Apsaugos priemonės atskraidintos pasinaudojus specialia karine platforma: atsiskaitys ne eurais | Kas vyksta Kaune

Apsaugos priemonės atskraidintos pasinaudojus specialia karine platforma: atsiskaitys ne eurais

Asociatyvi / I. Budzeikaitės nuotr.

Krašto apsaugos ministerijos (KAM) ir Lietuvos kariuomenės užsakytu orlaiviu į Lietuvą iš Kinijos atskraidintas medicininių apsaugos priemonių krovinys. Liuksemburgui priklausantis orlaivis šiandien rytą nusileido Vilniaus oro uoste.

KAM ir Lietuvos kariuomenė, pasinaudodamos karinių pervežimų bendradarbiavimo platforma, priėmė sprendimą pasitelkti orlaivį „Boeing 747F“ medicininėms apsaugos priemonėms atgabenti iš Kinijos į Lietuvą.

Kaip skelbiama KAM pranešime, orlaivis užsakytas pasinaudojant karinio Europos judėjimo koordinavimo centro (angl. Movement Coordination Centre Europe, MCCE) paslaugomis, gavus Susisiekimo ministerijos prašymą, nes šiuo metu civilinių orlaivių labai trūksta. Dar vienas toks orlaivis pervežti krovinius iš Kinijos yra užsakytas balandžio 16 dienai.

Europos judėjimo koordinavimo centras – tai NATO ir Europos Sąjungos šalių karinio bendradarbiavimo mechanizmas, leidžiantis dalyvaujančioms šalims efektyviai išnaudoti turimus pajėgumus, pirmiausia gabenant karius ir karinius krovinius. Rinkoje trūkstant civilinių transporto orlaivių, Lietuva nusprendė šį mechanizmą pirmą kartą panaudoti humanitariniais, COVID-19 pandemijos suvaldymo, tikslais.

Lietuva prie karinio Europos judėjimo koordinavimo centro prisijungė 2015 metais. Iš viso šio centro veikloje šiuo metu dalyvauja 28 NATO ir Europos Sąjungos valstybės, jos tarpusavyje dalijasi turimais karinių pervežimų pajėgumais.

„Karinių gabenimo oru pajėgumų pasitelkimas medicininių apsaugos priemonių atsigabenimui į Lietuvą – tai dar vienas krašto apsaugos sistemos indėlis į bendrą mūsų valstybės kovą su COVID-19 pandemija. Mūsų kariai nuo pat karantino pradžios talkina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams oro uostuose ir Klaipėdos jūrų uoste, kartu su Valstybinės sienos apsaugos pareigūnais kontroliuoja atvykstančiųjų srautus Lietuvos pasienyje.

Nuo praėjusio savaitgalio keliasdešimt karo policininkų prisijungė prie miestuose patruliuojančių ir viešąją tvarką užtikrinančių policininkų, buvo organizuoti trys karinių oro pajėgų orlaivio „Spartan“ skrydžiai, skirti medicininiams kroviniams ir užsienyje užstrigusiems Lietuvos piliečiams parskraidinti“, – parnešime cituojamas krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Atsilyginimas už krovinio transportavimą tarp KAM ir Liuksemburgo bus vykdomas ne finansiniais atsiskaitymais, o vadinamųjų ekvivalentinių kreditų EFH (angl. equivalent flight hour – orlaivio C130 „Hercules“ skrydžio valanda) apsikeitimo pagrindu.

Dalyvaudama MCCE programoje Lietuva turi galimybę sąjungininkams pasiūlyti naudotis ne tik savo pajėgumais, pvz., orlaiviu C-27 „Spartan“, bet ir pasinaudoti sąjungininkų turimais orlaiviais. Todėl visi atsiskaitymai tarp sąjungininkų vykdomi ne eurais, bet skrydžio valandomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA