašymus bus galima pateikti tik pasirinktoje mokykloje.

Mokykloms priskirtas aptarnavimo teritorijas galima rasti čia.

Šiuo metu Kauno mokyklose mokosi 31,5 tūkst. moksleivių, iš kurių beveik 4,5 tūkst. – kitų savivaldybių gyventojai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA