Įkvepiantys pokalbiai gyvai: interviu su verslininku ir inovatoriumi V. Lašu | Kas vyksta Kaune

Įkvepiantys pokalbiai gyvai: interviu su verslininku ir inovatoriumi V. Lašu

DELFI nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ tęsia nuotolinius interviu su pašnekovais, kurie šiuo metu yra įsitraukę į sprendimų dėl koronaviruso pandemijos paieškas. Pokalbis su verslininku, inovatoriumi, filantropu, technikos mokslų daktaru Vladu Lašu, iniciatyvinės grupės United4Health.lt nariu.

Šios savaitės viduryje LSMU epidemiologai ir LEI matematinio modeliavimo ekspertai, atsižvelgdami į karantino priemonių taikymo efektyvumą, sukūrė modelį, kuris prognozuoja COVID-19 infekcijos plitimą Lietuvoje. Tame modelyje numatyti du scenarijai – pirmasis ir antrasis, kuris vadinamas optimistiniu.

Apie tai, kodėl nereiktų skubėti švelninti karantino sąlygas ir daryti tai tik labai atsakingai nuolatos stebint, kaip tai atsilieptų ligos plitimui bei kitas svarbias tarptautinės įvairiausių sričių profesionalus suvienijusios platformos United4Health.lt veiklas – interviu su V. Lašu. Pokalbį veda portalo redaktorė, žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė.

Tikslas – išsaugoti gyvybes

„Susivieniję dėl sveikatos“ – tai savanorių profesionalų iniciatyva, kuri šiuo metu jungia virš keturiasdešimt žmonių, dirbančių akademinį darbą, taip pat medicinos, šiuolaikinių IT technologijų ir kitose srityse.

„Ši situacija skatina ir reikalauja mūsų bendro darbo, apjungimo mūsų žinių, jėgų, kai visi drauge galime ne tik pasistengti suvaldyti pandemijos plitimą, bet prisidėti prie greitesnės inovacijų plėtros, kuri leistų išsaugoti kuo daugiau gyvybių“, – sako kaunietis verslininkas ir filantropas.

V. Lašo vertinimu, Lietuvoje situacija nėra blogai valdoma, tačiau labai svarbu išlaikyti panašų tempą ir nepaskubėti atlaisvinti karantino suvaržymų per anksti, daryti tai atsakingai, įsiklausyti į mokslininkų rekomendacijas ir prognozes.

United4Health.lt iniciatyvoje dalyvauja ne tik Lietuvos, bet ir Ukrainos, Latvijos specialistai ir viena iš jos krypčių yra pasiruošimas, jei situacija netikėtai pakryptų blogesne linkme.

Pasak V. Lašo, šiuo metu dirbama prie sprendimų, kurie leistų padidinti deguonimi aprūpintų lovų skaičių medicinos įstaigose, sukurti paprastesnį dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato prototipą, kurio gamybai nereikėtų didelių resursų, o jo funkcionalumas užtikrintų bent minimalius sunkesnių ligonių poreikius. Anot V. Lašo, ne mažiau svarbu jau dabar pasirūpinti, kad specialiai kovai su COVID-19 infekcija būtų paruošta daugiau specialistų.

V. Lašas pasidžiaugė, kad sutelkta iniciatyva jau duoda rezultatus ir neseniai BBC parodė TV reportažą iš Kauno, kuriame KTU ir LSMU studentai pademonstravo maketą šiuolaikiško aparato, kuris leistų gelbėti gyvybes.

Svarbu ir emocinė sveikata

„Šiuo metu žmonėms ne mažiau reikia ir empatijos, atjautos, galimybės pasikalbėti su kitu žmogumi. Šioje srityje taip pat yra vystomos inovacijos, per trumpą laiką gimsta stulbinami sprendimai – tuo galime labai pasidžiaugti, kad tiek daug žmonių be jokio atlygio susivienijo dėl visų mūsų ateities“, – sako V. Lašas.

„Turime fokusuotis atgal į ateitį, kaip mes gyvensime, įveikę šią pandemiją“, – sako V. Lašas. Taip pat V. Lašas kvietė neieškoti kaltų dėl šios pandemijos, nenukreipti pykčio vienas į kitą, save – atvirkščiai – visiems drauge telkti jėgas ir ieškoti, kaip galėtume situaciją pakeisti į gerąją pusę.

V. Lašo vertinimu, Lietuvoje situacija nėra blogai valdoma, tačiau labai svarbu išlaikyti panašų tempą ir nepaskubėti atlaisvinti karantino suvaržymų per anksti.

Kiekvienas galime prisidėti

Kaunietis verslininkas ir filantropas kvietė žmones ne vien tikėtis sprendimų iš valstybės, institucijų, kurios tikrai nėra pasiruošusios tokio lygio iššūkiui, bet ir patiems kasdienybėje stengtis prisidėti realiais veiksmais prie situacijos gerinimo.

„Galime tik pasidžiaugti, kad tikrai labai greitai mokomės, diegiame naujoves, jas įsisaviname“, – sakė V. Lašas. Jis džiaugėsi pedagogų pasiekimais, kurie sugebėjo per trumpą laiką padaryti stulbinamą šuolį, prisitaikydami prie vaikų, studentų nuotolinio mokymo poreikių.

„Krizė jau dabar skatina mus susitelkti, pagalvoti, kas tikrai svarbu gyvenime ir veikti kartu susivienijus, kaip jau kelis dešimtmečius nedarėme“, – optimistiškai sakė V. Lašas.

V. Lašas švenčių proga linkėjo rasti būdų, kaip visų pirma visoje šioje situacijoje rasti būdų užtikrinti ir gerą savo asmeninę savijautą – tinkamai derinti darbo ir poilsio režimą, turėti fizinį krūvį atvirame ore, pats sakė nuolat „sukantis“ ratukus po Kauno apylinkių pušynus dviračiu.

Draugystė su „Užkrato“ kūrėjais

Tiesioginio interviu metu V. Lašas pasidalino apie savo sąsajas su filmo „Užkratas“ kūrėjais. V. Lašo kvietimu balandį Lietuvoje turėjo viešėti šio įspūdingo, beveik prieš dešimt metų sukurto filmo vyriausiasis mokslinis konsultantas dr. Larry Brilliantas – vienas geriausių pasaulio epidemiologų, kurio tėvai yra kilę iš Kauno ir Jonavos.

Filmo scenarijus beveik identiškai atkartoja įvykius, kurie šiuo metu vyksta pasaulyje, paskelbus pasaulinę koronaviruso epidemiją. Panašu, mokslininkai šias galimas situacijas jau seniai prognozavo, tačiau nebuvo pakankamos politinės valios imtis savalaikių veiksmų, kad jos būtų laiku užkardytos.

Ar susitelkusi visuomenė ir iškiliausi jos protai pajėgs imtis reikalingų priemonių ir rasti sprendimus gyvybių išsaugojimui, parodys labai greita ateitis. „Likime susitelkę ir palaikykime vieni kitus“, pokalbio pabaigoje palinkėjo „Kas vyksta Kaune“ pašnekovas verslininkas, inovatorius, filantropas, technikos mokslų daktaras Vladas Lašas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA