Ribojimai tabako gaminiams: prekyboje netrukus neliks mėtinių cigarečių | Kas vyksta Kaune

Ribojimai tabako gaminiams: prekyboje netrukus neliks mėtinių cigarečių

delfi.lt / Edgaras Savickas 2020/04/13 20:19
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo gegužės 20 dienos Lietuvoje bus draudžiama prekiauti mentolio skonio ir kvapo cigaretėmis. Nacionalinės tabako gamintojų asociacijos direktorius Arnas Neverauskas sakė, kad dalis šios produkcijos prekybininkams vis dar pristatoma. Tuo metu Nacionalinio vėžio instituto mokslininkė Rūta Everatt priminė, kad rūkymas yra pagrindinė vėžio priežastis.

Naujasis draudimas įsigalioja pagal Europos Sąjungos direktyvą, patvirtintą dar 2014 metais. A. Neverauskas „Delfi“ sakė, kad jis paveiks apie penktadalį tradicinių tabako gaminių rinkos, o gamintojai tam atsakingai ruošiasi.

„Atsižvelgiant į konkrečių produktų paklausą, dalis produkcijos vis dar gaminama ir pristatoma prekybininkams, kita dalis jau nebepristatoma.

Savaime suprantama, kad paklausą atitinkamai paveikti dar gali su COVID-19 protrūkiu susiję aspektai bei šiuos gaminius vartoti ir toliau norinčių vartotojų poreikis įsigyti didesnį nei įprasta šių gaminių kiekį prieš įsigaliojant draudimui“, – sakė jis.

Anksčiau skelbta, kad mėtinių cigarečių draudimas jų vartotojus gali paskatinti mesti rūkyti, pereiti prie beskonių arba elektroninių cigarečių. A. Neverauskas dar buvo įspėjęs, kad dėl to gali padidėti kontrabanda iš Baltarusijos, o lietuviai turbūt ir patys vyktų ten apsirūpinti rūkalų.

Muitinės departamento duomenimis, apie 80 proc. nelegalios rinkos sudaro Baltarusijoje pagaminti gaminiai. Šalyje veikia „Nemano“ cigarečių fabrikas.

Padeda lengviau pradėti

Nacionalinio vėžio instituto vėžio epidemiologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja R. Everatt „Delfi“ sakė, kad palaiko sprendimą uždrausti mentolines cigaretes.

„Rūkymas sukelia daugelio organų vėžį, širdies ir kraujagyslių ligas, kvėpavimo organų ligas bei daugelį kitų ligų. Lietuvoje daugiausia mirčių nuo vėžio sukelia plaučių vėžys, nuo jo 2018 metais mirė 1,2 tūkst. žmonių. Rūkymas yra pagrindinė plaučių vėžio priežastis, sukelia apie 8 iš 10 atvejų. Lietuvoje rūkymas išlieka paplitęs, todėl tai išlieka svarbi visuomenės sveikatos problema“, – sakė ji.

Pašnekovė dar pastebėjo, kad daugelis rūkančių mano, jog mentolinės cigaretės kenkia mažiau.

„Tačiau nėra jokių mokslinių įrodymų, kad cigaretės, cigarai ar bedūmiai tabako produktai, turintys mentolio, yra saugesni nei kitos cigaretės. Kaip ir kitos cigaretės, mentolinės cigaretės kenkia beveik visiems kūno organams, sukelia daugelį ligų, įskaitant vėžį ir širdies bei kraujagyslių ligas“, – sakė R. Everatt.

Mokslininkė pasakojo, kad mentolis pirmą kartą į cigaretes įdėtas dar 1920 metais.

„Praeityje tabako pramonė reklamavo mentolines cigaretes kaip sveikesnes ir saugesnes. Reklamose buvo pabrėžiamas gaivus ir šaldantis skonis, jos dažnai vaizdavo gamtą, šaltį, pavasarį, vandenį ir kitas su gaivumu susijusias savybes. Tabako pramonė mentolinių cigarečių reklamas nukreipė į pradedančiuosius rūkyti, taip pat tuos rūkančius, kurie nerimauja dėl savo sveikatos, moteris ir kitas gyventojų grupes. Daug žmonių renkasi mentolines cigaretes galvodami, kad jos yra saugesnės nei nementolinės. Tačiau jos nėra saugesnės.

Yra mokslinių tyrimų duomenų, kad rūkant mentolines cigaretes yra sunkiau mesti rūkyti, jos sukelia stipresnę priklausomybę nei cigaretės be mentolio. Farmakologiniais tyrimais buvo parodyta, kad mentolis paveikia nikotino receptorių funkciją smegenyse, lėtina nikotino skaidymą ir didina nikotino koncentraciją žmogaus organizme.

Skoninės mentolio savybės užmaskuoja žalingą tabako poveikį. Mentolinės cigaretės ne tik sukelia stipresnę priklausomybę, bet jose taip pat yra daug tų pačių kancerogenų, kaip ir nementolinėse cigaretėse (policiklinių aromatinių angliavandenilių, N-nitrozaminų, aromatinių aminų, aldehidų, kai kurių lakiųjų organinių junginių ir kt.). Todėl, jos gali sukelti plaučių vėžį, širdies kraujagyslių ligas, emfizemą. Mentolinės cigaretės nėra saugesnės už nementolines cigaretes“, – sakė ji.

R. Everatt sakė, kad mentolinės cigaretės padeda lengviau pradėti rūkyti.

„Daugelis mokslinių tyrimų atskleidė, kad dažnai jauni žmonės „atranda“ rūkymą mentolinių cigarečių pagalba, kadangi jos patrauklesnės, švelnesnio ir malonesnio skonio. Taip jie tampa reguliariai rūkančiais“, – sakė ji.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA