Kauno koronaviruso dienoraštis #17 | Kas vyksta Kaune

Kauno koronaviruso dienoraštis #17

Skaitytojų nuotr.

Praūžus šventiniam savaitgaliui, kurio nuotykiais kauniečiai jau dalijosi, antroji šv. Velykų diena Kaune kiek ramesnė. Tiesa, kelių blokados šventiniu laikotarpiu vis dar išliko aktuali tema. Kauniečiai taip pat dalijosi netikėtais radiniais Ąžuolyno parke, nepabūgo pasiskųsti gydymo sistema bei pasidžiaugti gėrio akimirkomis karantino metu. Tuo tarpu, kol galima didžiuotis karantino taisyklių paisymu ir grožėtis ištuštėjusiu miestu, kauniečiai pradeda nerimauti dėl gaisrų radiacija užterštame Černobylyje.

Policijos postų ieškotojas

Vos tik laikrodžio rodyklėms persivertus į pirmadienį, kaunietis keliautojas pasigedo policijos pareigūnų blokadų.

„Labas vakaras rašau jums 1 valandą nakties, ar neturėjo būti užtvarai ir ribojimas į Kauną iki pirmadienio 20 val.? Pravažiavau Garliava-Kaunas, tuščia nieko nėra, kame čia reikalas? Pro kitus postus nebandžiau važiuoti“, – klausia pareigūnų darbu susirūpinęs kaunietis.

„Kas vysta Kaune“ žiniomis, nuo balandžio 10 d., 20 val., iki balandžio 13 d., 20 val., Kauno apskrities pareigūnų aptarnaujamoje teritorijoje, kaip ir visoje Lietuvoje, buvo ribojami įvažiavimai į savivaldybes. Kauno mieste buvo įrengti 24 postai.

Tris paras besidarbavę Kauno pareigūnai skaičiuoja 4,5 tūkst. patikros postuose neįleistų automobilių.

Radinių biuras

Panašu, kad karantino šventinį savaitgalį kauniečiams išbūti namuose buvo gana sunku. Kadangi mieste priviso daug kelio užkardų, kauniečius traukte traukė pasivaikščioti gamtoje, štai čia skaitytojai ir aptiko neįprastą parkui statinį.

„Ar tai ne lauko WC? Ąžuolyno parke radom aptvertoje teritorijoje…“, – naujienų portalo klausia skaitytojai.

Keistas statinys Ąžuolyno parke / Skaitytojo nuotr.

Vis dėlto naujienų portalo redakcijai sunku pasakyti, kas tai per statinys, į netikėtai išdygusią Velykų zuikio dovanėlę taip pat nepanašu.

Prasta tvarka gydymo įstaigoje

Į portalo redakciją atskriejo ir kaunietės laiškas, kuriame skundžiamasi gydymo sistema.

„Tvarka Kauno klinikose labai prasta. Guli akušerijos skyriuje, Covid-19 tyrimus daro ilgai. Turi gulėt šalia žmogaus, kuris čiaudo. O jei jis serga, turi drebėti, kad neužsikrėstum. Galėtų šiaip po vieną palatoje guldyti, kol neaiškūs atsakymai“, – Kauno klinikų tvarka skundžiasi kaunietė.

Tiesa, dėl išaugusio koronaviruso tyrimų poreikio, tyrimų atsakymų gali reikėti laukti šiek tiek ilgėliau. Kaunietei linkime daugiau kantrybės ir, žinoma, sveikatos. Net neabejojame, kad Kauno medikai pacientais rūpinasi nepriekaištingai.

Karantinuotos Velykos

Štai kaunietis Juozas su „Kas vysta Kaune“ redakcija pasidalijo ištuštėjusio mylimo Kauno vaizdais.

„Ne, tai vaizdai ne iš Pripetės miesto vaiduoklio. Tai 2020 metų karantinuotos Velykos antram pagal dydį Lietuvos mieste su beveik 300 000 tūkstančių gyventojų“, – įamžintus miesto vaizdus apibūdino Juozas.

Tuščias Velykinis Kaunas / Skaitytojo nuotr.

Ir iš tiesų, kauniečio įamžintose nuotraukose nematyt nė gyvos dvasios. Smagu, kad kauniečiai šventinį savaitgalį laikėsi karantino taisyklių.

Trupinėlis gėrio

Kauno „Kūlverstukas“ priešmokyklinių grupių vaikai ir mokytojai prašo padėti paskleisti truputėlį gėrio, tikėjimo ir palaikyti pasaulyje pasklidusią idėją, kuri prasidėjo Italijoje, kai penkerių metų berniukas nupiešė vaivorykštę, užrašė žodžius „Andra tutto benne“ („Viskas bus gerai“) ir pakabino lange. Greitai ši idėja pasklido po pasaulį – JAV, Kanadoje, Ispanijoje, JK ir kitur.

Trupinėlis gėrio / Skaitytojos nuotr.

„Kviečiame prisidėti savo pieštomis ar kitaip sukurtomis vaivorykštėmis ir pradžiuginti, parodyti, kad gyvenimas ir tokiomis ekstremaliomis sąlygomis vyksta. Iškirpk, suklijuok, sukonstruok ar nupiešk vaivorykštę, užrašyk linkėjimus, sveikinimus, palaikymo žodžius Lietuvos medikams, policininkams ir kitiems, šiuo metu dirbantiems žmonėms, kovojantiems su koronavirusu ir pakabink lange. Nusiųsk šios idėjos žinutę savo draugui, paragink pasidalinti savo sukurta vaivorykšte „Facebook“ paskyroje #Vaivorykštėlange! Dalinamės gerumu! Parodykime dėmesį ir vertinkime kitų darbą bei pastangas!“, – prie gražios iniciatyvos ragina prisijungti skaitytoja Loreta.

Velykų bobutė

Štai skaitytoja Vilma pasidalijo netikėtomis Velykų bobutės dovanomis. Panašu, kad Kauno rajone, Narsiečių gyvenvietėje, gyvenantys vaikai šį pavasarį buvo iš ties geri.

Velykų bobutės dovanos / Skaitytojos nuotr.

„Žinia!!! Velykų bobutė aplankė Narsiečius!!!“, – džiaugsmingai nuotraukomis su redakcija dalijasi Vilma.

Gaisrai Černobylyje

Pirmadienį ne vienas susirūpinęs skaitytojas kreipėsi į „Kas vyksta Kaune“ redakciją dėl informacijos apie gaisrus radiacija užterštame Černobylyje.

„Nusibodo ta korona… geriau biškį pakapstykit apie Černobylio gaisrą… va ten tikrasis pavojus…“, – radiacijos baiminosi kaunietis.

Miško gaisras Černobylio zonoje kilo daugiau nei prieš savaitę ir genamas stipraus vėjo sparčiai plito toliau. Pirmadienį gaistras priartėjo prie apleisto Pripetės miesto ir dabar yra maždaug už 2 km nuo vienos didelės radioaktyvių atliekų saugyklos, pranešė Ukrainos pareigūnai.

„Nors Ukrainos atsakingos tarnybos sako, kad situacija kontroliuojama, bet panašu, kad apskritai nustojo gesinti. Pripete jau dega. Gaisras jau mažiau nei kilometras iki elektrinės“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašo keliautojas Šarūnas Jasiukevičius.

Aplinkosaugos ekspertai baiminasi, kad liepsnos paskleis radioaktyvius pelenus ant žemės, o galimai radiacija užteršti dūmai pasieks šalies sostinę Kijevą. Tačiau Ukrainos valstybinė ekstremaliųjų situacijų tarnyba tikina, kad šiuo metu radiacijos lygis išlieka normos ribose.

„Padėtis kritinė. Zona liepsnoja. Vietos valdžia atsiskaitinėja, kad padėtis valdoma, bet iš tikrųjų ugnis sparčiai plinta naujose teritorijose, – per „Facebook“ parašė Ukrainos valstybinės uždarosios zonos valdymo agentūros visuomeninės tarybos narys Jaroslavas Jemeljanenka.

Kaip skelbia Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba, Kijeve, esančiame maždaug už 110 km į pietus nuo ČAE, ir jo apylinkėse spinduliuotė išlieka normali ir neviršija leistinų parametrų. Kijevo mieste spinduliuotės intensyvumas buvo 0,011 milirentgenų per valandą, o Kijevo apskrityje – apie 0,012 mR/val.; leistina riba yra 0,05 milirentgenų per valandą).

„Kas vysta Kaune“ primena, kad Lietuvos teritorijoje nuolat veikia Aplinkos apsaugos agentūros valdomos Radiacinio monitoringo ir ankstyvojo perspėjimo stotys. Informaciją apie radiacinio fono pokyčius gyventojai gali stebėti interaktyviame Europos Komisijos radiacinio fono žemėlapyje.

Dėkojame kauniečiams už tai, kad praneša apie aktualius įvykius. Jei ir jūs norite pasidalinti savo informacija ar nuomone apie Kauno aktualijas, rašykite pasinaudoję spec. forma „Pranešti naujieną“ arba per „Facebook“ puslapio privačias žinutes.

Kauno koronaviruso dienoraštis – tai subjektyviomis skaitytojų nuomonėmis paremtas straipsnių ciklas, kuriame kviečiame kauniečius dalintis savo pastebėjimais. Portalo „Kas vyksta Kaune” redakcijos nuomonė nebūtinai sutampa su subjektyviomis skaitytojų nuomonėmis, iš kurių sudaromi dienoraščio įrašai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA